szépzöld

Óriáskaktuszt a kertbe! Lehetséges?

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 06.


Az óriáskaktusz láttán jellegzetes alakja és mérete miatt könnyen a filmbeli Vadnyugatra képzelhetjük magunkat. Az őslakos indiánok nemcsak gyönyörködtek benne, hanem  törzsét megszárítva azt tüzelőként, fáklyaként használták. Később pedig házak gerendáiként is szolgált  a telepesek számára.

Óriáskaktuszt a kertbe! Lehetséges?

Itthon nem biztos, hogy megvalósítható – nem üvegházi, pálmaházi körülmények között - a vágyott óriáskaktusz erdő, hiszen a legmagasabb, oszlopszerű kaktuszok tőlünk távol Észak-Amerika délnyugati részén, Kalifornia délkeleti részén, Arizonában és Mexikóban őshonosak.

A Carnegiea gigantea vagy kandeláberkaktusz, népi nevén saguaro, a kaktuszok családjába tartozó, kétszikű, pozsgás növény. Ez a kaktusz nagyon jól alkalmazkodott a szegényes talajhoz és a különösen száraz éghajlathoz. Nem ritka, hogy 10-15 méteresre is megnőnek és 100-150 évig is élnek.

Gyökérzete jól fejlett, hogy az esők után képes legyen a lehető legtöbb vizet felszívni. Megvastagodott, húsos szára akár 2000 liter vizet is képes elraktározni. A kaktusz tömegének háromnegyed része víz és a szár viaszos felülete megakadályozza a vízveszteséget.

A bordázott törzs átmérője kb. 75-80 cm. A bordázottság remek találmány, hiszen ennek köszönhetően a növény nagyobb része szinte mindig a saját árnyékában van.

További előnye, hogy testfelülete harmonikaszerű. Ez lehetővé teszi, hogy a növény a száraz időszakban összezsugorodjon, az esők után pedig rövid idő alatt visszanyerje eredeti állapotát. Kedvező feltételek mellett nemcsak az óriáskaktusz, de a pálmaliliom is kivirágzik.

A Sonor sivatagban növő óriáskaktusz nyáron jól tűri a 40 C fok feletti forróságot is, télen pedig megtörténhet, hogy hó hullik rá.

Az óriáskaktusz viaszfehér, tölcsérszerű virágai 10-14 cm hosszúak. Piros bogyószerű termése nagyon kedvelt volt. Sok feketén csillogó magot tartalmaz, melyből bort és lekvárt is készítenek.

A kaktuszok legnagyobbika sokszor az egyetlen vízforrás a sivatagos területen és a madarak számára is jó szolgálatot tesz, hiszen ágaik között gyakran raknak fészket.

Az indiánok számára pedig ún. hús fogasként is funkcionáltak, ugyanis a kaktusz legmagasabb tüskéire helyezték el a szárított és később felhasználni kívánt húst, így a ragadozók egy része nem vagy nem nagyon fért hozzá a tartalékaikhoz.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.november 20., hétfő / 19:28

Amarillisz virágoztatása

2017.november 04., szombat / 21:08

Profil módosítás - Visszajelzés

2017.október 31., kedd / 10:15

Orchidea magról szaporítása

2017.október 31., kedd / 10:11

Kétszer termő málnatöveket kaptam.Szeretném megkérdezni,hogy az őszi tarra vágás után a tavaszi hajtásokból tövenként mennyit hagyhatok meg az 1,2,3 -dik évben, illetve a további években? Újratelepítés Hány év után szükséges. Köszönöm!

2017.október 30., hétfő / 22:16

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 30., hétfő / 21:58

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 29., vasárnap / 07:43

4m -es fenyo attelepitese


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia