szépzöld

Rizskalauz

Sulyok Józsefné, 2011. márc. 25.


A rizs olyan pázsitfűféle, amelyet eredetileg Kínából indulva ma már minden kontinensen termelnek. A világ lakosságának több mint felének a rizs, fő táplálékként szolgál.

Rizskalauz

Számos fajtája létezik: hosszúkás vagy kerek, sárga, piros, fehér, zöld, fekete vagy barna színű, magvas vagy ragadós, édeskés vagy sió ízű. A legnemesebb és legdrágább rizsfajta a zöld rizs, Vietnámból származik. A puha magvakat érés előtt kézzel egyenként nyomják ki a bugából.

 

A vörös rizs a színét az agyagtartalmú talajnak köszönheti Indiában, Olaszországban, Thaiföldön, Franciaországban. Dió ízű aromájával és piros színével hangsúlyt ad a rizsköretnek, salátáknak.

 

A fehér rizs hántolt és fényezett, az ezüsthártyát és a zsírtartalmú csíráját ilyenkor eltávolítják. A fehérjének egy része és csaknem az összes vitamin ezzel veszendőbe megy. A többnyire fehér illatos rizsfajták kaphatók a biokertészetben hántolatlan változatban is.

 

A sárgás előfőzött rizs esetében hántolt hosszú szemű rizsről van szó, amelynél egy speciális előkezelés során a vitaminok és ásványi anyagok áthelyeződnek az ezüsthártyából a mag belsejébe. Gyorsabban megfő, szemcsés és porhanyós marad.

 

A barna natúr vagy hántolatlan rizst csupán pelyvátlanítják, a tápanyagokban gazdag ezüsthártya és a csírácska benne marad. A, B, E-vitaminon kívül bőséges mennyiségben tartalmaz rostanyagokat, de sokkal több ideig kell főzni, mint a hántolt rizst.

 

Legjobban akkor maradnak meg a tápanyagok, ha a rizst duzzasztásos módszerrel főzzük. Ez azt jelenti, hogy dupla annyi vizet használunk a főzéshez, mint amennyi a rizs. Különösen ízletes lesz az étel, ha kisebb hagymát szegfűszeggel megspékelve, a rizzsel együtt olajban megpirítjuk, és aztán adjuk hozzá a vizet. A hagymát csak a végén távolítjuk el.

 

A basmati rizs kellemes dió ízű aromája is felerősödik, ha főzéskor hozzáadunk egy babérlevelet. A rizst sok ember szívesebben fogyasztja, mint a Magyarországon szokásos gabonafajtákat, a rozst, búzát vagy a zabot.

 

Kapcsolódó cikk:
Fogyasszunk kölest!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.október 04., szerda / 22:53

Milyen kártevő rágja a díszalmafámat?

2017.október 02., hétfő / 20:01

Körtefa betegség, mi lehet ez?

2017.szeptember 26., kedd / 18:06

A gyümölcsfacsemete sikeres ültetésének feltételei

2017.szeptember 23., szombat / 16:55

Poloskák lepték el a paradicsomot, a szőlőt, a fügebokrot. Mit lehet ellenük tenni?

2017.szeptember 19., kedd / 11:12

Leyland ciprus gyökeresedés elősegítése

2017.szeptember 19., kedd / 11:05

citromfa betegség oka kezelése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia