szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rózsaszörp – készítse el otthon

Topor Erika, 2016. júl. 08.


A rózsaszörp igazi kulinária, fenséges fűszerességével, illatával magával ragad és még a borongós télen is a nyarat juttatja eszünkbe.

Rózsaszörp – készítse el otthon

Ahogy elkezdenek a rózsák virágozni kertünkben, az illatosabbakból elkezdünk szörpöt készíteni. Egy tévhit, hogy az elnyílottakból és elbarnult, elszáradt szirmokból készítsük a szörpöt, hiszen a virágoknak teljes nyílásban van a legjobban illatuk, vagyis az illatanyagok koncentrációja ekkor a legmagasabb. A finom, minőségi rózsaszörpöt csak friss, egészséges virágokból illik készíteni.

Milyen rózsából készül a rózsaszörp?

A legillatosabb rózsák a tearózsák között találhatók, így elsősorban ezekből a fajtákból készítjük. A rózsaszörp készítésekor igyekszünk a pirosas, rózsaszínes árnyalatúakból dolgozni, mert így a szörpnek is lesz egy kellemes színe.

Rózsaszörp és lekvár

A rózsaszörphöz a friss szirmokat szedjük le, óvatosan mossuk meg tiszta (tisztított) vízzel, de ne áztassuk. Egy nagy lábasba tegyünk tisztított vizet, abba szórjuk bele a virágszirmokat, majd adjunk hozzá megfelelő mennyiségű cukrot. A tartósítást a cukor fogja végezni, de aki biztosra akar menni, az rakhat hozzá tartósítószert – de mi nem szoktunk.

 

A biztos recept rózsaszörphöz

2 marék illatos rózsa szirma

4 liter víz (tisztított)

1 citrom leve

1 evőkanál citromsav

1 kg cukor

Ha felszabadult a kovászos uborkás üveg, akkor a rózsaszörpnek ideális lesz. Egy ötliteres üvegbe tegyük bele a hozzávalókat és fedjük le. Ne tegyük napra, elég ha a konyhapulton hagyjuk. Hagyjuk két napig állni, de időnként keverjük meg alaposan, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Két nappal később szűrjük le, és a virágszirmokat alaposan nyomkodjuk ki.

Töltsük az elkészült szörpöt üvegekbe, majd következik a nedves dunsztolás: forrástól számított 20 percig gőzöljük, majd ha kihűlt, hűvös helyen és sötétben tároljuk. Felbontás után viszont hűtőben tároljuk.

A rózsalekvár nagy kedvenc lett

Kipróbált receptünk a következő: 50 dkg illatos rózsasziromhoz 50 dkg cukor és két citrom leve kell. A szirmokat öblítsük le, és a szirmok tövénél lévő sárgás-fehér részt tépjük le. 3 dl vizet forraljunk fel, tegyük bele a szirmokat, újabb 5 percig forraljuk. Ezután adjuk hozzá a cukrot, citromlevet és lassú tűzön főzzük sűrűre. Még forrón töltsük üvegekbe, zárjuk le rögtön. Célszerű kisebb üvegekbe tölteni, mert különleges ízvilágának köszönhetően sokkal kevesebb fogy el belőle egyszerre, mint a klasszikus barack vagy szilvalekvárból. Száraz dunsztolással tartósítjuk, és felbontás után hűtőben tárolható.

Kapcsolódó cikk: Így kandírozzuk a rózsaszirmot!




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia