szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Poisson cru: tahiti halsaláta kókusztejjel

Orbán Krisztina, 2014. okt. 06.


Aki Francia Polinézia szigeteire látogat, minden bizonnyal nemcsak a lenyűgöző tájjal esik szerelembe, hanem a helyi konyhaművészet egzotikus ízvilágával is, amelynek egyik legjellegzetesebb és legismertebb képviselője a tahiti halsaláta, a poisson cru.

Poisson cru: tahiti halsaláta kókusztejjel

A poisson cru jelentése franciául mindössze annyit tesz: nyers hal. A nyers tengeri halból zöldségek, illetve citrusfélék felhasználásával készített ételek nemcsak az óceániai szigetvilágban népszerűek, hanem szerte a világ tengerparti vidékein, Brazíliától Japánig. Ez a Tahitin és a környező szigeteken, így Bora Borán készített változat a kókusztej hozzáadása által válik igazi különlegességgé.

E finomság nagyon egyszerűen, és mindössze húsz perc alatt elkészíthető. (A receptben sárgaúszójú tonhal szerepel, ám többféle fehér húsú halból is elkészíthető – természetesen csak akkor, ha az nyersen is biztonsággal fogyasztható.)

Hozzávalók 4 személyre

45-50 dkg friss sárgaúszójú tonhal

só (lehetőleg tengeri só)

2 friss lime (citrommal helyettesíthető)

1 nagyobb sárgarépa

1 kisebb uborka

3 paradicsom, vagy néhány koktélparadicsom

fél fej vöröshagyma

frissen őrölt bors

kb. 2 dl kókusztej

egy kevés kristálycukor (ha csak édesített kókusztej áll rendelkezésre, akkor nem feltétlenül szükséges)

újhagyma zöldje ízlés szerint

Elkészítése

A halat vékony csíkokra vágjuk, majd kb. 15 percen át sós vízben marinírozzuk. Ezalatt a lime-ok (vagy citromok) levét egy tálba facsarjuk, és amennyiben a kókusztejünk nem édesített, egy kevés kristálycukrot keverünk bele. A sárgarépát és az uborkát meghámozzuk, és kis kockákra, vagy rövid, vékony csíkokra vágjuk, a paradicsomokat pedig szintén meghámozva nagyobb darabokra vágjuk (amennyiben koktélparadicsomot használunk, azokat elég csak félbevágni). A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk.

A sárgarépát, az uborkát, a paradicsomot és a hagymát beletesszük a lime-ból, vagy citromból kifacsart lébe, és jól összekeverjük benne, majd ízlés szerint borsot őrlünk rá. Ezután kivesszük a halcsíkokat a sós vízből, és hozzákeverjük a zöldségekhez. A kókusztejet a végén öntjük a halsalátánkra, amely nagyjából annyi kókusztejet igényel, amennyi éppen ellepi. Ízlés szerint újhagyma finomra vágott zöldjével díszíthetjük a saláta tetejét, amelyet lehetőség szerint akár egy fél kókuszdió héjában is felszolgálhatunk.

Amennyiben nem kívánunk cukrot használni a saláta elkészítéséhez, úgy a citromlé savanyú ízét oly módon közömbösíthetjük, hogy a citromlevet a hal sós pácléjéhez adjuk, amit öt perc érlelés után leszűrünk. Ez esetben a halcsíkokat egy kis kókusztejben érleljük tovább.

A saláta önmagában is fogyasztható, de akár rizzsel, vagy tésztával is felszolgálhatjuk.

Vigyázat!

A nyersen fogyasztott halféleségek jelentősen megnövelhetik az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázatát. A nyers, valamint a nem megfelelően hőkezelt hal különböző baktériumokat, valamint fonalférget tartalmazhat, amelyek elfogyasztását követően komoly hasi fájdalom, émelygés, hányás és fejfájás léphet fel. Nyers fogyasztásra szánt hal vásárlása esetén ezért mindenképpen ellenőrizzük, hogy az valóban megfelelő minőségű alapanyag-e az adott étel elkészítéséhez.

Kapcsolódó cikk: Filléres tippek az egészségért




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia