szépzöld

Nemcsak pizzafűszer! A többre érdemes oregánó

Sulyok Józsefné, 2013. júl. 18.


Az olaszok nemzeti ételének nélkülözhetetlen ízesítője, de nemcsak ezért szeretjük. Hiszen számos gyógyhatással bíró tulajdonsága miatt már az ókori egyiptomiak is használták. Ismerjük meg az oregánó számunkra még talán újszerű felhasználási módjait!

Nemcsak pizzafűszer! A többre érdemes oregánó

A szurokfű, melyet latin neve után oregánónak és vadmajoránnának is hívnak, eredetileg Dél-Európában őshonos, de manapság Közép- és Dél-Amerikában, Észak- Európában is elterjedt.

Hazánkban is megtalálható erdőkben, tölgyesekben, napsütéses erdőszéleken.  Bokros növekedésű, 40-50 cm-re megnövő, ajakos évelő növény. Gazdagon elágazó gyöktörzséből minden tavasszal új hajtásokat fejleszt. Sűrűn leveles szárának alsó része elfásodik.

Nyáron bontja lilás rózsaszín, bíborvörös virágait, melyek elágazó bogernyőben rendeződnek. Keserű és cseranyagon kívül illóolajat tartalmaz. Ha a leveleit megdörzsöljük, kellemes illatot áraszt.

A szurokfűnek - Origanum vulgare - számos kerti változata is létezik. Például a sárga levelű félárnyékos helyre való, mivel a levelei megbarnulnak, van a fehérvirágú, ez csak 30 centisre nő meg. Jellegzetes aromájuk meleg helyen alakul ki. A szárazságot jól tűri, de a tartós nedvességet nem szereti. Homokos, meszes, jó vízáteresztő talajon érzi jól magát.

Szaporíthatjuk magvetésről, de tavasszal vásárolhatunk palántákat, nem kell belőle egy háztartásba sok, így elég 2-3 tövet vennünk. Meleg helyiségben tavasszal vessük el, a palántákat később végleges helyükre ültessük ki, egymástól 25-30 cm-es tőtávolságra. Növényeinket később tőosztással is szaporíthatjuk.

A tél beállta előtt takarjuk be avarral, tavasszal tövig vágjuk vissza, hogy új hajtásokat hozzanak. A zsenge, fiatal hajtásvégeket, leveleket ősz végéig gyűjthetjük. Lehetőleg frissen használjuk, de száríthatunk is belőle. Ehhez a virágos hajtásokat gyűjtsük, mivel akkor a legintenzívebb az aromája. Szárítva és összemorzsolva is sokat megőriz jellegzetes aromaanyagaiból. Hajtásaival olajat is ízesíthetünk.

Klasszikus pizza fűszer, amely fanyar ízével húsoknak, leveseknek, tésztaféléknek kellemes ízt ad. Több fűszerkeverékből kimaradhatatlan.

Keserűanyagai serkentik az epeműködést. Egy evőkanálnyi szurokfű ¼ liter vízzel leforrázva, leszűrve, enyhíti a gyomor és bélrendszeri panaszokat. Mézzel ízesítve hatásos nyákoldó, köhögés elleni szer.

Illóolaját számos kozmetikai termék gyártásánál felhasználják.

Virágzáskor igen szép látványt nyújt, és számos hasznos rovart csalogat magához.

Sziklakertekben és más fűszernövények társaságában is jól mutat. Balkonládában és dézsában nevelve is szépen fejlődik, szárított virágai jól mutatnak szárazvirágcsokrokban.

Kapcsolódó cikk:

Fűszerkertek története

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.december 12., kedd / 14:32

kinai legyezőpálma gondozása

2017.december 12., kedd / 14:29

Orchidea barnás pöttyök a levélen

2017.november 20., hétfő / 19:28

Amarillisz virágoztatása

2017.november 04., szombat / 21:08

Profil módosítás - Visszajelzés

2017.október 31., kedd / 10:15

Orchidea magról szaporítása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia