szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Őszi íz bomba

Sulyok Józsefné, 2012. okt. 30.


Lassan búcsúzik az őszbe nyúló nyár. Megsokasodnak a tennivalóink a télre való felkészülésben. Ha most leleményesek leszünk, nem kell lemondanunk kopogó fagy idején sem a zamatos fűszernövényekről. Véget ért a kegyelmi időszak, a hosszúra nyúló vénasszonyok nyara.

Őszi íz bomba

 A fák levelei ezerféle színben pompáznak, csodálatos alapanyagként szolgálnak őszi koszorúk készítéséhez. A napos órák rövidülésével, a kertek alatt lopakodó fagy közeledtével érdemes védett helyre vinni a fagyérzékeny növényeket. A fűszerkertben is akad ilyenkor teendőnk. Csapadékmentes napon még szedhetünk mentát, bazsalikomot, zsályát, citromfüvet, rozmaringot, zellert, lestyánt, kakukkfüvet. Télire is megőrizhetjük a növények zamatát, ha a szüretet követően a lehető legrövidebb idő alatt megszárítjuk.


Csokorba szedve, fellógatva rácsokra, tepsiben szétterítve a ható és aromaanyagokat megőrizhetjük, ha száraz, árnyékos helyen készítjük elő a téli tárolásra. A teljesen kiszáradt leveleket légmentesen, sötét helyen tároljuk. Ha van lehetőségünk a fagyasztásra, akkor mosás után lecsepegtetve, a szárról leszedve a fűszernövényeknek csak a leveleit tároljuk. Amennyiben bőven van hely a jégszekrényben, akkor a fűszernövényeket aprítsuk fel, ha leveles formában használjuk, akkor nem kell ezt megtennünk, helyezzük a leveleket jégkocka-tartóba. Töltsük fel vízzel az edényt, hogy ellepje a leveleket. Fagyasszuk le, majd vegyük ki és egy pillanatra mártsuk forró vízbe a tartót. Zacskózzuk be fajtánként a fűszeres jégkockákat. Főzéskor csak az ételbe dobjuk a jégkockákat és vele együtt a zamatos fűszernövényt.


Üvegbe zárva sokáig eltarthatjuk a növényeket, ha hidegen préselt olajjal teljesen felengedjük. Ecetben is tartósíthatjuk, ebben az esetben két hétig állítsuk napra a növényekkel telepakolt üvegeket. Sóban is tárolhatjuk a fűszernövényeket, ebben az esetben, 4-1 arányban kell számolni a növény és a só mennyiségére. Légmentesen lezárt üvegben megőrizhetjük a nyár zamatát és fűszer-sóként is alkalmazhatjuk.


Ha akad még petrezselyem, zeller, karalábé, paprika, sárgarépa a kertben, daráljuk nagyon apróra, a darált anyaggal azonos mennyiségű sóval keverve saját vegetát készíthetünk. Üvegben tárolva egészen tavaszig élvezhetjük zöldségeink zamatát.
 

Kapcsolódó cikk:

Őszi fűszernövényszüret

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia