szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sárgabarack lekvár

Sulyok Timea, 2010. júl. 15.


Reznek Irénke receptje alapján.

A gyümölcs minél érettebb - de azért ne túlérett - teljesen egészséges legyen.

Sárgabarack lekvár

A legelterjedtebb elkészítési módja a következő:


A gyümölcsöt megmossuk, meghámozzuk, kimagvaljuk. Hámozás után gyorsan ledaráljuk. Ezt főzőtálba téve a forrástól számítva 30 percig állandó kavarás mellett főzzük. Végül kg-onként számítva 20-30 dkg cukorral még 10 percig főzzük.


Ha hámozatlan barackból készítjük, akkor kilogrammonként 30-40 dkg cukorral főzzük.
A lekvárt forró üvegbe szedjük, kisebb, csavaros tetejű üvegbe. Lezárás előtt a lekvár tetejére késhegynyi szalicilt rakunk üvegenként.


A főzés titka: gyorsan bánjunk a gyümölccsel, hogy minél kevesebbet érintkezzen a levegővel, és a cukrot a lekvár főzés végén adjuk hozzá 10 percre, így szép világos lekvárt kapunk.
A lekvárt előre elkészített száraz üvegekbe rakjuk és dunsztoljuk. Az üvegeket nagy térfogatú edénybe rakjuk, amelyet előre kipapíroztunk. Az üvegekre is papírt rakunk (újságpapír is jó). Az egészet még betakarjuk bármilyen meleget visszatartó ruhával.


Az így száraz dunsztba tett üvegeket, akkor rakjuk el a téli helyére a polcokra, amikor kihűlt.


Jó munkát!
 

Kapcsolódó cikk:

Barackos piskóta




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep

2020.május 10., vasárnap / 23:03

Magas örökzöld kerítés kis kertbe


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia