szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Pikáns fűszerek különleges tulajdonságai

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 07.


Miért olyan különleges a gyömbér, a bors és a mustármag?A kardamomról már nem is beszélve.

Pikáns fűszerek különleges tulajdonságai

Gyömbér: szabályozza az emésztést, erősíti a gyomrot, nyákoldó, gyulladás-gátló.

Fokhagyma: melegítő hatású, baktériumölő, féregűző, enyhíti a hideg okozta gyomorfájást, felfúvódást.

Mustármag: étvágygerjesztő, baktériumölő, fokozza az emésztést, gátolja a penész és baktériumképződést, ezért konzerváló hatású is.

Kardamom mag: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, vértisztító, vérzés, illetve fájdalomcsillapító. Használják emésztési zavarok esetén, enyhíti a fejfájást, serkenti a szívizom működését, étkezés után elrágcsálva frissíti a leheletet.

Zsázsa: vértisztító, ásványpótló, erősítő.

Szegfűszeg: emésztésjavító, étvágygerjesztő, fertőtlenítő.

Bors

Fekete bors: a borsfélék családjába tartozó trópusi cserje magja, intenzív csípősség jellemzi. Az éretlen, sárga fűszereket szüretelik, egy éjszakán keresztül hagyják állni, miközben beindul a fermentáció, majd hagyják megszáradni.

Étvágygerjesztő, emésztésjavító, féreghajtó, hurut és görcsoldó, antibakteriális, vizelet és szélhajtó, élénkítő.

Reuma, ízületi gyulladás esetén, hasmenés, bélgörcs és fejfájás kezelésére alkalmazzák. Viszont irritálja az emésztőrendszert, érzékeny gyomrúak óvatosak legyenek vele szemben.

Fehér bors: teljesen érett állapotban szüretelik, a terméseket 8-10 napra beáztatják, ezzel fellazul a piros gyümölcshús, majd miután ezt óvatosan eltávolítják, hamar kiszárítják a fehér színű magokat. Visszafogottan csípős.

Zöld bors: éretlenül szedik le, amelyben az erjedést okozó anyagokat kiiktatják (sós lében áztatják vagy megfőzik).

Piros bors: az éretten szüretelt terméseket különleges eljárással szárítják, miközben megőrzik a termés piros színét. Kevésbé csípős, mint a fekete bor.

Jávai bors: a borfélék családjába tartozik. Alkalmazási területe: köhögés, láz, hang elvesztése, fogbetegség esetén. Édességek, sós ételek, alkohol, sőt még cigaretta ízesítésére is használták. Íze emlékeztet a szegfűborséra, ázsiai konyhák fűszere.

Hosszú bors: érdekes, egyedi, fűszeres aromája miatt nagyon kedvelt borsfajta. Használatakor vegyük figyelembe, hogy csípősebb, mint a fekete rokona.

Madagaszkári vadbors: Madagaszkárról származó valódi bors kevésbé csípős, mint rokona a fekete bors, és kissé édeskés.

Kapcsolódó cikk: A szép hajért a levendulát okolják




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia