szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Pozsonyi kifli újragondolva

Sulyok Józsefné, 2013. szept. 05.


Kreatív háziasszonyok előnyben! Nem követünk el szentségtörést, ha a jól ismert finomságot kicsit másképp készítjük el, eltérve a hagyományos, 1559-ben Pozsonyban rögzített recepttől.

Pozsonyi kifli újragondolva

Hozzávalók: 50 dk liszt, 20 dk margarin, vagy 15 dk zsír, tejföl, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, 2 dkg tejben kelesztett élesztő, ha szükséges még valamennyi tej. A töltelékhez házi sűrű szilvalekvárt használunk, mert az nem folyik ki a kifliből.

Készíthetjük a hagyományos recept szerint is, akkor viszont dió és máktöltelékkel ízesítsük a tésztát. A mákot megdaráljuk, ízlés szerint cukrot teszünk bele, tejjel kissé felfőzzük.

Az élesztőt kevés tejben kelesztjük, a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, a megkelt élesztőt. Tejjel, tejföllel összegyúrjuk, és egy órát pihentetjük. Majd 3 mm vékonyra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, lekvárral (dió- vagy máktöltelékkel) megtöltjük, kifliket formálunk belőle.

A tetejét felvert tojással megkenjük és kisütjük. Kockára is lehet vágni, akkor a két ellentétes sarkot összefogjuk és egy kicsit összecsippentjük.

Sülés után porcukorban meghintjük vagy csak kevés cukorral megszórjuk. Jó étvágyat!

Kapcsolódó cikk:

Amire még Gordon Ramsay sem gondolt




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!

2020.február 17., hétfő / 20:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 14., péntek / 22:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 05., szerda / 21:52

Pettyeslevél virágzása

2020.január 29., szerda / 08:57

Miért filcesedik a fű?

2020.január 29., szerda / 08:54

Oszlopos gyertyán leveleinek betegsége mi lehet és mivel kezelhető?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia