szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rom Pál , az illóolajok mestere

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 18.


Budapesten született 1902. július 3-án. Édesapja korán meghalt, így a rokkant édesanyja eltartásáról, már a gimnáziumi évei alatt neki kellett gondoskodni.

Rom Pál , az illóolajok mestere

1920-ban érettségizett, majd festő-mázoló szakmát tanult. Egyetemi évei alatt is festő és mázoló segédként kereste kenyerét. 1922-23-ban a kémiai analízis világhírű professzorának, Winkler Lajosnak volt a privát asszisztense, s itt szerezte meg vegyészi oklevelét. 1924. január 1-től 1929. július 31-ig nemzetközi szinten ugyancsak elismert Zechmeister László pécsi professzor mellett dolgozott tanársegédként.

1926-ban itt készítette el bölcsészdoktori értekezését, melynek témája „a szerves vegyületek redukciója magnéziummal” volt. Itt foglalkozott még keton és nitrovegyületek magnéziummal és metilalkohollal való redukciójának a kérdésével is.

1929. augusztus 1-jétől az Augustin Béla által szervezett Gyógynövény-kísérleti Állomás szolgálatába lépett. 1931-ben megszerezte a gyógyszerészeti oklevelet. 1935-ben kísérletügyi gyakornok kinevezést kapott. 1943-ban a drogistasegédi képesítést is megszerezte és ebben az évben kinevezték I. osztályú fővegyésszé, s megbízást kapott az állami illóolaj-laboratórium megszervezésre és vezetésére.

1948-ban az Agrártudományi Egyetemen magántanári képesítést, és ugyanebben az évben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen egyetemi előadói megbízást kapott. A Gyógynövény-kísérleti Állomáson az állomás vezetőjével együtt dolgozták ki a gyógynövényügy rendezésére, fejlesztésére és szervezésére vonatkozó elképzeléseket. Jelentős szerepet játszott abban, hogy a magyar drogok világszerte elismertek lettek. Az Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet felállításával, 1950-ben megbízást kapott az intézet illóolaj-laboratóriumának vezetésére. Feladatát tudományos főmunkatársai beosztásban 1962. november 22-én, Budapesten bekövetkezett haláláig látta el.

Tudományos munkája során foglalkozott a magyar növényolajjal, annak metox-számával, a kamilladrog áruismeretével, a kamillavirágok rendellenességével, a drogok illóolaj-tartalmával, a borsos-mentaolaj gyártásával, vizsgálatával, a székfűvirág-tételek illóolaj-tartalmával. Életművében kiemelkedő, hogy az illóolajos növények nagyobb arányú hazai termesztésében, a nagyüzemi illóolajgyártás megszervezésében és továbbfejlesztésében, a gyártástechnológia továbbfejlesztésében, a lepárló-berendezések, tervezésében is maradandót alkotott.

A nemzetközi szakirodalomból számtalan ismertetés jelent meg az illóolajok előállításának, vizsgálatának tárgyköréből, egyes gyógynövények illóolajokkal foglalkozó fejezeteiről, több hazai gyógynövényről és egyes drogok pótszeréről. Jelentős munkája volt a „Magyar gyógynövények” című szakkönyv hatóanyagokra és használatra vonatkozó részeinek megírásában, közreműködött 96 drogcikk elkészítésében. Részt vett a gyógynövények, fűszernövények, illatos növények és olajos növények szabványosítását végző bizottságok munkájában is.

Ebben az időben jelentek meg az illóolaj gyártásáról, előállításáról, a pacsuli feldolgozásáról, a glikollokról, az acetátról és gyártásáról, az édesköményről, a drogok hamu és homoktartalmáról, a drogok illóolaj-tartalmának meghatározásáról, a majoránna vizsgálatáról, a cickafark és kamillaolaj megkülönböztetéséről és a majoránna tisztításáról szóló tanulmányai. Dolgozatai több szaklapban jelentek meg, pl. „Herba”, a „Gyógyszerész” című folyóiratban, számtalan tudományos és ismeretterjesztő előadást tartott a gyógyszerész-továbbképzés keretein belül.

Sokat foglalkozott a gyógyszerészet történetének ismertetésével, megemlékezést írt Than Károly, Winkler Lajos, Augustin Béla, stb. életéről és munkásságáról. Részt vállalt a különböző szakbizottságok munkájában is. Kiváló, eredményes kutatómunkájának elismeréseképpen 1952-ben megkapta a „mezőgazdasági tudományok kandidátusa” minősítést.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!

2020.február 17., hétfő / 20:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 14., péntek / 22:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 05., szerda / 21:52

Pettyeslevél virágzása

2020.január 29., szerda / 08:57

Miért filcesedik a fű?

2020.január 29., szerda / 08:54

Oszlopos gyertyán leveleinek betegsége mi lehet és mivel kezelhető?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia