szépzöld

Pörgessük fel immunrendszerünket a télre! Íme a legütősebb házi gyógyital

Orbán Krisztina, 2014. nov. 12.


Felnőttek évente átlagosan 5-6, közösségbe járó gyermekek pedig 10-12 alkalommal kapnak el vírusos légúti fertőzéseket. A megfázás és az influenza tünetei szenvedést okoznak, ám valójában nem ez a legrosszabb, ami ilyenkor történik: a sok vírustámadás szervezetünket jobban megterheli és legyengíti, mint gondolnánk.

Pörgessük fel immunrendszerünket a télre! Íme a legütősebb házi gyógyital

Akár megelőzésről, akár kezelésről van szó, az alábbi, kizárólag természetes összetevőkből álló gyógyító ital a fájdalommal, gyulladással, köhögéssel, lázzal járó fertőzések egyik leghatékonyabb ellenszere.

A magas vitamin- és ásványianyag-tartalma révén önmagában is felsorolhatatlanul sok gyógyhatással bíró almaecetben érlelt két csodálatos gyógynövény, a torma és a gyömbér hatásaira épülő készítmény bármiféle baktérium, vírus, vagy gomba okozta fertőzés belső kezelésére és megelőzésére hatékonyan alkalmazható. Az immunrendszerünket kirobbanó erővel felpörgető szer áldásos hatásaira emésztési problémák esetén, illetve a méregürítésben is számíthatunk, energetizáló hatása révén pedig a felépülésben is segítségünkre lehet.

A gyógyital elkészítéséhez az alábbi összetevőkre van szükségünk:

20 dkg frissen reszelt torma

20 dkg frissen reszelt gyömbér

1 nagy fej vöröshagyma

kb. másfél fokhagyma

2 chilipaprika felszeletelve, vagy 5-6 evőkanálnyi cayenne őrlemény

bio almaecet

méz ízlés szerint

A gyógyital elkészítése rendkívül egyszerű. A vöröshagymát kis kockákra, a fokhagyma gerezdjeit pedig apróra vágjuk, majd a tormával, a gyömbérrel és a chilipaprikával együtt egy befőttesüvegbe tesszük. Az üveget színig töltjük almaecettel, majd erősen rácsavarjuk a tetejét, és a finomságokat legalább 2 hétig sötét, hűvös helyen hagyjuk összeérni. Az érés ideje alatt érdemes néhányszor megrázni, vagy a tetejére állítani az üveget.

Érés után a folyadékot átszűrjük, majd lassan felmelegítjük, és ízlés szerinti mennyiségben mézet keverünk hozzá. A gyógyitalt ezután lezárt üvegben, hűtőszekrényben tároljuk. Megelőző jelleggel napi 1 evőkanálnyit fogyasszunk belőle, a megfázás, vagy influenza tüneteinek jelentkezése esetén pedig napi 3-4 alkalommal 2 evőkanálnyit, akár forró vízbe keverve. Éhgyomorra ne fogyasszuk, erős összetevői ugyanis irritálhatják az üres gyomrot.

Az, hogy az összetevők között kifejezetten erős aromájú növényeket látunk, nem véletlen: az immunizáló hatást és a csípős ízt jórészt ugyanazon vegyületeknek köszönhetjük.

A torma, a gyömbér, a vöröshagyma, a fokhagyma és a chilipaprika vérkeringés-javító, testhőmérséklet-emelő, izzasztó hatásuk révén nemcsak a mérgektől segítenek megszabadítani szervezetünket, de a vírusoktól is. A torma és a gyömbér erős köptető hatással is rendelkezik, így az arcüreg mellett a tüdőt is hatékonyan tisztítja. A vöröshagyma elsősorban egy antioxidáns flavonoidja, a kvercetin, míg a fokhagyma az allicin nevű kénvegyület révén, a chilipaprika, illetve ennek őrleménye, a cayenne bors pedig többek között magas C-vitamin és béta-karotin tartalma által erősíti szervezetünk védekezőképességét.

Házi gyógykészítményünk hatása megéréskor voltaképpen már teljes, az ahhoz utólag hozzáadott méz ízesítő szerepe mellett azonban ne feledkezzünk meg hihetetlenül magas vitamin-, valamint ásványianyag-tartalmáról (kalcium, magnézium, vas, foszfor, stb.) sem, amelyek révén önmagában is jelentős immunizáló hatást képes kifejteni.

Az összetevők mennyiségén ízlés szerint változtathatunk, s évszaktól függően is módosíthatunk a recepten. Nézzünk szét a kertben és a konyhában: italunk gyógyhatását további nyákoldó hatású fűszernövények hozzáadásával, például zsályával, vagy rozmaringgal is erősíthetjük, és az ízesítéshez is kiváló alapanyagokat találhatunk.

Kapcsolódó cikk: Ananász: természetes védelem akár megfázás ellen is




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.november 20., hétfő / 19:28

Amarillisz virágoztatása

2017.november 04., szombat / 21:08

Profil módosítás - Visszajelzés

2017.október 31., kedd / 10:15

Orchidea magról szaporítása

2017.október 31., kedd / 10:11

Kétszer termő málnatöveket kaptam.Szeretném megkérdezni,hogy az őszi tarra vágás után a tavaszi hajtásokból tövenként mennyit hagyhatok meg az 1,2,3 -dik évben, illetve a további években? Újratelepítés Hány év után szükséges. Köszönöm!

2017.október 30., hétfő / 22:16

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 30., hétfő / 21:58

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 29., vasárnap / 07:43

4m -es fenyo attelepitese


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia