Bauhaus Kerti Gépek

Rózsa, a virágok királynője

Szépzöld, 2008. márc. 19.


Máig se tudjuk, hogy a rózsát a rózsaszínről, vagy a rózsaszínt az esetek 80%-ban rózsaszínű rózsáról nevezték-e el. Minden esetre egész évben díszítheti kertünket, ezért fontos megismerni ,hogy hogyan érdemes tavasszal is ültetni.

Rózsa, a virágok királynője

 

A Rózsa rügypattanástól a korai tavaszig díszítheti kertünket. Ez a cserje a kék szín kivételével szinte mindegyik egyéb színben megtalálható. A fajták esetében van aki az egységes színhatást kedveli, van aki pedig azt szereti, ha a rózsák is többféle színben pompáznak. Rózsát nem 1-2 évre, hanem ennek tízszeresére ültetjük, ezért jól válasszuk ki azokat. Ha még a rózsa virágzása előtt is szeretnénk virágokat a kertünkbe, akkor javasolt tulipánokat és nárciszokat ültetni, mert ezek már a rózsa előtt virágoznak.
 

Tudnunk kell, hogy a rózsa fényigényes növény, vagyis még félárnyékba se ültessük. Árnyékos helyen a rózsa nem fejlődik megfelelően.  A rózsák között vannak amelyeknek vannak tüskéi - ezek kiválóak kerítés helyett - és vannak melyek tüske nélküliek és nem szúrják meg a gyerekek kezét sem. Találhatunk köztük futó típusok, nagyobbak de vannak törpe változatok is, sőt még balkonnövényként is tarthatjuk. A rózsa viszonylag jól tűri a sót, ezért az utak mellé is ültethető, ahol a téli sózás miatt a talaj sótartalma magasabb jóval az átlagostól.

 

A rózsa a semleges vagy enyhén lúgos talajokat kedveli, melyek tápanyaggal jól ellátottak, és nem vízállásosak, mert azt nem viseli el tartósan. Javasolt ültetés előtt a talajt jól fellazítani, szervestrágyával is megszórni, mivel több évre készítjük elő a talajt. Később évente javasolt a rózsát műtrágyázni és lombon keresztül is táplálni különösen mikroelemekkel. Fontos a rózsa számára a megfelelő nitrogén, kálium és vas utánpótlás, mivel elsősorban ezek hiánya szokott kialakulni. Káliumból kimondottan többet igényel a rózsa más virágokhoz képest. Lombtrágyázást, de általában bármilyen permetezést kora reggel vagy este végezzünk, hogy ne perzseljük le a leveleket. Soha ne permetezzünk napközben 25 fok felett.

 

Az ültetést előzze meg a növények kiválasztása. Lehetőség szerint saját szemünkkel lássuk, hogy milyen is az a rózsa, mert katalógusokban kiválasztott növények esetleg csalódást okozhatnak. A megfelelő rózsatő legalább 40 cm-es gyökérrel és hasonló hosszúságú vesszővel rendelkezik. Az ültetés ideális időpontja  október vége és november, de tavasszal is lehetséges. Ha konténeres rózsát ültetünk földlabdával együtt a gyökerén, akkor szinte bármikor el lehet ültetni. Ilyenkor ügyeljünk, hogy a gyökerekről lehetőség szerint ne hulljon le a föld ültetés közben. A rózsa gyökere képes több méter mélyre is lehatolni, ezért szükséges, hogy előtte lazítsuk fel a talajt, segítve a gyökerek lejutását. Négyzetméterenként 5-10 kg érett trágya szükséges az ültető gödörbe. Általános szabály a bokorrózsáknál, hogy a szemzés helye 2-3 cm-re a talajszint alá kerüljön. Ha feljebb kerül, könnyen kifagyhat. Az ültetett töveket ne tapossuk be, mert ekkor elszakíthatjuk a lenti hajszálgyökereket és túlságosan összenyomhatjuk a talajt. Ezzel levegőtlen körülményeket teremtenénk a gyökér számára.

 

Ültetés után a talajt öntözzük, hogy gyorsabb legyen a gyökeresedés. Azonban ne áztassuk át túlságosan, mert akkor hideg levegőtlen lesz a talaj. A rózsákat általában 40-60 X 30-40 cm-re ültessük egymástól. A törperózsákat lehet akár 20 cm-re is.

 

Ősszel javasolt a rózsa töveket úgy felkupacolni földdel, hogy a hajtásoknak csak a csúcsa látszódjon ki. Ezzel elkerülhetkük a téli kifagyást és az őszi kiszáradást. Ezeket a kupacokat március végén, április elején kézzel bontsuk szét. Fontos, hogy ne sértsük meg a növényt, a rügyeket. A sarjhatásokat törjük le. A műveletet inkább este végezzük, mert a napfény megperzselheti a növényt.

 

 

A metszést március és április hónapokban lehet ideálisan elvégezni, amikor is a sérült és befelé növő hajtásokat távolítsuk el. A rózsa legyen szellős, különben a sűrű bokorban a gombabetegséges könnyen elszaporodnak. Javasolt a rózsákat kitakarás után lemosó permetezésel "megtisztítani". Utánna főleg a levéltetvekre és a lisztharmatra ügyeljünk. A rózsát öntözni kell, akár 1-2 hetente is, ha szárazság van. Havonta legalább egy alkalommal adjunk műtrágyát is, mert az öntözővíz a tápanyagot kimoshatja. Úgy öntözzünk, hogy a víz ne nagyon jusson a levélre, mert az kedvez a gombáknak.

Tipp! A budatétényi rozáriumban gyönyörű rózsákat lehet év közben megtekinteni. Magyarország rózsa specialistája Márk Gergely, aki már több mint 80 éves. Rengeteg új fajtát köszönhetünk neki!
Hozzászólások (3)

Bényeiné
2009. szept. 07. (2 005 napja)

Valóban,a rózsákat lehet is imádni,főleg akinek a saját kertjében vannak, az boldog lehet a virágzási időszakban. Tényleg nagyon jó bennük gyönyörködni! Üdv.

marcsi
2009. szept. 06. (2 007 napja)
imádom a rozsát van nekem is

edina
2009. júl. 11. (2 063 napja)
ó  de szépek


 • kep
  Szépzöld naptár 2015
  Egyéb
  20%
  3 000 Ft
  2 400 Ft
  A színvonalas rajzaitok a meghírdetett Közönségszavazás szerint ...
 • kep
  Artis 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 863 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Bora® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  1 563 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Yeald Plus® 1 liter
  Tápanyagellátás
  30%
  6 746 Ft
  4 722 Ft
  Mikroelemekkel dúsított speciális műtrágya. Zöldség és dísznövén...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2015.március 04., szerda / 10:05

mit tegyek a gloxiniammal?

2015.március 02., hétfő / 19:43

Kardvirág műtrágya,folyékony lombtrágyák szükséglete

2015.február 26., csütörtök / 10:34

Biztonságtecnikai adatlap

2015.február 25., szerda / 11:20

Ne dobd ki! Mire jó a banánhéj?

2015.február 23., hétfő / 11:50

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 23., hétfő / 11:42

Nagyanyáink kedvence volt a clívia