szépzöld

Mire jó a bodza?

Sulyok Józsefné, 2008. jún. 02.


Mit tudhatunk a bodzáról?

Milyen finomságok készíthetők belőle?

 

Mire jó a bodza?

Nitrogénkedvelő, ezért olyan helyeken található leginkább, ahol sok szerves anyag bomlik, nitrogéngyűjtő baktériumok élnek, pl. falusi kertek alja, akácosok, ligeterdők, vízpartok, kerítések mentén, erdőszélek. Nagy ernyőszerű virágából kitűnő üdítőital készíthető, megszárítják teának, palacsinta masszához keverik, bodzabort készítenek belőle, az érett bogyójából lekvár készíthető. Magjáról szaporítható.
Kb. 5-7 m magasra megnő, sűrű lombozatú bokor vagy fa.

Korán lombosodik, majd virágba borul, mely fehér és kellemes illatú. Májusban már virágzik, a termése augusztus-szeptemberre beérik. Csaknem egész Európában elterjedt növény, nyers bogyói nagyobb mennyiségben mérgezőek lehetnek.
 


   

 

Milyen finomságok készíthetők belőle?

 

Bodzavirág szörp

 

Két kg cukrot felfőzünk 6 liter vízzel, ha kihűlt elkeverünk benne másfél dkg borkősavat és ugyanennyi citromsavat. Egy nagy csokor jól megmosott bodzavirágra ráöntjük. Citromkarikákat is teszünk bele, 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk, aztán leszűrjük, és belekeverünk egy kávéskanálnyi szalicilt, vagy nátrium- benzoátot. A szörpöt üvegekbe töltjük, lekötjük, hűvös helyre tesszük. Hígítva fogyasztjuk.


Szárított bodzavirág üdítő ital

 

6 l vizet 70-80 dkg cukorral és 1-2 dl almaecettel felforraljuk, belekavarunk egy felkarikázott citromot, 30 dkg mézet világossárgára pirítunk, beleöntjük a cukros-ecetes lébe, és még egyszer felforraljuk. Belekeverünk egy nagy csokor szárított bodzavirágot, majd a tűzről levéve letakarjuk. 1-2 napig állni hagyjuk, aztán leszűrjük, üvegekbe töltjük, a tetejére kevés tartósítószert teszünk, ledugaszoljuk. Egy hónapig állni hagyjuk, majd fogyaszthatjuk.


Bodza lé


Egy kg érett, leszemelt bodzabogyót fél kg cukorral egy órán keresztül főzzük, majd leszűrjük. Üvegekbe töltjük, tetejét megszórjuk pici tartósítószerrel, majd lekötjük. Száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk kihűlni. Hígítva, szörpként fogyasztható, de krémek ízesítésére, színezésére is használhatjuk.


Bodzavirág bor


Egy liter lemorzsolt bodzavirágot egy nagy edénybe teszünk, belekarikázunk egy citromot héjastól, 5 l vizet felforralunk 1 kg cukorral, ezzel leforrázzuk a bodzavirágot. Ha kihűlt, belekeverünk 3-4 evőkanálnyi sört, egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Demizsonba töltjük, lazán ledugaszoljuk. Ha már nem gyöngyözik „nem forr”. Áttetsző üvegekbe töltjük, illatos muskotályos ízű bort kapunk. Hűvös helyen tároljuk.
 

A bodza ital receptje itt olvasható.

Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés

Hobbi




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2016.július 26., kedd / 18:15

Mi okozza egyes szőlővesszők, fütrök elszáradását?

2016.július 26., kedd / 15:23

Mi okozza egyes szőlővesszők, fütrök elszáradását?

2016.július 25., hétfő / 20:26

Mi okozza egyes szőlővesszők, fütrök elszáradását?

2016.július 25., hétfő / 17:42

Egy - mellékelt- növény nevét szeretném megtudni.

2016.július 25., hétfő / 13:56

Egy - mellékelt- növény nevét szeretném megtudni.

2016.július 25., hétfő / 13:54

A fotón látható virág nevét szeretném tudni

2016.július 20., szerda / 10:25

Fakoronák alakítása

2016.július 20., szerda / 10:18

Szeretnék tüskéstököt vagy choyote-t beszerezni.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia