szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Saláta-kárkép – Eleszik előlünk!

Topor Erika, 2013. jún. 19.


Alig várjuk, hogy a saláta fejesedjen, és szomorúan tapasztaljuk, hogy rajtunk kívül valaki más is igencsak szereti fellakmározni a fejes salátát. Nézzük meg, kik vagy mik lehetnek a gyanúsak a témában!

Saláta-kárkép – Eleszik előlünk!

A legszembetűnőbb a leveleken és a hajtásokon esett sérelmek. A levéltetvek előszeretettel károsítják a fejes salátát. Ilyenkor a hajtáscsúcsok leszáradnak, a levelek fodrosodnak. Ha közelebb hajolunk, könnyen észrevehetőek a zöld vagy vörös színű levéltetvek. Védekezni ellene kétféle módon lehet. Ha már fogyasztható lenne a saláta, akkor szüreteljük le a fejeket és nagy vízsugárral mossuk le róla a levéltetveket. Amennyiben még a fejet szeretnénk nőni hagyni, akkor levéltetű elleni szerrel permetezzünk, de minden esetben figyeljük meg a szükséges egészségügyi várakozási időt!

Gyakori probléma – mely ráadásul eléggé rontja a látványt is, ha ragacsos és/vagy fénylő nyálkanyomok vannak a levelek mentén, ráadásul imitt-amott még bele is rágtak a levelekbe. Ez biztos a csigák kártételére utaló nyomok.

Amennyiben még a növények csak palánta korban vannak, megjelenhet a palántadőlés, és hervadás. Ezt a Phytium nevű gomba okozza, és bio-védekezésként a palánták gyökerének agyagpépbe vagy zsurlólébe való áztatása ajánlott.

A barna peronoszpóra szintén egy gombafaj, mely a salátát előszeretettel pusztítja. Jele a levelek színén a sárgás beszáradó foltok jelenléte. A fonákon szürkés bevonat is megfigyelhető. Réztartalmú szerekkel védekezünk ellene.

A szürkepenész, feketerothadás, fehérpenészes rothadás mind gomba okozta kár. Jellemző rá a gátolt fejesedés, barna, ernyedt levelek, a gyökérnyakon fehér penészgyep, és a talajhoz érő levelek lerothadása.

Amennyiben a levélszéle a károsodott, akkor többnyire az időjárásra vagy magunkra kell gyanakodni. Az időjárás okozta károk közé tartozik a Nap perzselése, és az időjárási változások, viszont a túltrágyázásnál magunkat okolhatjuk a barna levélszélekért.

A föld alatti részeket is szeretik sokan. A lerágott gyökerekért felelőssé tehetők a drótférgek, a bagolylepke (un. mocskos pajorok), a hernyók, pajorok, egerek és a lótetű. A drótférgek elleni bio-módszer a félbevágott burgonya kihelyezése az ágyásba.

Nem utolsó sorban a gyökértetvek is károkat okozhatnak a salátánkban, ilyenkor elhúzódik, vagy teljesen leáll a növekedés, és gyenge a fejesedés. Bio-módszer: a szabaddá tett gyökereket gyakorta öntözzük be gilisztaűző varádics levével. 

Kapcsolódó cikk:

Tippek a zöldségfélék termesztéséhez
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia