szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mire ügyeljünk gombászáskor?

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 23.


Gombagyűjtő kirándulásunkról hazatérve gyakran előfordul, hogy a gombát már nincs kedvünk elkészíteni, ehhez nem is kell feltétlenül ragaszkodnunk. A friss, egészséges gomba néhány napig tárolható, szellős, hűvös helyen, egy rétegben kiterítve. Ez utóbbi nagyon fontos, mert az egymáson lévő gombák megfelelő szellőzés hiányában nagyon hamar kezdenek romlani. A gombák tárolására legalkalmasabb a hűtőszekrény, az itt eltartottak rövidebb időn belül nem romlanak meg.

Mire ügyeljünk gombászáskor?

 A megfelelően megtisztított gombát elkészítés előtt gyakran leforrázzák, gondolván, ezáltal megszüntetik az esetleges mérgezést. A forrázással a gombák nem méregteleníthetők, ezzel a módszerrel csak az aromás anyagokat csökkentjük bennük!


A gombás ételek íze és zamata akkor marad meg, ha a gombát kevés zsírban pároljuk, és saját levében készítjük el. Egyes gombafajokat hosszabb ideig kell főzni, mert nyersen mérgezőek, méreganyaguk azonban hosszabb főzési idő alatt elbomlik. Ilyen a közkedvelt gyűrűs tölcsérgomba, a selyemgomba, a változékony tinóru. Ezek a gombák rántva nem készíthetők el biztonságosan, mert a rövid ideig tartó melegítés nem szavatolja a teljes méregtelenítést.


A nagy őzlábgomba csak rántva készíthető el, más főzési eljárással összeesik.


A gombák többféleképpen készíthetők el: pörköltnek, tojással, körítésnek zsírban. Levesnek is kitűnő. A gombák az ételt színezik: az érdes nyelű tinóru és erdei csiperke feketére, míg a császárgomba kissé sárgára. A színeződésnek nincs élettani hatása.


A szárított gombát főzés előtt néhány órával beáztatjuk, hogy sejtjei felduzzadjanak. Az áztatóvizet ne öntsük ki, használjuk fel ízesítésre, mert sok aromás anyagot tartalmaz. A beáztatott, szárított gomba elkészítési módja már azonos a friss gombáéval.


A gombás ételt legcélszerűbb frissen elfogyasztani, mert könnyen romlik. Hűtőszekrényben azonban néhány órán át tárolható. Semmi esetre se tároljuk alumínium vagy zománcozott edényben, mert ezektől az étel fémes ízt kap. A burgonyás és rizses ételek, gombák jelenlétében könnyen romlanak. Olyan gombalevest, amely tésztát vagy rizst tartalmaz, sose tegyünk el. Ha a tárolt ételnek szaga érezhető, vagy nyálkás, akkor fogyasztásra nem alkalmas!
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.március 07., csütörtök / 13:04

Orchidea termesztése házilag

2019.február 12., kedd / 12:10

Levélsárgulás a friss hajtásokon

2019.február 12., kedd / 12:03

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 12., kedd / 11:55

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 10., vasárnap / 20:00

Babérmeggy leveleinek foltosodása

2019.január 28., hétfő / 19:11

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 11:13

Szeretném tudni mi a neve a növénynek


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia