Nebáncsvirág

Bényei Zoltánné, 2008. március 19., szerda


Nebáncsvirág, ami nem véletlenül kapta ezt a nevet. Féltve őrzött kincsét ,a magot ijedtében azonnal szétdobja, ha hozzányúlunk a terméstokhoz…

 

Nebáncsvirág

Kerti nebáncsvirág: Impatiens balsamina, ez a faj régen nagyon gyakori növénye volt a viktoriánus kerteknek, mára talán kevesebben ismerik, pedig a tűző napos ágyásokban szépen virágzik egész nyáron. Telt virágai kis rózsákhoz hasonlíthatók, a hegyes levelek között ülnek sűrű füzért alkotva. Amikor a virágból kialakul a toktermés, érdekesen néz ki növényünk, hiszen egyszerre van rajta a virág, termés.

 

 

A legizgalmasabb jelenet az, ahogy a terméstok védi a magvakat, ha hozzá érünk szétcsattan és egy szempillantás alatt szerte repíti az apró magvakat, úgy hogy meg ne találjuk azokat.

 

Tápdús talajt kedvel és meleg helyet ez az érdekes egynyári virág.

 

 

Törpe nebáncsvirág: Impatiens waleriana, az előbbi fajjal közeli rokonságban van, mégis néhány különbséget megemlítenék. Ez a faj a félárnyékos helyet szereti, sokáig csak szobanövényként tartották, de már egyre többen kedvelik virágágyba és a balkonra ültetve is. Erkélyládában nagyon mutatós a szép lapos ötszirmú virágaival a hegyes levelek között. Ha megfelelő víz és tápanyagellátásban tartjuk, megszámlálhatatlan virágtömeget hoz. Változatos színekben kapható, javaslom vegyesen ültetni az árnyékos virágágyba, ahol kedves látványt nyújt. A képen látható új-guineai változat nagyon alkalmas az egynyári virágválaszték bővítésére.

 

További információkat Webáruházunkban olvashat.

 

Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés

Hobbi

 

Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld Pályázat
Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld PályázatHozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Kertdoktor
Friss hozzászólások

2014.április 23., szerda / 09:13

Sárgabarack hajtás elszáradás

2014.április 23., szerda / 08:43

Tápanyagutánpótlás, talajfertőtlenítés

2014.április 22., kedd / 09:27

Udvar/füvesítés újraindítása

2014.április 22., kedd / 09:21

Füvesítési nehézségek

2014.április 21., hétfő / 09:01

Tavasz, mely minden évben csodás szinekben pompázik