szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Reteklecke - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. ápr. 27.


Előzmény: A hónapos retek

A retek korábban a tavasz első zöldségei közé tartozott, manapság szinte egész évben kapható, bár a szabadföldi nem említhető egy lapon, a mesterségesen termesztettekétől. A retek azon kevés zöldségfélék közé sorolható, melyeket szinte kizárólag nyersen fogyasztunk.

 

Reteklecke - Videóval

Több fajtája létezik, nálunk igazából a piros héjú retek honosodott meg, ugyanakkor egyre gyakrabban lehet hozzájutni a hosszú, fehér jégcsap retekhez, vagy egyéb más fajtákhoz.

 

A retek történetét nagy homály fedi, így túl sok információval nem rendelkezünk felőle. Valószínűleg Ázsia déli részén honos, és az is biztos, hogy az ókorban már gyógyításra is használták. Feljegyzések szerint Görögországban, Egyiptomban, Kínában és a Római Birodalomban az étkezés mellett elsősorban emésztési panaszok kezelésében alkalmazták.

 

 

 

Egy mondás szerint a retek reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság.

 

Ez persze inkább azokra a retekféleségekre igaz, amelyek sok rostot és illóolajat tartalmaznak. A zöldség gyógyászatban való felhasználásáról sok hagyomány él, amelyek közül azonban csak néhányat sikerült orvosilag is bizonyítani. A retek egyik fajtája a fekete retek, melyet epehajtásra és görcsoldásra jól lehet alkalmazni. Azt is meg kell említeni, hogy mivel ez a zöldségféle is a földbe van, így tisztítására nagy gondot kell fordítani.

 

A retek nagy mennyiségben tartalmaz tiocianátokat, melyek akadályozhatják a pajzsmirigyhormonok keletkezését, így a pajzsmirigy alulműködésében szenvedő betegek csak kis mennyiségben fogyaszthatják. Feltételezhető, hogy a retek gyógyhatásai messze meghaladják az eddig feltártakat, és elképzelhető, hogy a népgyógyászati alkalmazások közül számos tudományos bizonyítást nyer majd a közel jövőben.

 

A kutatások több esetben igazolták a retek rákellenes hatását. A zöldség rákellenes tulajdonsága a benne lévő hatóanyagokon keresztül valósul meg. Izotiocianát tartalma gátolja a rákos sejtek fejlődését és osztódását, míg a benne lévő fitoösztrogén egyes nőgyógyászati tumorok kialakulását előzheti meg. Megállapítható, hogy a retek rendszeres fogyasztása jelentősen javíthatja szervezetünk védekezőképességét a rosszindulatú daganatokkal szemben.

 

Számos vizsgálat igazolta már, hogy az ún. civilizációs betegségek kialakulásában nagy szerepet játszik a rosthiányos táplálkozás. A nyers retek fogyasztásával értékes rostokat juttathatunk be a szervezetbe. Annak ellenére, hogy a retek nem tartalmaz extrém nagy mennyiségű rostot, mégis a kutatások szerint rostja alkalmas több betegség megelőzésében, illetve egyes esetekben kezelésére is.

 

A retket a népgyógyászat epegyulladás, epekövesedés, májbetegség, megfázás, valamint szamárköhögés esetén alkalmazza. Ezekről a hatásokról azonban jelenleg tudományos bizonyítékokkal nem rendelkezünk.

 

Kapcsolódó cikk:
A retek és hagyma párosítása
Miért szeretjük a fekete retket?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep

2020.május 10., vasárnap / 23:03

Magas örökzöld kerítés kis kertbe


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia