szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Óriáskaktuszt a kertbe! Lehetséges?

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 06.


Az óriáskaktusz láttán jellegzetes alakja és mérete miatt könnyen a filmbeli Vadnyugatra képzelhetjük magunkat. Az őslakos indiánok nemcsak gyönyörködtek benne, hanem  törzsét megszárítva azt tüzelőként, fáklyaként használták. Később pedig házak gerendáiként is szolgált  a telepesek számára.

Óriáskaktuszt a kertbe! Lehetséges?

Itthon nem biztos, hogy megvalósítható – nem üvegházi, pálmaházi körülmények között - a vágyott óriáskaktusz erdő, hiszen a legmagasabb, oszlopszerű kaktuszok tőlünk távol Észak-Amerika délnyugati részén, Kalifornia délkeleti részén, Arizonában és Mexikóban őshonosak.

A Carnegiea gigantea vagy kandeláberkaktusz, népi nevén saguaro, a kaktuszok családjába tartozó, kétszikű, pozsgás növény. Ez a kaktusz nagyon jól alkalmazkodott a szegényes talajhoz és a különösen száraz éghajlathoz. Nem ritka, hogy 10-15 méteresre is megnőnek és 100-150 évig is élnek.

Gyökérzete jól fejlett, hogy az esők után képes legyen a lehető legtöbb vizet felszívni. Megvastagodott, húsos szára akár 2000 liter vizet is képes elraktározni. A kaktusz tömegének háromnegyed része víz és a szár viaszos felülete megakadályozza a vízveszteséget.

A bordázott törzs átmérője kb. 75-80 cm. A bordázottság remek találmány, hiszen ennek köszönhetően a növény nagyobb része szinte mindig a saját árnyékában van.

További előnye, hogy testfelülete harmonikaszerű. Ez lehetővé teszi, hogy a növény a száraz időszakban összezsugorodjon, az esők után pedig rövid idő alatt visszanyerje eredeti állapotát. Kedvező feltételek mellett nemcsak az óriáskaktusz, de a pálmaliliom is kivirágzik.

A Sonor sivatagban növő óriáskaktusz nyáron jól tűri a 40 C fok feletti forróságot is, télen pedig megtörténhet, hogy hó hullik rá.

Az óriáskaktusz viaszfehér, tölcsérszerű virágai 10-14 cm hosszúak. Piros bogyószerű termése nagyon kedvelt volt. Sok feketén csillogó magot tartalmaz, melyből bort és lekvárt is készítenek.

A kaktuszok legnagyobbika sokszor az egyetlen vízforrás a sivatagos területen és a madarak számára is jó szolgálatot tesz, hiszen ágaik között gyakran raknak fészket.

Az indiánok számára pedig ún. hús fogasként is funkcionáltak, ugyanis a kaktusz legmagasabb tüskéire helyezték el a szárított és később felhasználni kívánt húst, így a ragadozók egy része nem vagy nem nagyon fért hozzá a tartalékaikhoz.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő

2019.május 14., kedd / 09:28

Gyomnövény meghatározás

2019.május 14., kedd / 09:17

Gyomnövény meghatározás

2019.május 12., vasárnap / 12:09

Milyen növény lehet ez?

2019.május 12., vasárnap / 12:05

Milyen növény lehet ez?

2019.május 11., szombat / 18:53

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 05., vasárnap / 14:49

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 02., csütörtök / 18:51

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia