Rózsa, a virágok királynője

Szépzöld, 2008. március 19., szerda


Máig se tudjuk, hogy a rózsát a rózsaszínről, vagy a rózsaszínt az esetek 80%-ban rózsaszínű rózsáról nevezték-e el. Minden esetre egész évben díszítheti kertünket, ezért fontos megismerni ,hogy hogyan érdemes tavasszal is ültetni.

Rózsa, a virágok királynője

 

A Rózsa rügypattanástól a korai tavaszig díszítheti kertünket. Ez a cserje a kék szín kivételével szinte mindegyik egyéb színben megtalálható. A fajták esetében van aki az egységes színhatást kedveli, van aki pedig azt szereti, ha a rózsák is többféle színben pompáznak. Rózsát nem 1-2 évre, hanem ennek tízszeresére ültetjük, ezért jól válasszuk ki azokat. Ha még a rózsa virágzása előtt is szeretnénk virágokat a kertünkbe, akkor javasolt tulipánokat és nárciszokat ültetni, mert ezek már a rózsa előtt virágoznak.
 

Tudnunk kell, hogy a rózsa fényigényes növény, vagyis még félárnyékba se ültessük. Árnyékos helyen a rózsa nem fejlődik megfelelően.  A rózsák között vannak amelyeknek vannak tüskéi - ezek kiválóak kerítés helyett - és vannak melyek tüske nélküliek és nem szúrják meg a gyerekek kezét sem. Találhatunk köztük futó típusok, nagyobbak de vannak törpe változatok is, sőt még balkonnövényként is tarthatjuk. A rózsa viszonylag jól tűri a sót, ezért az utak mellé is ültethető, ahol a téli sózás miatt a talaj sótartalma magasabb jóval az átlagostól.

 

A rózsa a semleges vagy enyhén lúgos talajokat kedveli, melyek tápanyaggal jól ellátottak, és nem vízállásosak, mert azt nem viseli el tartósan. Javasolt ültetés előtt a talajt jól fellazítani, szervestrágyával is megszórni, mivel több évre készítjük elő a talajt. Később évente javasolt a rózsát műtrágyázni és lombon keresztül is táplálni különösen mikroelemekkel. Fontos a rózsa számára a megfelelő nitrogén, kálium és vas utánpótlás, mivel elsősorban ezek hiánya szokott kialakulni. Káliumból kimondottan többet igényel a rózsa más virágokhoz képest. Lombtrágyázást, de általában bármilyen permetezést kora reggel vagy este végezzünk, hogy ne perzseljük le a leveleket. Soha ne permetezzünk napközben 25 fok felett.

 

Az ültetést előzze meg a növények kiválasztása. Lehetőség szerint saját szemünkkel lássuk, hogy milyen is az a rózsa, mert katalógusokban kiválasztott növények esetleg csalódást okozhatnak. A megfelelő rózsatő legalább 40 cm-es gyökérrel és hasonló hosszúságú vesszővel rendelkezik. Az ültetés ideális időpontja  október vége és november, de tavasszal is lehetséges. Ha konténeres rózsát ültetünk földlabdával együtt a gyökerén, akkor szinte bármikor el lehet ültetni. Ilyenkor ügyeljünk, hogy a gyökerekről lehetőség szerint ne hulljon le a föld ültetés közben. A rózsa gyökere képes több méter mélyre is lehatolni, ezért szükséges, hogy előtte lazítsuk fel a talajt, segítve a gyökerek lejutását. Négyzetméterenként 5-10 kg érett trágya szükséges az ültető gödörbe. Általános szabály a bokorrózsáknál, hogy a szemzés helye 2-3 cm-re a talajszint alá kerüljön. Ha feljebb kerül, könnyen kifagyhat. Az ültetett töveket ne tapossuk be, mert ekkor elszakíthatjuk a lenti hajszálgyökereket és túlságosan összenyomhatjuk a talajt. Ezzel levegőtlen körülményeket teremtenénk a gyökér számára.

 

Ültetés után a talajt öntözzük, hogy gyorsabb legyen a gyökeresedés. Azonban ne áztassuk át túlságosan, mert akkor hideg levegőtlen lesz a talaj. A rózsákat általában 40-60 X 30-40 cm-re ültessük egymástól. A törperózsákat lehet akár 20 cm-re is.

 

Ősszel javasolt a rózsa töveket úgy felkupacolni földdel, hogy a hajtásoknak csak a csúcsa látszódjon ki. Ezzel elkerülhetkük a téli kifagyást és az őszi kiszáradást. Ezeket a kupacokat március végén, április elején kézzel bontsuk szét. Fontos, hogy ne sértsük meg a növényt, a rügyeket. A sarjhatásokat törjük le. A műveletet inkább este végezzük, mert a napfény megperzselheti a növényt.

 

 

A metszést március és április hónapokban lehet ideálisan elvégezni, amikor is a sérült és befelé növő hajtásokat távolítsuk el. A rózsa legyen szellős, különben a sűrű bokorban a gombabetegséges könnyen elszaporodnak. Javasolt a rózsákat kitakarás után lemosó permetezésel "megtisztítani". Utánna főleg a levéltetvekre és a lisztharmatra ügyeljünk. A rózsát öntözni kell, akár 1-2 hetente is, ha szárazság van. Havonta legalább egy alkalommal adjunk műtrágyát is, mert az öntözővíz a tápanyagot kimoshatja. Úgy öntözzünk, hogy a víz ne nagyon jusson a levélre, mert az kedvez a gombáknak.

Tipp! A budatétényi rozáriumban gyönyörű rózsákat lehet év közben megtekinteni. Magyarország rózsa specialistája Márk Gergely, aki már több mint 80 éves. Rengeteg új fajtát köszönhetünk neki!

Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld Pályázat
Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld PályázatHozzászólások (3)

Bényeiné
2009. szeptember 07., hétfő (1 686 napja)

Valóban,a rózsákat lehet is imádni,főleg akinek a saját kertjében vannak, az boldog lehet a virágzási időszakban. Tényleg nagyon jó bennük gyönyörködni! Üdv.

marcsi
2009. szeptember 06., vasárnap (1 688 napja)
imádom a rozsát van nekem is

edina
2009. július 11., szombat (1 744 napja)
ó  de szépek


Kertdoktor
Friss hozzászólások

2014.április 20., vasárnap / 19:12

A csalán, kicsit másképp - Gyógyító növények

2014.április 20., vasárnap / 14:38

6 tuti locsolóvers húsvétra

2014.április 17., csütörtök / 19:41

Tavasz, mely minden évben csodás szinekben pompázik

2014.április 17., csütörtök / 16:07

Tekergőző kerti ösvények saját kezűleg

2014.április 17., csütörtök / 13:50

" Bájos és ártatlan szamóca virág "

2014.április 17., csütörtök / 09:55

6 tuti locsolóvers húsvétra

2014.április 15., kedd / 10:56

Monília elleni védekezés