szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ne félj a kikristályosodott méztől!

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 27.


A méz bizonyíthatóan értékesebb, mint a hagyományos cukor. A sportos emberek már az ókorban is tudták, hogy a méz gyorsabban visszaadja az elfogyasztott energiát.

Ne félj a kikristályosodott méztől!

A görögök itala forrásvíz, kecsketej és méhsör volt. A méz hatására a sportok és küzdelmek terén egyértelműen bizonyítja, hogy nem a cukorféleségek kalóriaértéke a döntő, hanem a mézben lévő cukrok és a többi értékes anyag különleges kötése.
A hagyományos karácsonyi sütemények sem képzelhetők el méz nélkül.

A méz a természetben készül, éppen ezért, a borhoz hasonlóan, az íze nem teljesen azonos minden egyes évben. Az íz-különbségeket nem csak az időjárás, hanem az alapanyagul szolgáló növény is meghatározza. Különböző régiókban speciális, az adott területre jellemző mézfajták készülnek: fenyőméz, vegyes virágméz, gyümölcsméz, repceméz, lóhereméz, gyermekláncfűméz, kétféle akácméz, erdei méz, szelídgesztenyeméz, stb. A virágmézek aromája igen finom, az erdei és a fenyőméz viszont fűszeresebb.

Mindenki próbálja ki, és válassza a neki legmegfelelőbb fajtát, de célszerű arról a vidékről mézet választani, ahol az ember él, mert valószínűleg ez lesz a legízletesebb. Aki először próbálkozik mézes receptekkel, válasszon enyhe ízű mézet, utána fokozatosan hozzá lehet szokni az új ízekhez is.

Az érett mézben hangyasav található, ennek köszönhető a méz eltarthatósága, baktériumölő és rothadás-gátló tulajdonsága. Csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy a méz nem indul erjedésnek, ha hamisítatlan terméket vásárolunk. A hamisítványok amellett, hogy nem állnak el, az ízük sem megfelelő. A mézet gyakran hamisítják, nemcsak keverik a különböző fajtákat, hanem utánzatokat készítenek. Árulnak törekmézet és egyéb készítményeket, amelyekben egy csepp természetes méz sem található. A hamisítványokkal szemben úgy védekezhetünk, hogy a mézet ismerős méhésznél szerezzük be.

A méz kikristályosodása természetes folyamat, és nem a méz gyenge minőségét jelzi. Némelyik fajta azonnal kristályosodni kezd, pl. a lóhereméz, egyéb fajták, mint pl. a fenyőméz, csak évek múltán. Ez a szőlő és gyümölcscukor eltérő arányától függ. Ha szőlőcukor van túlsúlyban, a méz gyorsabban és erősebben kristályosodik. Vízfürdőben óvatosan felmelegítve a méz ismét megpuhul.

Számos fogyasztó értékeli a mézelő méh és az általa készített termékek közvetlen hasznát. Biológiai és gazdasági szempontból viszont sokkal fontosabb a méhek által elvégzett beporzás közvetett haszna. A biztos beporzás következtében több és jobb minőségű gyümölcs terem. Így egyértelmű, hogy nő a hozam, ha a beporzást méhek végzik el. Repceföldeken, gyümölcsösökben előszeretettel állítják fel kocsijukat a vándorméhészek. A mézelő méh nélkülözhetetlen a gyümölcsfák, a repce, a bogyós cserjék, azaz valamennyi zárvatermő beporzásánál.

Kapcsolódó cikk:

A méz történelmi titkai


 

 
Hozzászólások (1)

Farkas Nikoletta
2014. máj. 30. (2 133 napja)


Friss hozzászólások

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia