szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rovar, amely rágalomban él

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 19.


Mindenki nyugodjon meg, a fülbemászók nem másznak a fülbe, ez csak tévhit. Nem lehet tudni, hogy miért is ez a nevük. 

Rovar, amely rágalomban él

A bogyók közül, az érett szőlőfürtből, a leesett barackból, almából, a dáliák szirmai közül barna rovarok, a fülbemászók szaladnak elő.

De nézzük is meg milyenek tulajdonképpen ezek a rovarok.

A testük 1-2 cm hosszú, fényes gesztenyebarna, lapos, a szív alakú fejük világosabb, a lábuk sárga. A potrohon feltűnő a kétszarvú fartoldalék, ami hosszú és könnyedén meg lehet fogni. A hímek fogószerve görbe, belső oldalkán egy-egy foggal, a nőstényeké egyenes.

Ha nem a fülbe másznak, akkor mivel is töltik az idejüket?

Elsősorban a növények leveleiből szirmaiból, terméseiből eszegetnek, ekkor nem nagyon örülünk nekik, de ezen kívül levéltetvekkel, csigákkal, hernyókkal, rovartetemekkel, rovartojásokkal is táplálkoznak, amivel viszont nekünk hasznot hajtanak.

Gyakran láthatjuk rágásnyomaikat és mellettük szemcsés ürüléküket is a dáliákon, rózsákon, krizantémon, szegfűkön. Ezeknek a növények a szirmait és a leveleit is elfogyasztják. A lédús gyümölcsök közül megrágják az almát, őszibarackot, körtét, szőlőt, és az epret is.

A zöldségek közül a káposztát, salátát, sárgarépát és a retket kedvelik. Főleg a túlérett, hibás, más kártevők által már megrágott zöldségekből, gyümölcsökből lakmározik.

Éjszaka táplálkoznak, ezért viszonylag ritkán látjuk őket. Nappal, a fák kérge mögé, kövek alá, a sűrű növénytakaró, avar alá bújnak. Csoportosan élnek és kedvelik a párás helyet.

A nőstények tavasszal költőjáratot vájnak a földbe és abba 20-80 tojást raknak. Ezután a nőstények nem hagyják magukra a petéket, őrzik, tisztogatják, nyalogatják, forgatják őket. Az állatvilágban ezeknél a rovaroknál figyelhetjük meg először, hogy gondoskodnak az utódjaikról.

A tojásokból 3-4 hét múlva kelnek ki a lárvák, amelyek ugyan hasonlítanak a kifejlett egyedekre, csak szárnytalanok, kisebb a fogószervük és világosabb barnák.

Ha nagyon elszaporodnak, a kertgazda egy mesterséges búvóhelyet készít nekik. A rovarok félbevágott krumpli, nedves rongy vagy egy deszkadarab alatt is összegyűlnek, aztán a gazdára van bízva a további sorsuk.

A fülbemászók fogószerve elsősorban más rovarok elleni elijesztésre szolgál. A megragadott táplálékot ezekkel emelik a szájukhoz, ezen kívül a fedőszárnyak alatt lévő, jól összehajtogatott hártyás szárnyaikat bogozzák, bontogatják ki velük. 

Kapcsolódó cikk: Ezért pusztul a bolti fűszernövény
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep

2020.május 10., vasárnap / 23:03

Magas örökzöld kerítés kis kertbe


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia