szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mit tegyek? Csúnya a radiátor!

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 24.


A lakberendezésnek megvan az a nagy előnye, hogy az ember átalakíthatja az életterét. Lecserélheti a bútorait, a textileket, egészen más hangulattal ruházhatja fel a szobát. Éppen ezért lehangoló, amikor rájövünk, hogy bizony van egy – két olyan részlet a lakásban, amit nem tudunk olyan egyszerűen megváltoztatni. Ilyen a radiátor is, amit ezért sokan nem kedvelnek. Persze rögtön megváltozik a véleményük, amikor télen hozzá tudnak bújni a kellemesen meleg fűtőtesthez.
 

Mit tegyek? Csúnya a radiátor!

Fessük le!

 

Igen is lehet változtatatni a radiátoron is, ha az már nem illeszkedik kellően a szoba hangulatához. A modern darabokkal egy kicsit nehezebb lesz a dolgunk, de a régi, öntöttvas radiátorokat lefesteni igazán nem nagy kihívás. Persze a modernekkel is meg lehet tenni, csak a megfelelő festékre lesz szükségünk. Szárnyalhat a fantáziánk, de azért arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne bontsuk meg nagyon a szoba színeinek harmóniáját. Attól függően, hogy milyen nagy az újító kedvünk, akár mintázhatjuk is a radiátorunkat. Egy gyerekszobában a nagy, stilizált virágok például kifejezetten szépen mutathatnak, de a szivárványos megoldás is jó ötlet lehet. Azzal érdemes számolni, hogy hiába illan el a festék szaga a lekenést követően, amikor begyújtunk, és felmelegszik a fűtőtest, akkor bizony a szagok egy időre visszatérnek.

 

Takarjuk el!

 

Akik nem akarnak a festékkel vacakolni, azoknak jó megoldás lehet, ha eltakarják a csúnyácska radiátort. Ezt azonban csak nagyon csínján szabad megtenni. Egyrészt, ha nagyon lezárjuk a fűtőtest körül a teret, akkor – ha nem jó az anyagválasztásunk – az erre használt bútor könnyen meggyulladhat. Másrészt azon fogjuk észrevenni magunkat, hogy hiába fűtünk, és fizetjük rá a gatyánkat is, nincs meleg a lakásban. A takarásnál fontos, hogy a szellőzést, és a hőleadást biztosítsuk, ellenkező esetben magunkkal szúrunk ki. Ha rácsos kisszekrénnyel próbálkozunk, akkor jut is marad is alapon elérjük a célunkat. Mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy kellő távolságban legyen a bútor anyaga a radiátortól, és arra is érdemes figyelni, hogy az így keletkezett felületen mit tartunk. Az akváriumnak nem lesz jó helye itt, de az édességes tálka sem a legjobb választás, hiszen akármennyire is figyelünk, ez a felület egy kissé melegebb lesz az alatta lévő hő miatt.

 

Modernizáljunk!

 

Ha egyik fent említett lehetőség sem nyerte el a tetszésünket, akkor itt az idő, hogy modernizáljunk egy kicsit. Ez nem lesz olcsó mulatság, de szerencsére a neten már bőven találhatunk szép és egyedi megjelenésű fűtőtesteket. Ezek a darabok adott miliőhöz passzolnak, tehát azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ha esetleg változtatni szeretnénk majd a szobán, akkor az új elképzeléseinkhez is illeszkedik-e a radiátor, mert a folyamatos cseréje krőzusi feladat lenne.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia