szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mire jó az áfonya?

Sulyok Józsefné, 2014. nov. 05.


Az áfonyák a hangafélék családjába tartozó fajok. A trópusi hegységekben kb. 300 áfonyafaj őshonos. Sok áfonyafaj él Észak-Amerikában, Alaszkán, Madagaszkáron, Dél-Ázsiában. Európában a leggyakoribb három faj a fekete áfonya, a vörös áfonya és a tőzegáfonya.

Mire jó az áfonya?

Ipari célokra kultúrnövényként nemesített áfonyafajtákat termesztenek, melyek 1-2 méter magasra is megnövő cserjék, termésük jóval nagyobb, mint a vadon élő rokonainak.

Fekete áfonya

Hűvös mérsékelt övben, főleg tűlevelű erdők és savanyú talajú lombos erdők aljnövényzetében él. A Kárpát-medencében, illetve Magyarországon főleg a Soproni-hegység és Vas menye mészkerülő tölgyeseiben, bükkösökben él. Somogy és Zala megyében, Zempléni-hegységben, a Bükkben és a Mátrában kisebb állományban van jelen.Szára gazdagon elágazó, heverő, 20-40 cm magas, ágai szögletesek, csavarvonalas állásúak, a szárcsomóknál a földdel érintkezve legyökereznek.

Levelei széle fűrészes, tojásdad alakúak, fényesek és kopaszok. A növény lombhullató, leveleit egész nyáron át gyűjtik.
Virágai korsó alakúak a levek hónaljában fejlődnek, halvány zöldes-vörös színűek.

Termése 2-5 rekeszű, sok-magvú álbogyó. A gyümölcs az érés elején zöld, piros, majd éretten hamvas-fekete színű, augusztusban gyűjtik. A gyümölcs kipréselt leve édeskés, savanykás ízű, bíborszínű.

Levelének teája gyomor és bélhurut, hasmenés ellni szer, vérnyomáscsökkentő, vízhajtó, koleszterinszint, vércukorszint csökkentő és köhögéscsillapító hatású.

A termés kémiai alkotórészei: flavonoidok, pektin, gyümölcssavak, antocián (mirtillin), gyümölcssavak, vitaminok (A, B, C). Összehúzó, has-fogó, immunerősítő, fokozza a szervezet természetes ellenálló képességét, javítja a testi, szellemi erőnlétet, a vénák, érfalak rugalmasságát. A feketeáfonya-ital fogyasztás hatására javul az erek állapota és az agyi vérkeringés. A mirtillin csökkenti a hajszálerek törékenységét, megelőzi a visszerek keletkezését. Csökkenti a lábdagadást, fokozza a szem sötéthez való alkalmazkodóképességét. Védi a szem hajszálereit a bevérzéstől, javítja a szem érhártyájának elváltozásait, csökkenti a szemgyulladást.

Társítható A-vitamint tartalmazó növényi kivonatokkal. Immunerősítő, fertőtlenítő hatása miatt alkalmazható felső légúti, fertőzések, veseproblémák kezelésére. Enyhíti az ízületi fájdalmakat, és a gyulladást, ezért eredményesen alkalmazható reuma, köszvény kezelésére is. Naponta fogyasztható, esetleg székrekedést okozhat, ami rostban gazdag étrenddel kivédhető.

Külsőleg szájüregi és fogínygyulladás kezelésére öblögető-szerként is alkalmazható. A fekete áfonyából sokféle különböző gyümölcstartalmú ital, illetve kapszula készül.

Kapcsolódó cikk:

Szárítsunk vadgyümölcsöt télire

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia