szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Petrezselyem, aminek vad változata mérgező

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 25.


Egy finomság, amit vidéken nemes egyszerűséggel egy általános néven illetnek, csak egyszerűen zöldségnek nevezik.

Petrezselyem, aminek vad változata mérgező

A zellerfélék családjába tartozó akár 50-60 cm magasra is megnövő, bokros gyógy és fűszernövény. Két alaptípusa van: metélőpetrezselyem (sima levelű és fodros), valamint a gyökérpetrezselyem. Eredetileg Dél-Európában, a Földközi tenger vidékén volt őshonos, de ma már az egész világon termesztik.

A latin petroselium szóból származik a neve, mely a görög petrosz és szelion szavakból ered.

Népies neve: petruska, petrezsirom, petrezselem. Néhány más növény nevében is benne van a neve: a koriandert kínai petrezselyemnek, vagy cigány petrezselyemnek, a turbolyát pedig édes petrezselyemnek neveznek.

Kétéves növény, amelynek az első évben a lombja és a gyökere fejlődik ki, a másodikban a virágszárat fejleszt, rajta ernyős virágzattal, melyben kaszattermések érnek be. Magvai aprók, szürkésbarnák, túlzott fogyasztásuk mérgező is lehet.

A levelei fodrosak és simák lehetnek, a virágok fehérek és aprók. Hosszú szára ehető, karó gyökere szintén fogyasztható.

Hatóanyagai: karotint, flavonoidokat, C,- és E-vitamint, ásványi sókat és illóolajat tartalmaz.

A gyökér és a levélzöld egyaránt étvágygerjesztő, veseműködést serkentő, vesetisztító, víz és vesekőhajtó, valamint hólyaghurut elleni teák alapanyaga. Ízületi gyulladás, csontritkulás, ödéma esetén segíti a gyógyulást.

Konyhakertbe, a fák alatt, szőlősorok között termesztik, mert nincs nagy fényigénye, de a talaj kiszáradására érzékeny. Enyhén lúgos, tápanyag-dús, jó vízáteresztő talajt kedveli. Hidegtűrő, magját kora tavasszal, de akár már február végén is el lehet vetni. Elég nehezen csírázik.

Népi észrevételek szerint 40 napra a pokolra megy, aztán előbújik. Balkonládában, cserépben is nevelhető. Ha télen fóliával takarjuk, akkor a zöldjét folyamatosan szedhetjük. Lakásban is termeszthető. A rozsdagomba és a vírusok támadására érzékeny, az öntözést meghálálja.

Frissen és szárított állapotban sült, főtt ételekhez, főzelékekhez, levesekhez, salátákhoz nyersen ételek díszítéséhez használható. Célszerű a kész ételekhez adagolni, mert nemcsak aromáját, hanem vitamintartalmát is elveszíti főzés közben.

Illóolaját az élelmiszeripar, gyógyszeripar és a kozmetika felhasználja. Elrágva légút-tisztító hatású, semlegesíti a fokhagymaszagot.

Ne tévesszük össze a vadon termő mérgező növénnyel, ami hasonlít a sima levelű metélő vagy a gyökérpetrezselyemre.

Kapcsolódló cikk: 7 kerti bosszantó




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 15., hétfő / 14:12

Mit tegyek a Habanero leveleinek torzulásával?

2019.július 15., hétfő / 14:05

A fokföldi ibolyám levelét rágcsálja valami

2019.július 15., hétfő / 13:56

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 14., vasárnap / 17:32

Kertészkedj japán módra!

2019.július 09., kedd / 23:27

A csodálatos teafa olaj

2019.július 09., kedd / 22:27

Selyem akác betegség

2019.június 27., csütörtök / 01:20

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 20., csütörtök / 20:56

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia