Bauhaus Kerti Gépek

Pompázó erkélyek

Sulyok Timea, 2009. jún. 22.


Öröm látni, hogy a lakótelepeken és az erkéllyel rendelkező lakásoknál évről-évre színpompásabb növényzet teszi szebbé az otthonokat.

Mindig nagy fejtörést okoz, hogy milyen növényeket válasszunk a nyár beköszöntével. Az óriási kínálatból nehéz eldönteni mely virágok lennének a leghálásabbak. Az egynyári növények színpompájukkal ékesítik az erkélyeket, de sajnos rövid ideig lehetnek velünk, hisz minden évben újra be kell szereznünk a nekünk tetsző töveket.

 

A muskátlik és a mediterrán éghajlatra jellemző növényzet pedig gondolkodóba ejt minket, hiszen nem mindenkinek van lehetősége - helyhiány miatt - a teleltetésükre. Aki mégis ezt a megoldást választja, annak gyönyörű virágözönben lehet része.
Tipp! Az elnyílott virágokat távolítsuk el a növényről, ezzel újabb virágok hozására sarkalljuk. Az elnyílott virágokat szárukkal együtt pattintsuk le, hogy csonka darab ne maradjon.

 


Jó ötletnek tűnik, ha előnyben részesítjük az évelő növényeket, örökzöldeket, törpecserjéket, esetleg a lombhullató növényeket. Ha egy nagy dézsába ültetünk évelő és kúszónövényeket, törpecserjéket – folyamatos tápanyagellátás mellett – bírni fogják a hideg beálltát, s nincs gondunk a teleltetéssel sem. Ilyen nálunk is honos növények: rózsa, clematis, vadszőlő, lilaakác, borostyán, bukszus.

 

Nagyon praktikus különböző rácsokat, polcokat szerelni a falakra, hiszen ezekre fel tudjuk futtatni, illetve el tudjuk helyezni a növényeket. Természetes árnyékolóként funkcionálhat az erkélykorlát és a födém közé helyezett rácsra futatott hajnalka, bükköny, díszbab, sarkantyúka. Ha évelő növényt választunk, akkor az ősszel különleges színpompában is részünk lehet és a lomb lehullása után a növény télen sem árnyékolja lakásunkat.

 


Vegyük figyelembe a széljárást és az erkély tájolását, fényigényét is a növények kiválasztásánál. Fényigényes növények: muskátli, petúnia, büdöske, gazánia, szalvia. Árnyékkedvelő növények: lobélia, pistike, fukszia, begónia.
Ha csak egy ablakpárkány nagyságú zöldre van lehetőségünk, akkor ültessünk egy alátéttel rendelkező balkonládába pozsgás növényeket. Kedvelik a napos helyet és csak mérsékelt öntözést igényelnek.

 

Tipp! Ha a virágosládákat függesszük az erkélykorlát belső részére, hiszen a futónövények, így is kicsüngenek, viszont könnyebb locsolni és elkerüljük a balesetveszélyt is. S a széltől is jobban tudjuk óvni szeretett növényeinket…

 

Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


 • kep
  Szépzöld naptár 2015
  Egyéb
  20%
  3 000 Ft
  2 400 Ft
  A színvonalas rajzaitok a meghírdetett Közönségszavazás szerint ...
 • kep
  Artis 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 863 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Bora® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  1 563 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Yeald Plus® 1 liter
  Tápanyagellátás
  30%
  6 746 Ft
  4 722 Ft
  Mikroelemekkel dúsított speciális műtrágya. Zöldség és dísznövén...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2015.március 02., hétfő / 19:43

Kardvirág műtrágya,folyékony lombtrágyák szükséglete

2015.február 26., csütörtök / 10:34

Biztonságtecnikai adatlap

2015.február 25., szerda / 11:20

Ne dobd ki! Mire jó a banánhéj?

2015.február 23., hétfő / 11:50

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 23., hétfő / 11:42

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 18., szerda / 18:43

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?

2015.február 18., szerda / 15:00

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?