szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rom Pál , az illóolajok mestere

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 18.


Budapesten született 1902. július 3-án. Édesapja korán meghalt, így a rokkant édesanyja eltartásáról, már a gimnáziumi évei alatt neki kellett gondoskodni.

Rom Pál , az illóolajok mestere

1920-ban érettségizett, majd festő-mázoló szakmát tanult. Egyetemi évei alatt is festő és mázoló segédként kereste kenyerét. 1922-23-ban a kémiai analízis világhírű professzorának, Winkler Lajosnak volt a privát asszisztense, s itt szerezte meg vegyészi oklevelét. 1924. január 1-től 1929. július 31-ig nemzetközi szinten ugyancsak elismert Zechmeister László pécsi professzor mellett dolgozott tanársegédként.

1926-ban itt készítette el bölcsészdoktori értekezését, melynek témája „a szerves vegyületek redukciója magnéziummal” volt. Itt foglalkozott még keton és nitrovegyületek magnéziummal és metilalkohollal való redukciójának a kérdésével is.

1929. augusztus 1-jétől az Augustin Béla által szervezett Gyógynövény-kísérleti Állomás szolgálatába lépett. 1931-ben megszerezte a gyógyszerészeti oklevelet. 1935-ben kísérletügyi gyakornok kinevezést kapott. 1943-ban a drogistasegédi képesítést is megszerezte és ebben az évben kinevezték I. osztályú fővegyésszé, s megbízást kapott az állami illóolaj-laboratórium megszervezésre és vezetésére.

1948-ban az Agrártudományi Egyetemen magántanári képesítést, és ugyanebben az évben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen egyetemi előadói megbízást kapott. A Gyógynövény-kísérleti Állomáson az állomás vezetőjével együtt dolgozták ki a gyógynövényügy rendezésére, fejlesztésére és szervezésére vonatkozó elképzeléseket. Jelentős szerepet játszott abban, hogy a magyar drogok világszerte elismertek lettek. Az Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet felállításával, 1950-ben megbízást kapott az intézet illóolaj-laboratóriumának vezetésére. Feladatát tudományos főmunkatársai beosztásban 1962. november 22-én, Budapesten bekövetkezett haláláig látta el.

Tudományos munkája során foglalkozott a magyar növényolajjal, annak metox-számával, a kamilladrog áruismeretével, a kamillavirágok rendellenességével, a drogok illóolaj-tartalmával, a borsos-mentaolaj gyártásával, vizsgálatával, a székfűvirág-tételek illóolaj-tartalmával. Életművében kiemelkedő, hogy az illóolajos növények nagyobb arányú hazai termesztésében, a nagyüzemi illóolajgyártás megszervezésében és továbbfejlesztésében, a gyártástechnológia továbbfejlesztésében, a lepárló-berendezések, tervezésében is maradandót alkotott.

A nemzetközi szakirodalomból számtalan ismertetés jelent meg az illóolajok előállításának, vizsgálatának tárgyköréből, egyes gyógynövények illóolajokkal foglalkozó fejezeteiről, több hazai gyógynövényről és egyes drogok pótszeréről. Jelentős munkája volt a „Magyar gyógynövények” című szakkönyv hatóanyagokra és használatra vonatkozó részeinek megírásában, közreműködött 96 drogcikk elkészítésében. Részt vett a gyógynövények, fűszernövények, illatos növények és olajos növények szabványosítását végző bizottságok munkájában is.

Ebben az időben jelentek meg az illóolaj gyártásáról, előállításáról, a pacsuli feldolgozásáról, a glikollokról, az acetátról és gyártásáról, az édesköményről, a drogok hamu és homoktartalmáról, a drogok illóolaj-tartalmának meghatározásáról, a majoránna vizsgálatáról, a cickafark és kamillaolaj megkülönböztetéséről és a majoránna tisztításáról szóló tanulmányai. Dolgozatai több szaklapban jelentek meg, pl. „Herba”, a „Gyógyszerész” című folyóiratban, számtalan tudományos és ismeretterjesztő előadást tartott a gyógyszerész-továbbképzés keretein belül.

Sokat foglalkozott a gyógyszerészet történetének ismertetésével, megemlékezést írt Than Károly, Winkler Lajos, Augustin Béla, stb. életéről és munkásságáról. Részt vállalt a különböző szakbizottságok munkájában is. Kiváló, eredményes kutatómunkájának elismeréseképpen 1952-ben megkapta a „mezőgazdasági tudományok kandidátusa” minősítést.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia