Bauhaus Kerti Gépek

Pergolák és funkciójuk

Sulyok Timea, 2009. jún. 08.


Forrás: www.epitinfo.hu

Pihenőhelyet, intimitást és nap elleni védelmet kínálnak a különböző kerti építmények, lugasok, pavilonok és pergolák. A mediterrán térségből származó lugasnak több ezer évre visszatekintő hagyománya van, árnyékol, véd a naptól, a széltől, irányít és teret határol. De míg a lugas árnyvető hatását csak felfuttatott növényekkel érjük el, a pergola ezt növényzet nélkül is biztosítja.

 

forrás: sxc.huA kerti építmények elsődleges célja, hogy helyet teremtsenek a szabadtéri pihenésnek, étkezéseknek és baráti vagy családi társalgásoknak. Nagy előnyük, hogy akár meleg, akár esős időben is alkalmas helyül szolgálnak. Az ilyen jellegű pihenőhelyek kialakítása rendkívül egyszerű, csak a megfelelő elhelyezésre, illetve tájolásra kell odafigyelni.

 

A pavilont vagy lugast tehetjük a pázsit közepére, de építhetünk hozzá kerti utat kövekből, aprókavicsból, vagy fából is. A pergolát úgy helyezzük el, hogy délben adja a legtöbb árnyékot, de délelőtt és délután engedje be a lágyabb napsugarakat. A sötétítő hatás fokozására tehetünk a pergolára ponyvát, napernyőt, de csak olyan közelségbe, hogy attól még változtathassuk a mozgatható lamellák elhelyezkedését. A pihenőhelyeket, a kerti bútorok helyét érdemes úgy megválasztani, hogy a legnagyobb forróságban is legyen, ami árnyékot ad a kertben. Ha erre alkalmas méretű fa nincsen a közelben, akkor jó megoldást kínálnak a lugasok, pergolák, vagy kerti pavilonok.

 

A pergola oszlopokon álló, nyitott vagy áttört oldalú, felülről keresztlamellákkal vagy térráccsal fedett kerti olyan építmény, melyről önkéntelenül az embernek egy kúszónövényekkel felfuttatott árnyékvető jut az eszébe.

 

A pergolák szabályosan kiosztott tartóoszlopai egyenes vagy íves vonal mentén, sorban helyezkednek el. Ezzel szemben a lugas általában négyszög vagy köríves alaprajzi elrendezésű. Ebből következik, hogy a lugas inkább a pihenésre szolgál, a pergola pedig a térhatárolásban, árnyékolásban tölt be jelentősebb szerepet. Árnyékolás szempontjából a kettő közti különbség annyi, hogy a pergola lécezetével, lamelláival önmagában is árnyékol, a lugasnál ugyanezt a funkciót a ráfuttatott növényekkel érhetjük el.

 

Funkciójuk szerint többféle pergolát különböztethetünk meg:

A pergolák, széles körű használatának, közkedveltségének főképpen az az oka, hogy a pergolák és lugasok sokféle lehetőséget rejtenek magukban, és változatos megoldásokat kínálnak a kertépítőknek. Esztétikai és használati értékük egyformán jelentős. Kialakításuk, lamellás szerkezetük révén, valamint a ráfuttatott növényzet lombtömegével együtt a térhatároló, térformáló, valamint az árnyékadó szerepük kerül előtérbe. Hasznát vehetjük két épület közötti fedett átjáró létesítésekor. Egyaránt alkalmasak félig fedett tér vagy növényekkel befuttatott lugas kialakítására, továbbá a kertkép valamelyik fontos alkotóelemének kiemelésére. Lugas egyszerűen készíthető, boltíves fémvázból, huzalból, vagy akár rugalmas vesszőkre is futtathatjuk az árnyékot adó növényeket. Mint növényzetet tartó szerkezet, összekapcsolja az épített környezetet a kerttel.

 

A pergola elhelyezhető önállóan vagy épülethez csatlakoztatva is. Önmagában lehet egy nagyobb kert meghatározó, egyedi funkciójú eleme, kerülhet pihenőhely mellé, kerti utak fölé. De alkalmas különálló épületek, építmények összekapcsolására, vagy az épület szerves részeként szolgálhatja a terasz árnyékolását, gépjármű-beállások védelmét.

 

Irányító pergolák

Irányító pergolák azok, melyek az egyik térből a másikba vezetnek. Ezzel ellentétben azok a pergolák, melyek nagyobb felületet fednek, és ezáltal meghatározzák a teret azok keretező jellegűek. Az irányító pergolák lehetnek szabadon álló vagy falhoz támaszkodók. A szabadon állók a tekintetet hosszanti irányba vezetik, így az előtér perspektíváját megrövidítik. Az épületek oldalához támaszkodó pergolák oszlopsor hatásúak, a bejáratok fölött hangulatos tető kialakítására kiválóak, mindamellett a belső helyiségeket védik a tűző napsütéstől. A pergolákra szerelhetünk rolót is, amennyiben a növényzet nem ad kellő árnyékolást.

 

Keretező pergolák

A keretező pergolák általában egy nagyobb felületű terasz vagy kert fölött képeznek áttört tetőt. Kiváló lehetőséget nyújtva, hogy újabb lakóteret hozzunk ezáltal létre a szabadban, és optikailag kiterjesszük a belső terek hangulatát. Így megszünteti az éles határvonalat a kint és a bent között, olyan benyomást keltve, mintha kültéri szobában, vagy télikertben lennénk.

 

Pergolák a tetőkön

Mivel a tetőkertek roppant módon kitettek az időjárási tényezőknek, elég barátságtalannak tűnhetnek. Ennek oldására a tetőre helyezett pergola kiválóan alkalmas, mert azt a benyomást kelti, hogy a tér védettséget élvez, a növényekkel sűrűn benőtt pergola pedig a napsütéstől széltől is egyaránt oltalmaz.

 

Arányok kialakítása pergolákkal

Az olyan környezetben, ahol a kerti terek nagysága nincs összhangban a körülvevő épületek méreteivel, használhatjuk a pergolákat a tér magasságának csökkentésére is, így az arányokat kiegyenlítik. A pergolák tulajdonsága, hogy az általuk vetett árnyékok határozott optikai keretet képeznek. Az árnyékmintákkal történő egységesítés olyan érzetet kelt, hogy a környezet és az épület tökéletes egységet alkot.

Fontos követelmény a pergolákkal szemben, hogy a szomszédos épületek stílusával és a környezetével összhangban legyen.


Kapcsolódó cikk:
Pergola vagy támrendszer


Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Lakberendezés
Webáruház
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


 • kep
  Szépzöld naptár 2015
  Egyéb
  20%
  3 000 Ft
  2 400 Ft
  A színvonalas rajzaitok a meghírdetett Közönségszavazás szerint ...
 • kep
  Artis 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 863 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Bora® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  1 563 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Yeald Plus® 1 liter
  Tápanyagellátás
  30%
  6 746 Ft
  4 722 Ft
  Mikroelemekkel dúsított speciális műtrágya. Zöldség és dísznövén...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2015.március 02., hétfő / 19:43

Kardvirág műtrágya,folyékony lombtrágyák szükséglete

2015.február 26., csütörtök / 10:34

Biztonságtecnikai adatlap

2015.február 25., szerda / 11:20

Ne dobd ki! Mire jó a banánhéj?

2015.február 23., hétfő / 11:50

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 23., hétfő / 11:42

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 18., szerda / 18:43

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?

2015.február 18., szerda / 15:00

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?