szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Örökzöldjeink és gumós növényeink őszi gondozása

Sulyok Timea, 2008. okt. 13.


Szerző: Bényei Zoltánné

Hogyan gondozzuk örökzöldjeinket az ősz beálltával? S mit tegyünk gumós növényeinkkel? Tippek és ötletek!

   

Örökzöld növényeink téli vízpótlásáról ne feledkezzünk meg! Sokan úgy gondolják, hogy a téli időszak pihenésre szolgál, ez így is van, de a télen is zöld lombozat igényli a vizet, mivel ilyenkor is folytat anyagcserét. Az öntözésen kívül a fagymentes napokon a por lemosását is elvégezhetjük bőséges vízadaggal, ezt a növények nagyon meghálálják.

Az ősszel telepített örökzöldek vízveszteségét csökkenthetjük, ha árnyékolót rakunk melléjük a déli oldalra, amely megvédi őket az erős napsugárzástól és a fagyástól. Az árnyékoló készülhet nádból, kukoricaszárból, napraforgó kórójából, stb.


A gumós begóniák egyre kedveltebb növényei az árnyékosabb balkonoknak, teraszoknak, virágágyaknak. A begóniagumót az ősz bekövetkeztével ki kell venni a földből, hagyjuk leszáradni a virágokat és a leveleket, majd tároljuk be őket. A nyirkos tőzeg vagy homok között fagymentes, hűvös helyen tárolt gumóktól tavasszal joggal elvárhatjuk, hogy újrahajtsanak.


Tippek! A téli lakásdekorációkhoz őszi kirándulásaink során sokféle alapanyag begyűjthető. Ilyenek pl. a vizes árokpartokon található gyékénybuzogányok, cirokbugák vagy a szántóföldek szélén növő takácsmácsonya, selyemkóró. Száraz, szellős helyen akasszuk fel a begyűjtött anyagokat, hogy később felhasználhassuk.

Néhány szárított virágot vagy termést érdemes megfesteni, így a kompozícióinkat színesebbé tehetjük. Erre a célra a hagyományos tojásfestéket is használhatjuk, leírás szerinti oldatot készítsünk, ebbe mártsuk a kalászokat és terméseket. Kiszáradás után a saját ötletünk szerint dekoráljunk velük faliképet vagy asztaldíszt.


Ajánlatunk

Kert Tápláléka 5 kg
A kerti virágok, szobanövények, örökzöldek, zöldségek, szőlő és gyümölcsök egész éves tápanyag-ellátására nyújt megfelelő megoldást. Hatására a növények erősek és egészségesek lesznek, ellenállóbbak a különböző betegségekkel és a szárazsággal szemben. Az 5 kilogrammos kiszerelés gazdaságos, mivel kisebb kert komplett műtrágyázására is elegendő.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?

2020.január 07., kedd / 11:22

ültetési szertartás esküvőn

2020.január 07., kedd / 11:10

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2020.január 03., péntek / 19:47

Yucca pálma levelek száradása

2020.január 02., csütörtök / 15:16

Yucca pálma levelek száradása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia