szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rhododendron betegség?

Volom Krisztina     2 416 napja     2561 megtekintés
Májusban vásároltunk egy rhododendront amelyet fák alá ültettünk és gondosan locsolgattunk, vízzel permeteztünk egész nyáron. Egy idő után a leveleken fehér lerakódás jelent meg, mintha a kemény víztől vízkövessé vált volna. Egy idő után a szélei felől barnulni kezdtek a levelek, összepöndörödtek és elszáradtak. Szeptemberben átültettük új savanyú földbe. Mi lehet a baj? Talán betegség támadta meg? Vagy túl sok a napfény a növény számára? A téliesítéssel kapcsolatban kérdezném még, hogy mi a teendő? Köszönöm, ha segítenek válaszaikkal.
0
0
szavazat
Rhododendron betegség? Rhododendron betegség? Rhododendron betegség?


5 Hozzászólásdelkutigyongyi
2019. júl. 25. (313 napja)
Tisztelt Szakértők!
Édesanyám kertjéből átültettem tavasszal egy tő rhododendront. Nem sínylette meg az átültetést bimbós volt gyönyörűen kivirágzott,félárnyékba van. 1 hónap múlva ahogy elvirágzott 3 ágán bekanalasodtak megbarnultak a levelek és lehullottak.A többi ága ép ,szép zöldek a levelek és hajt.Tőzeget pótolok a talajához és öntözöm. Nem tudom kórokozó vagy kártevő okozza e ezeket a tüneteket.Kérném segítségüket,köszönettel Czecző Gáborné
Varga L
2013. nov. 07. (2 400 napja)
Üdv!
A helyzet ennyire nem tragikus, mert a cuproxat egy "növénybarát" réz, azaz nem perzsel, nem bántja a növényt. Én ugyanígy jártam a babérmeggyemmel, de a visszametszés és sebzárás után (cuproxatos kezelés) él és virul, hála A természetnek!
guest
2013. okt. 29. (2 408 napja)
Tisztelt Varga László és Nagy Mihály!

Köszönöm tanácsaikat és segítségüket. A baktériumos ág elhalást úgy tudom megállapítani,ha levágok egy ágat és látom, hogy ép vagy elszáradt-e? Így ránézésre ez is az is lehetséges, hiszen a levelei a növény nagy részéről lehullottak, az alsó ágai szinte teljesen kopaszok. Ha netán nincs ilyen baja és kap egy cuproxatos kezelést+vissza lesz metszve (amit nehezen merek megtenni) túléli a rhododendron a beavatkozást?
Köszönettel és tisztelettel:
Volom Krisztina
Varga László
2013. okt. 29. (2 408 napja)
Üdv!
Annyi kiegészítésem lenne a Mihály hozzászólásához, hogy az idén sajnos több helyen belefutottam a rhododendronnál és a babérmeggynél is baktériumos ág elhalásba a területen. Ha a barnuló levelek alatt az ágak is elhalnak, esetleg felrepedt sebek jelentkeznek akkor akár ez is lehet a baj! Ezeket vissza kell metszeni, egészen az egészséges részekig, és a nyesedéket meg kell semmisíteni, elégetni, vagy kukába dobni. Alapjába véve egye értek azzal, hogy amennyire lehet kerüljük a permetezéseket, de a baktérium esetében a cuproxatos kezelés megkerülhetetlen, mert csak a réz blokkolja a bacik terjedését. A metszési felületeket, ha szükséges, akár le is lehet vele ecsetelni, kenni, hogy zárjuk a nyílt sebeket.
VL
Nagy Mihály
2013. okt. 27. (2 410 napja)
Üdvözlöm Krisztina!
Először rhododendron poloskára gyanakodtam,de a leveleket még egyszer szemügyre vettem,így biztos,hogy nem ez a probléma,mivel a levelek nem kanalosodtak be.Szerintem megégtek a levelek,mivel azt írja,hogy nem csak locsolták a rodit,hanem permetezték is.Valószínű,hogy meg lett perzselve.Ezek a levelek le fognak hullani,a jövőben viszont mellőzzék a permetezést.Ősszel annyi a teendő,hogy avarral a növény tövét takarják.
Üdv.Nagy Mihály


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.