szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Pettyegetett tüdőfű, a Dunántúl kedvence lehet

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 13.


Az orvosi tüdőfánek is hívott növény lágy szárú, évelő, kora tavasszal virágzó faj. A levelein fehéres foltok láthatóak. Erdőkben, bokros helyen található.

Pettyegetett tüdőfű, a Dunántúl kedvence lehet

Az Északi-középhegységben és a Dunántúlon gyakori, az Alföldön ritkább. Mérsékelten nedves, félárnyékos helyen szeret élni. Ideális hely számára a tűzfalak által beárnyékolt terület.

Érdemes együtt ültetni a hasonló helyet szerető salamon pecsétjével, ugyanis ez a tüdőfű elvirágzás után kezd erőteljes növekedésbe, és igazán szép díszítő együttest eredményeznek. A virágzó hajtásokat márciustól május közepéig kell gyűjteni. Jól szellős helyen árnyékban, vékonyan kiterítve szárítható. Fénytől védve kell tárolni.

A tüdőfű - Pulmonaria officinalis - gyógynövény, amely eredményesen alkalmazható köptetőszerként, légcsőhurutnál. Más hasonló gyógynövényekkel társítva teakeverékek alkotórésze. Teája hatásos légzőszervi megbetegedések ellen.

Februárban aztán előkerülnek a nyáron elrakott vagy tárolt zöldségek, gyümölcsök. Kitűnően eláll a zergeszarv, a futó paprika, az okra, mint zöldségnövény. A galagonyalekvár mellett fogynak a mártások is rendesen. Ilyen készül a kökényből, a somból, a ribizliből és egy igazi kuriózumból a páponyából.

Nagy népszerűsége van a különböző csatniknak is, amelyek az utóbbi években lettek nálunk ismertek. Megfelelően elkészítve egy kis házi kifőtt tésztával, pillanatok alatt lehet, akár hirtelen megérkező vendégnek is tálalni. Külön kell írnom egy meleg égövbe tartozó növényről, mely nálunk szinte egyáltalán nem honosodott meg, pedig könnyűszerrel termelhető. Igaz, ha sikerült is a termés nem tudunk mit kezdeni vele, olyan bőtermő. Ez a növény a következő: a korilla

Hamarosan! Folyt. köv.

Kapcsolódó cikk:

Ilyen a növényvilág csövese!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia