szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Narancsmagból narancsfa - 4 tipp

Scheftsik Tamás, 2015. febr. 24.


Sokunknak eszébe jutott már, amikor citromot, narancsot vagy mandarint majszol, hogy milyen jó lenne, ha fel lehetne használni a magokat is. Ezután egy nagy sóhaj kíséretében a szemétbe, jobb esetben a komposztra zuttyantyuk a héját, és persze a magokat is.

Narancsmagból narancsfa - 4 tipp

Pedig nem kellene, mert egy kis kitartással, és jó adag szerencsével lehetne belőlük szép és erős növényünk.

A magok

Amikor a magokat begyűjtjük, akkor arra kell vigyázni, hogy ne sérüljenek. Ez azt jelenti, hogy amikor a narancsot esszük és kiválogatjuk a velejét, akkor azokat ne tegyük félre, amikre már ráharaptunk és megroppantak. Sajnos a citrusok magról történő szaporításánál egyébként is igen kicsi a kelési arány, ennek ellenére nem lehetetlen a küldetés. És hát a magok tulajdonképpen nem kerülnek semmibe, hiszen a narancsot, citromot nem ezekért vesszük, hanem ízük miatt.

A magokat mossuk meg, tőzeg és homok 2:1 arányú keverékébe ültessük el. Ha nincs otthon ilyen földünk, akkor az egyszerű, virágoknak szánt fekete földkeverék is megteszi. A mérsékelten letömörített cserépbe szórjuk a magokat, és 1 centi földel takarjuk őket, amit újra tömörítünk. Fontos, hogy a cserép mindig legyen nedves, különben esélyünk sincs a csírázásra.

 

A cserép

A föld kiválasztása mellett az is fontos, hogy milyen cserepet használunk. A legjobb, ha elfelejtjük az olcsó műanyag megoldásokat, és visszatérünk a klasszikus agyagcserepekhez. Ezek ugyanis az egész felületükön képesek átengedni a vizet, amire ebben az esetben nagy szükségünk lesz. Keressünk egy nagyobb kaspót, amibe az egész cserepet bele tudjuk meríteni. Szerencsére maga az agyag, és a benne lévő föld lehetővé teszi, hogy ne úszkáljon a víz tetején, hanem lent maradjon a kaspó alján. 2-3 naponta töltsük újra a vizet, hogy folyamatosan nedvesen tarthassuk a magokat.

 

Pára

A citrusféléknél fontos, hogy párás környezetet biztosítsunk a számukra. Ezt elérhetjük úgy, hogy a vizes kaspó tetejére egy üveglapot teszünk. Ezután tegyük ki az ablakba, mivel viszonylag alacsony, 13-15°C az ideális a növény számára. Ha üveg nincsen otthon, akkor egy pet – palack is megteszi. Vágjuk le az alját, és tegyük a mag fölé.

A párásítás így nem olyan intenzív, de a célnak tökéletesen megfelel. 3-4 hét után, ha szerencsénk van, megjelennek az első növénykezdemények. Ha mégsem, akkor sem szabad elkeseredni, mert mint azt már mondtuk, kicsi az esélye a csírázásnak. Ez esetben álljunk neki újra, elvégre a nagy számok törvénye a mi oldalunkon áll.

 

Újra gyümölcs

Ahhoz, hogy a kis fánk teremni is kezdjen, nem elég az ültetés és a nevelés. Ebben az esetben is előfordulhat, hogy megjelenik rajta gyümölcs, de ennek minőség nagyon silány lesz. Ha nem zavar minket, hogy a citrom, narancs vagy mandarinfánk csak a leveleivel díszít, akkor nem kell tennünk semmit. Ha termést is szeretnénk, akkor be kell oltatni a fácskát.

Ezt végezhetjük mi is, de szakemberre bízva nagyobb az esélye a sikernek. A kertészetek, vagy citrus-gyűjtemények (pl. ELTE füvészkert) lelőhelyein a legtöbb esetben némi anyagi ellenszolgáltatásért megtehetjük azt. Ezzel elérhetjük, hogy a fácska gyümölcsöket hozzon, de a tökéletes finomságok még így sem garantáltak.

Kapcsolódó cikk: Narancstörténet
Hozzászólások (1)

Hérics Zsuzsanna
2018. dec. 15. (37 napja)
Nekem van egy 7 éves narancs fám, csak még nincs beoltva.. De így is nagyon szépFriss hozzászólások

2019.január 10., csütörtök / 21:55

Mi a baja a flamingómnak?

2018.december 15., szombat / 19:36

Narancsmagból narancsfa - 4 tipp

2018.december 07., péntek / 23:28

Flamingó virág levelei barnulnak

2018.december 07., péntek / 20:32

Flamingó virág levelei barnulnak

2018.december 07., péntek / 20:30

Szőlő és gyümölcsfa milyen fajta tápanyag szükséges

2018.november 30., péntek / 12:00

Diétázz trópusi tüskéstökkel!

2018.november 21., szerda / 07:24

Tippek az elburjánzó növények elszaporodása ellen!

2018.november 19., hétfő / 17:16

Helyre vetett gyümölcsfa kontra elvágott gyökérzet .

2018.november 19., hétfő / 17:02

Száraz agyagos, vályogos talajra milyen gyümölcsfát érdemes ültetni?

2018.november 15., csütörtök / 22:07

Gyep sárgulása, pókhálószerű foltok


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia