szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ősgyep kialakítása

Gergely J     45 napja     0 megtekintés
Üdvözlöm!

Kezdő, de lelkes kertészkedő vagyok. Szeretném újra vetni a kertünkben a gyepet. 160nm. A talaj eléggé kötött, betömörödött,köves. Konkrétan a sitthalom van lefedve egy kis termőréteggel. (Egy ásót nehezen lehet lenyomni) Pár éve viszonylag szép ősgyep volt a kertben de mára teljesen elöntötte a moha. Az alábbi megoldásra jutottam több napi kutakodás után:

A mohát teljesen felgereblyézem a területről. (Sajnos a meglévő gyomokon ami árvacsalán, gyermekláncfű, fehérhere, megmarad a moha a rendkívüli gondos gereblyézés ellenére is.) Ezután belocsolom a területet , hogy gyepszellőztető gereblyével fel tudjam lazítani (idén tavasszal nem volt eső.) és magágyat tudjak készíteni. Pellet alapú szerves trágyát (italpollina) dolgoznék bele a talajba némi homokkal. Sok jót olvastam az Amalgerol illetve a DCM vivisol, DCM antragon talajjavítók kedvező hatásairól is. Szívesen használnám is ezeket. Ezt követően pár nap múlva, ismét fellazitanám a talajt és beszórnám a fűmagot majd hengerezném és várnám a csodát. Ha a fentieket betartva még egy öntöző rendszer is segít azt gondolom, hogy jó esélyekkel indulnék a zöld területet eléréséhez.

Az egyetlen lépés amivel hezitálok az a gyomírtás. Tekintettel arra, hogy a kert többi része is elég fertőzött gyermekláncfűvel azt gondolom a gyomírtás után ugyan úgy megjelenne. Nem golfpályát szeretnék készíteni, hanem egy mezítláb is használható zöld felületet. N tartom kizártnak, hogy fehérhere magot is vetnék a fűvel (az legalább biztos kikel!)

Ha gyomírtózom, a gialka hatása kb 5-6 nap, a vetés pedig 1-2 hét ugye? A gyomírtást elég egyszer elvégezni? (Tekintve, hogy fel lesz gereblyézve a terület ami a gyomok nagy részét is kiviszi)

A kert egyik része árnyékos 13.00 után, a teljes kertet pedig 19.00 kor borítja árnyékba a környezete. Árnyektűrő, szárazság tűrő, barenburg fűmagokat tervezek vetni.

Köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel Gergely
0
0
szavazat
Ősgyep kialakítása Ősgyep kialakítása Ősgyep kialakítása


1 HozzászólásVarga László
2020. ápr. 22. (45 napja)
Üdv!
A roundup mega után 3-4 nappal a talajmunka mehet, és aztán a vetés is, akár azonnal, mert nincs talaj hatása a glifozátnak!
A magról kelő gyomok ezután is fognak jönni természetesen, de ezekre van gyomirtási lehetőség, pl. pázsitmester profi.


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.