szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ne félj tőlük! Kúszónövények a kertben

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 25.


A kúszónövények a kert legelbűvölőbb növényei közé tartoznak, mégis sokan tartanak attól, hogy nehezen tudják majd kordában tartani a sokszor igen intenzív növekedési hullámukat. Ha megfogadjuk ezt a néhány tanácsot hamar kedvenc kertdíszítőinkké válhatnak!

Ne félj tőlük! Kúszónövények a kertben

Házfalak, kapuívek és pergolák pompás díszítőelemei. A kúszónövények hajtásai felfelé, a fény irányába törekednek.

Sokféle módszert fejlesztettek ki azért, hogy minél magasabbra jussanak. Közülük számos faj támaszték nélkül képes a feljutásra, mások csak különleges tám-berendezések, cserjék, fák segítségével tudnak a magasba kapaszkodni.

Támberendezés nélküli kúszónövény-csoport csupán egy házfelületet igényel, hogy azon a magasba jusson. Kapaszkodásra léggyökereket fejleszt pl. a borostyán, a japán hortenzia, a trombitavirág, és ezek segítségével rögzítik a hajtásaikat az aljzathoz.
Tapadókorongok tartják a felületen a vadszőlő és a japán vadszőlő hajtásrendszerét. Ágaik végén fejlődnek ki ezek a kapaszkodószervek, amelyek segítségével szorosan tapadnak a falfelületre. Miután rögzültek, megfásulnak, és igen erősen tartják a növény tömegét.

Támrendszer segítségével kúszók a futónövények egy másik csoportja. A természetben a bokrok, fák támogatásával boldogulnak. A kertben támberendezések, vagy falakhoz erősített huzalrendszer szolgálnak számukra támasztékul.

A szeder, téli jázmin, futórózsák könyökölve kúszó növények. Tüskéikkel kapaszkodnak a szerkezeti elemekből álló támasztékon, így futják be a ház falát. A tám-berendezéshez kötözéssel kell őket rögzíteni.

Csavarodó szárukkal kapaszkodnak a magasba a lilaakác, a fafojtó, a kúszóloncok, és a tatáriszalag-félék. Hajtásaik csavarvonalban, leginkább függőlegesen felfelé kúsznak karóra, pergolákra, rácsokra.
A kacsok az oldalhajtások vagy levelek képződményei, a támasztékra csavarodva rögzítik a növényt.

Az egynyári kúszónövények, pl. a szárnyas feketeszem, a szagosbükköny, a mexikói csillaghajnalka és sok más egynyári kúszónövény egyedei tavasszal előbújnak a magokból, a nyár folyamán, buján nyíló tömeget fejlesztenek. A növények néhány hét alatt benövik a tám-rendszert, ősszel azonban a virágözönnek vége, mivel az egynyári növény nem viseli el a fagyokat. A következő év tavaszán a magvakból új növényt fejleszthetünk.

A több éven át élő kúszónövények magasba jutása rendszerint több időt vesz igénybe, mint az egynyári társaiké, és virágzási idejük is csupán az év néhány hetére vagy hónapjára korlátozódik. A kúszócserjék az év során tekintélyes méretű egyedeké fejlődnek. A többéves, fásodó szárú növények között a komló kivételt képez, évelőként évről évre új hajtásokat fejleszt földalatti tarackhajtásokból, éves hajtásai ősszel elpusztulnak, és csak földbeli részei telelnek át. Folyt .köv.

Kapcsolódó cikk:

Díszfű, három az egyben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia