szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nassolj pirított árpát!

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 14.


A sörbarátok már közelről ismerik az árpa kedvező tulajdonságait. De ezen túl mire jó még az árpa? Tudta, hogy  egészségünk megőrzésében is segíthet? Sok felhasználási módja mellett alkalmazhatjuk köretként, levesbetétként és ráadásul növeli a szellemi és fizikai teljesítményt és szívbarát.

Nassolj pirított árpát!

A takarmányárpa, más néven négysoros árpa és a sörárpa vagy kétsoros árpa a pázsitfűfélék családjába tartozik, ősük a vad kétsoros árpa. Vadon ma is él az Arab-félszigeten, Jordániában, Izraelben, Törökország déli részén.

A vad és a termesztett árpa közötti fő különbség, hogy éréskor a kultúrnövény kalásza egészben marad. A legősibb árpatermesztésre vonatkozó lelet az i. e. 7000-ből származó több tízezer kétsoros árpa kalászlenyomata, melyet a Dél-Jordániában tártak fel, egy agyagház falából, de az egyiptomi múmiák sírjában is találtak árpaszemeket.

Mai vetésterülete, Ázsiában, Észak-Afrikában és Európában a legnagyobb. Hidegtűrő, rövid tenyészidejű növény. A rövid nyarú északi tájakon fontos kenyérgabona, a melegebb országokban takarmánynövényként és sörárpaként termesztik. Az írek, skótok, norvégok fontos tápláléka az árpalisztből sült kenyér. A betakarítások nagyobb részét sörgyártáshoz használják. Már az ókori Babilonban is készítettek sört a termesztett árpából.



Az árpaitalt az árpa alkoholos levét a trákok, germánok, görögök, egyiptomiak is itták.
A sörárpánál a keményítő, a takarmányárpánál a fehérje aránya nagyobb. A sör minőssége annál jobb, minél kevesebb fehérjét tartalmaznak az árpaszemek.
Az árpából malátakávét is gyártanak, ehhez előbb csíráztatják, majd pörkölik a magokat. Étkezési célra a hántolt szemtermés gersli néven kapható, rizspótló mag. Hántolatlanul is fogyasztható, így rosttartalma jóval magasabb.

A hántolt szemtermés ovális alakú, halványbarna színű. Alkotórészei a szerves só, növényi olajok, keményítő, növényi rostok, vitaminok (B1,- B2,-B6,-E- vitamin), nyomelemek, ásványi anyagok.

Az árpaszemek rendszeres fogyasztása növeli a szellemi, fizikai teljesítményt, elősegíti a normális szív és agyműködést. A magas magnézium, kálium és B-vitamin-tartalmának köszönhetően nyugtatja és erősíti az idegrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, vízhajtó hatású, erősíti a csontrendszert és a fogakat, a vitaminjai elősegítik a hámréteg megújulását, javítja a bőr állapotát.

Az árpaszemeket konyhai felhasználás előtt kicsit pirítsuk meg, így könnyebben emészthető, jobb lesz az íze, és nő a tápértéke. A vásárolt mennyiséget egyszerre is megpiríthatjuk, mert így tovább tárolható, és nem támadják meg az élősködők.

A pirított árpaszemeket bármilyen levesbe tehetjük levesbetétként, könnyen megpuhul. Ha gabonakását készítünk, mindig vízben főzzük, ha tejben készítjük, a tej fehérjetartalma nehezen emészthetővé teszi az árpakeményítőt. Rizs helyett zöldségfélékkel tálalhatjuk köretként húsokhoz. A hántolatlan magokat használat előtt 3-4 órával háromszoros vízmennyiségben áztassuk be. Az áztatóvízben 30 percig főzzük, majd lefedve közepesen meleg sütőben fél órát hagyjuk állni, remélhetőleg addigra megdagad. Ha az elkészítéshez lágy vizet használunk, a főzési idő lehet rövidebb is. Változatossá tehetjük, ha gyümölcsökkel, zöldségekkel kombináljuk.

Zöldárpa

Az árpaszemek csíráztatásával vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldárpa-füvet nyerhetünk. A friss hajtásokból préselhetünk levet, vagy a zöld árpaszálakat felaprítva bármilyen főzelékbe, salátába keverhetjük, tehetjük vajkrémbe, szendvicsre, keverhetjük müzlihez, joghurthoz. Ha nincs időnk csíráztatni, a bioboltokban beszerezhetőek, akár tabletta formájában is. A testhőmérsékleten való szárítás során minimális a tápanyagveszteség.

Kémiai alkotórészek az enzimek, növényi fehérjék, melyek lassítják az öregedés folyamatát, gyulladáscsökkentő hatású, rosttartalma segíti az emésztést, a szénhidrát lassan szívódik fel, így hosszan tartó energiát biztosít. Jó eredménnyel használható fogyókúrák során, normalizálja az anyagcserét, csökkenti a székrekedést, szabályozza a gyomorsavtermelést. Segíti a mellékvesekéreg működését, jótékony hatású a vérszegénységre, fogakra, ásványianyag-tartalma csökkenti az allergiás tüneteket, erősíti az immunrendszert. Magas káliumtartalma jó hatású a májra, szívre, gátolja a koleszterin felhalmozódást, véd a magas vérnyomás kialakulásától, táplálja a bőrt, gátolja a pigment-foltok kialakulását.

Alkalmazhatják a lábadozó betegek, nélkülözhetetlen azoknál, akik kevés gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanak, emésztési problémával rendelkezők, akik erős fizikai és szellemi munkát végeznek. Segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását, gátolja az elsavasodást, javasolt a fekélybetegeknek a gyomorsav megkötésére, szabályozására. Szív és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás, magas koleszterinszint esetén is ajánlott.
Dezodoráló hatású a zöldárpa klorofill-tartalma, jótékony a nyelőcső, gyomorszáj, gyomorbetegek, dohányosoknak, fokhagymakedvelőknek. Kedvezően hat a cukorbetegségre, a hasnyálmirigy működésére. 

Kapcsolódó cikk:

Tényleg egészséges a búzakorpa? Csíráztass búzát!




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia