szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Savanyúságok készítése

Sulyok Józsefné, 2008. ápr. 25.


Hordós és vegyes savanyúság

Savanyúságok készítése

 

Hordós savanyúság

30 és 50 literes műanyag zárható fedelű edényekhez

 

30 literes hordóhoz:

15 liter víz
1.5 kg kristálycukor
75 dkg só
1.8 liter ecet /10%-os/
2 dkg citromsav
2 dkg babérlevél
2 dkg borkénpor
3 dkg szemes bors

5 dkg timsó és 6 dkg nátriumbenzoát.
 


50 literes hordóhoz:

25 liter víz
2.5 kg kristálycukor
1,25 kg só
3 liter ecet /10 %-os/
3 dkg citromsav
3 dkg babérlevél
3 dkg borkénpor
5 dkg szemes bors

8 dkg timsó és 9 dkg nátriumbenzoát

 

Meggyfalevél, kapor, koriander, mustármag, ízlés szerint.

A hozzávalókat az edénybe rakjuk. Jól összekeverjük, ez az alap lé.
A cukor, a só teljesen olvadjon el.
A tisztára mosott savanyítani valót folyamatosan kell az edénybe rakni, ahogy a kertben érik.

Savanyítható benne: uborka, paprika, zöldparadicsom, káposzta (szeletelve), patisszon, gyöngyhagyma, karfiol, kisdinnye, sárgarépa (karikára vágva).
A nagyobb darabokat szeletelve (nem salátára) tesszük az edénybe.


Vegyes savanyúság

 

Hozzávalók:

1,5 kg uborka, 1,5 kg paprika, 1,5 kg káposzta, 15 kg zöldparadicsom, 30 dkg hagyma, 2 dl (20%-os) ecet, 20 dkg cukor, 7 dkg só, 1 kávéskanál borkénpor, 1 kávéskanál szalicil.
12 óráig állni hagyjuk, utána rakjuk üvegekbe.

 

Jó étvágyat!

 

Kapcsolódó rovatok:

Hobbi,

Kertészkedés

Webáruház

Szaktanács

 

 

 

 




Hozzászólások (9)

Szépzöld Szaktanácsadó
2012. júl. 18. (2 677 napja)
Kedves Géza,   A 30 literes adaghoz, összesen 6 dkg nátriumbenzonát és 5 dkg timsó kell.   Üdvözlettel, Sulyok Józsefné
nagy géza
2012. júl. 17. (2 678 napja)
sziasztok :kérdésem a következő-a 30-l-esbe összesen 10-dkg timsó kel és 12-dkg-nátriumbenzonát kell?Valaki tud válaszolni kérem írja meg. Előre is köszönöm.
Zsuzsi
2009. aug. 26. (3 735 napja)

Köszönöm a gyors válaszát,holnap ki fogom próbálni.

ÜdvözlettelZsuzsi

Sulyok Józsefné
2009. aug. 26. (3 735 napja)

Kedves Zsuzsi!

A cukor mennyisége nem sok, 30 illetve 50 liter vízmennyiségről van szó, és az nem kevés. 

A savanyúság elkészítéséhez hideg vizet használunk, nem kell felforralni. Higyje el, nagyon finom lesz, én már többször elkészítettem.

Üdvözlettel: Sulyok Józsefné

Zsuzsi
2009. aug. 25. (3 735 napja)

A cukor mennyisége nem sok e? A levet hidegen kell elkésziteni?

Sulyok Józsefné
2009. júl. 08. (3 784 napja)

Tisztelt "H"!

A hordó felnyitása nincs időhöz kötve, azt bármikor fel lehet nyitni, folyamatosan, bármikor lehet hozzá tenni a zöldségeket, azok egymáshoz fognak érni. De mikor veszünk ki belőle valamit, azt látjuk a zöldségen, hogy az még nem régen lett a hordóba téve, vagy már korábban. Nyilvánvaló, hogy a sárgásabbat, érettebbnek tűnőt vessszük ki, az már fogyasztható. Jó étvágyat hozzá.

Üsd.: Sulyok Józsefné

 

 

H
2009. júl. 08. (3 784 napja)
Hány nap múlva lehet felnyitni a hordó fedelét?
Sulyok Józsefné
2009. júl. 06. (3 786 napja)

Helló Dorothy!

Utána néztem a recepkönyvemben, bármennyire is hihetetlenül hangzik a só mennyisége, helyesen van megadva. Nyugodtan használhatja receptemet, én már többször is elkészítettem, és nagyon finom volt.

Ellenben most vettem észre, hogy valami kimaradt. A 30 liter elkészítéséhez még kell 5 dkg timsó és 6 dkg nátriumbenzoát.

Az 50 liter elkészítéséhez, 8 dkg timsó és 9 dkg nátriumbenzoát.

Elnézést kérek. Üdvözlettel: Sulyok Józsefné

dorothy
2009. júl. 06. (3 786 napja)
Helló, csak kérdezem,hogy nem sok az az 3/4 kg só, olyan rengetegnek tűnik,


Friss hozzászólások

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia