szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Puszpángmoly

Mártha Izabella, 2014. márc. 01.


A petéből kikelő hernyók fehér selyemszállal leveleket szőnek össze, abban élnek és a levél színén hámozgatnak. Súlyos kártételnél csak a levél főere marad meg.

 

Puszpángmoly

Az észrevett egyedeket természetesen eltávolíthatjuk, de célszerűbb a felszívódó szerekkel történő permetezés, pl. Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant; 5–10 g/10 l víz) vagy metoxifenozid hatóanyag alkalmazása.

Puszpángmoly


Hozzászólások (4)

Mártha Izabella
2014. nov. 11. (1 895 napja)
Kedves Érdeklődő!

A madarak miatt is, de lehet a hideg miatt is kevesebb a puszpángmoly. Tavasszal viszont amikor melegedik az idő figyelje jobban a puszpángokat, nézze a tövek belsejét is alaposan, mert ha a kártevő megjelenik hamar elpusztíthatja az egész növényt.
Üdv: M. Izabella
tothem
2014. nov. 06. (1 900 napja)
Kedves Kertdoktor!
Én is a fenti képen látható kárt láttam a puszpángjaimon, de csak az ágak végén lévő leveleket érintette (kb. 10 cm-en). Hernyókat nem láttam, és a bokrok nem is pusztultak el.
Lehetséges, hogy a kertemben rendszeresen táplált rengeteg énekesmadárnak - cinkék, mezei verebek, zöldikék, rozsdafarkúak - jár dicséret a hernyók eltűnéséért? Vagy csak a hűvösebb időben elbújtak mielőtt végezhettek volna a bokrokkal?
Mindenképpen permetezni kell, vagy elég levágni a fertőzött részeket? (A madarak miatt nem szívesen használok vegyszereket.)
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
tothem
Mártha Izabella
2014. szept. 23. (1 944 napja)
Kedves Klára!
A bokor kivágása attól függ milyen erős a fertőzés. Ha csak néhány hajtás sérült, akkor elég azokat kivágni, ha viszont nagyobb a beteg rész, akkor ki kell vágni az egész növényt. Zöld hulladékként kell kezelni a nyesedéket, így biztos nem fog újra fertőzni.
Javaslom a Gazelle készítmény használatát és a következő cikket is érdemes elolvasni: http://www.szepzold.hu/agressziv_es_gyors_kartevo_pusztit_a_magyarorszagi_kertekben

Üdvözlettel: Mártha Izabella
Faragó Klára
2014. szept. 21. (1 946 napja)
T. Kertdoktor!

Ki kell vágnom több bokrot emiatt a betegség miatt. A környéken láttam több megbetegedett bokrot, még az Ujbuda Prizma által frissen ültetett kis növényeken is.
Ha én kivágom őket, mit csináljak velük? Tegyem zöldhulladékos zsákba? Vagy hol égessem el? A Sasadi úton lakom a XI.ker.ben.
Köszönöm előrei is válaszukat
Üdvözlettel
Faragó Klára
(nem csatoltam képett, mert biztos h ez a betegség. Pont így néznek ki a levelek és hálók is vannak.Emléksem a lepkékre reggel a függönyömön csüngeni mozdulatlanul. De nem tudtam h nem közönséges moly.
Most sietek a kertészetbe permetezőszerért.)


Friss hozzászólások

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?

2020.január 07., kedd / 11:22

ültetési szertartás esküvőn

2020.január 07., kedd / 11:10

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2020.január 03., péntek / 19:47

Yucca pálma levelek száradása

2020.január 02., csütörtök / 15:16

Yucca pálma levelek száradása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia