Nebáncsvirág

Bényei Zoltánné, 2008. március 19., szerda


Nebáncsvirág, ami nem véletlenül kapta ezt a nevet. Féltve őrzött kincsét ,a magot ijedtében azonnal szétdobja, ha hozzányúlunk a terméstokhoz…

 

Nebáncsvirág

Kerti nebáncsvirág: Impatiens balsamina, ez a faj régen nagyon gyakori növénye volt a viktoriánus kerteknek, mára talán kevesebben ismerik, pedig a tűző napos ágyásokban szépen virágzik egész nyáron. Telt virágai kis rózsákhoz hasonlíthatók, a hegyes levelek között ülnek sűrű füzért alkotva. Amikor a virágból kialakul a toktermés, érdekesen néz ki növényünk, hiszen egyszerre van rajta a virág, termés.

 

 

A legizgalmasabb jelenet az, ahogy a terméstok védi a magvakat, ha hozzá érünk szétcsattan és egy szempillantás alatt szerte repíti az apró magvakat, úgy hogy meg ne találjuk azokat.

 

Tápdús talajt kedvel és meleg helyet ez az érdekes egynyári virág.

 

 

Törpe nebáncsvirág: Impatiens waleriana, az előbbi fajjal közeli rokonságban van, mégis néhány különbséget megemlítenék. Ez a faj a félárnyékos helyet szereti, sokáig csak szobanövényként tartották, de már egyre többen kedvelik virágágyba és a balkonra ültetve is. Erkélyládában nagyon mutatós a szép lapos ötszirmú virágaival a hegyes levelek között. Ha megfelelő víz és tápanyagellátásban tartjuk, megszámlálhatatlan virágtömeget hoz. Változatos színekben kapható, javaslom vegyesen ültetni az árnyékos virágágyba, ahol kedves látványt nyújt. A képen látható új-guineai változat nagyon alkalmas az egynyári virágválaszték bővítésére.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


 • kep
  Champion® WG 20 gramm
  Gombaölők
  271 Ft
  Mikrogranulált réztartalmú gombaölő szer. Lisztharmat kivételéve...
 • kep
  Glialka Star 1 liter
  Gyomirtás
  2 968 Ft
  Környezetbarát glifozát formuláció. Szőlőben, gyümölcsösben, gye...
 • kep
  Wuxal® Super 2 dl
  Tápanyagellátás
  10%
  565 Ft
  509 Ft
  Magyarország egyik legkedveltebb levél- és öntözőtrágyája. Haték...
 • kep
  Champion® WG 1 kg
  Gombaölők
  5 059 Ft
  Mikrogranulált réztartalmú gombaölő szer. Lisztharmat kivételéve...
Kertdoktor