szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Oltás ABC

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 25.


Ha igazán szívós, ellenálló, zamatos gyümölcsöt vagy szép virágot szeretnénk látni a kertünkben, akkor legjobb, ha elsajátítjuk az oltás művészetét. Nem kell hozzá nagy szakértelem.

Oltás ABC

Sokan nem merünk belevágni az oltásba, pedig ezzel a módszerrel új növényeket teremthetünk, saját ízléseink, fantáziánk szerint. Általában csak a fás szárú növényeket szokták oltani, de a lágyszárúaknál is alkalmazhatjuk, csak ezek igen érzékenyek. Egy oltás kettő, de akár három növény részeinek összenövesztésével kapunk új egyedet, és hamar élvezhetjük a munkánk gyümölcsét.

Szükségünk van egy erősebb növényre, az lesz a földalatti rész, és esetleg a törzs egy része. Ezt nevezzük alanynak. Az erre kerülő nemes növényrésznek olyat válasszunk, amelynek tulajdonságaira szükségünk van. Az oltás során kulcsfontosságú, hogy az alany és a nemes hajtás szöveteinek összeforradása tökéletes legyen, ezért gondosan kell megválasztani a partnereket, az oltás módját és idejét. Csak az azonos fajhoz tartozó vagy közeli rokonságban álló növényegyedek olthatók egymással.

Egy oltványon belül az alany résznek az a szerepe, hogy ellássa a nemes részt vízzel és tápanyagokkal, míg a nemes rész fotoszintetizál, így szerves anyagot állít elő, mellyel közös életüket támogatja, és olyan virágokat, illetve gyümölcsöket nevel, amilyeneket megálmodtunk. Bár a két rész együtt él, az esetek többségében mégis megtartják eredeti tulajdonságaikat. Ha a növény olyan jól sikerük, hogy szeretnénk több ugyanolyan egyedet létrehozni, akkor nem a már beoltott, kész növényt kell szaporítani, hanem megismételni az oltást ugyanúgy, ahogyan azt előzőleg tettük.

Ha a saját kertünkben szeretnénk dísznövény, gyümölcsfát oltani, ahhoz a megfelelő alany a gyümölcsfánkról gyűjtött magból nevelt suháng, amennyiben elérte ceruzavastagságot. A nemes oltóvessző legyen teljesen ép, olyan fajtájú, amilyet szaporítani szeretnénk. Az oltás sikeres szempontjából nagyon fontos, hogy az oltóvessző nyugalmi állapotban legyen. Ezért szükséges, hogy a tavaszi oltáshoz is már lomhullás után, a keményebb fagyok beállta előtt leszedjük az oltóvesszőket, és felhasználásig nyirkos, hűvös helyen tároljuk, pl. nedves ruhába csomagolva, zacskóba téve a hűtőszekrényben.

Oltásra a legalkalmasabb idő a március, ekkor a nemes rész, ha ügyesek voltunk, még az évben kihajt, míg az augusztusi oltások már csak a következő évben indulnak meg. Az oltásra olyan napot válasszunk, amikor nem esik, nem fúj, és a hőmérséklet viszonylag magas. 

Kapcsolódó cikk: Földkeverék és edény a kertben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia