Pompázó erkélyek

Sulyok Timea, 2009. jún. 22.


Öröm látni, hogy a lakótelepeken és az erkéllyel rendelkező lakásoknál évről-évre színpompásabb növényzet teszi szebbé az otthonokat.

Mindig nagy fejtörést okoz, hogy milyen növényeket válasszunk a nyár beköszöntével. Az óriási kínálatból nehéz eldönteni mely virágok lennének a leghálásabbak. Az egynyári növények színpompájukkal ékesítik az erkélyeket, de sajnos rövid ideig lehetnek velünk, hisz minden évben újra be kell szereznünk a nekünk tetsző töveket.

 

A muskátlik és a mediterrán éghajlatra jellemző növényzet pedig gondolkodóba ejt minket, hiszen nem mindenkinek van lehetősége - helyhiány miatt - a teleltetésükre. Aki mégis ezt a megoldást választja, annak gyönyörű virágözönben lehet része.
Tipp! Az elnyílott virágokat távolítsuk el a növényről, ezzel újabb virágok hozására sarkalljuk. Az elnyílott virágokat szárukkal együtt pattintsuk le, hogy csonka darab ne maradjon.

 


Jó ötletnek tűnik, ha előnyben részesítjük az évelő növényeket, örökzöldeket, törpecserjéket, esetleg a lombhullató növényeket. Ha egy nagy dézsába ültetünk évelő és kúszónövényeket, törpecserjéket – folyamatos tápanyagellátás mellett – bírni fogják a hideg beálltát, s nincs gondunk a teleltetéssel sem. Ilyen nálunk is honos növények: rózsa, clematis, vadszőlő, lilaakác, borostyán, bukszus.

 

Nagyon praktikus különböző rácsokat, polcokat szerelni a falakra, hiszen ezekre fel tudjuk futtatni, illetve el tudjuk helyezni a növényeket. Természetes árnyékolóként funkcionálhat az erkélykorlát és a födém közé helyezett rácsra futatott hajnalka, bükköny, díszbab, sarkantyúka. Ha évelő növényt választunk, akkor az ősszel különleges színpompában is részünk lehet és a lomb lehullása után a növény télen sem árnyékolja lakásunkat.

 


Vegyük figyelembe a széljárást és az erkély tájolását, fényigényét is a növények kiválasztásánál. Fényigényes növények: muskátli, petúnia, büdöske, gazánia, szalvia. Árnyékkedvelő növények: lobélia, pistike, fukszia, begónia.
Ha csak egy ablakpárkány nagyságú zöldre van lehetőségünk, akkor ültessünk egy alátéttel rendelkező balkonládába pozsgás növényeket. Kedvelik a napos helyet és csak mérsékelt öntözést igényelnek.

 

Tipp! Ha a virágosládákat függesszük az erkélykorlát belső részére, hiszen a futónövények, így is kicsüngenek, viszont könnyebb locsolni és elkerüljük a balesetveszélyt is. S a széltől is jobban tudjuk óvni szeretett növényeinket…

 

Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


 • kep
  Artis 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 863 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Trifender® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 843 Ft
  Kedvezőtlen életfeltételeket teremet a talajból fertőző kórokozó...
 • kep
  Bora® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  1 563 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Wuxal® Super 2 dl
  Tápanyagellátás
  10%
  565 Ft
  509 Ft
  Magyarország egyik legkedveltebb levél- és öntözőtrágyája. Haték...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2014.december 17., szerda / 07:21

Így csomagoljuk be a kinti növényeket!

2014.december 10., szerda / 13:25

Yucca pálma levele fonnyad

2014.december 10., szerda / 12:57

Yucca pálma levele fonnyad

2014.december 10., szerda / 12:42

Yucca pálma levele fonnyad

2014.december 10., szerda / 11:49

Yucca pálma levele fonnyad

2014.december 10., szerda / 10:18

Yucca pálma levele fonnyad

2014.december 10., szerda / 09:11

Yucca pálma levele fonnyad

2014.december 10., szerda / 02:04

Yucca pálma levele fonnyad

2014.december 10., szerda / 00:02

Yucca pálma levele fonnyad