Pompázó erkélyek

Sulyok Timea, 2009. június 22., hétfő


Öröm látni, hogy a lakótelepeken és az erkéllyel rendelkező lakásoknál évről-évre színpompásabb növényzet teszi szebbé az otthonokat.

Mindig nagy fejtörést okoz, hogy milyen növényeket válasszunk a nyár beköszöntével. Az óriási kínálatból nehéz eldönteni mely virágok lennének a leghálásabbak. Az egynyári növények színpompájukkal ékesítik az erkélyeket, de sajnos rövid ideig lehetnek velünk, hisz minden évben újra be kell szereznünk a nekünk tetsző töveket.

 

A muskátlik és a mediterrán éghajlatra jellemző növényzet pedig gondolkodóba ejt minket, hiszen nem mindenkinek van lehetősége - helyhiány miatt - a teleltetésükre. Aki mégis ezt a megoldást választja, annak gyönyörű virágözönben lehet része.
Tipp! Az elnyílott virágokat távolítsuk el a növényről, ezzel újabb virágok hozására sarkalljuk. Az elnyílott virágokat szárukkal együtt pattintsuk le, hogy csonka darab ne maradjon.

 


Jó ötletnek tűnik, ha előnyben részesítjük az évelő növényeket, örökzöldeket, törpecserjéket, esetleg a lombhullató növényeket. Ha egy nagy dézsába ültetünk évelő és kúszónövényeket, törpecserjéket – folyamatos tápanyagellátás mellett – bírni fogják a hideg beálltát, s nincs gondunk a teleltetéssel sem. Ilyen nálunk is honos növények: rózsa, clematis, vadszőlő, lilaakác, borostyán, bukszus.

 

Nagyon praktikus különböző rácsokat, polcokat szerelni a falakra, hiszen ezekre fel tudjuk futtatni, illetve el tudjuk helyezni a növényeket. Természetes árnyékolóként funkcionálhat az erkélykorlát és a födém közé helyezett rácsra futatott hajnalka, bükköny, díszbab, sarkantyúka. Ha évelő növényt választunk, akkor az ősszel különleges színpompában is részünk lehet és a lomb lehullása után a növény télen sem árnyékolja lakásunkat.

 


Vegyük figyelembe a széljárást és az erkély tájolását, fényigényét is a növények kiválasztásánál. Fényigényes növények: muskátli, petúnia, büdöske, gazánia, szalvia. Árnyékkedvelő növények: lobélia, pistike, fukszia, begónia.
Ha csak egy ablakpárkány nagyságú zöldre van lehetőségünk, akkor ültessünk egy alátéttel rendelkező balkonládába pozsgás növényeket. Kedvelik a napos helyet és csak mérsékelt öntözést igényelnek.

 

Tipp! Ha a virágosládákat függesszük az erkélykorlát belső részére, hiszen a futónövények, így is kicsüngenek, viszont könnyebb locsolni és elkerüljük a balesetveszélyt is. S a széltől is jobban tudjuk óvni szeretett növényeinket…

 


Kapcsolódó cikk:
Növénybeültetések különleges tartóedényekbe
A kúszónövények királynője
Szobai szilakert pozsgásokkal

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Webáruház
Videók

 

Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld Pályázat
Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld PályázatHozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Kertdoktor
Friss hozzászólások

2014.április 17., csütörtök / 19:41

Tavasz, mely minden évben csodás szinekben pompázik

2014.április 17., csütörtök / 16:07

Tekergőző kerti ösvények saját kezűleg

2014.április 17., csütörtök / 13:50

" Bájos és ártatlan szamóca virág "

2014.április 17., csütörtök / 09:55

6 tuti locsolóvers húsvétra

2014.április 15., kedd / 10:56

Monília elleni védekezés

2014.április 14., hétfő / 21:00

Monília elleni védekezés

2014.április 14., hétfő / 20:53

Kajszibarackfa virágpusztulása

2014.április 10., csütörtök / 10:19

Az ünnep utáni sonka felhasználása