szépzöld

Sharon – a titokzatos gyümölcs

Topor Erika, 2013. jan. 14.


Bizonyára sokan nézték már a zöldségesek polcain ezt a gyümölcsöt, de nem tudták mi ez, és inkább otthagyták. Most lehullik a lepel a sharonról, vagyis a kaki-szilváról.

 

Sharon – a titokzatos gyümölcs

A sharon nem más, mint a kaki-szilva, vagy datolyaszilva. Latin neve alapján kapta ezt a „furcsa” elnevezést: Diospyros kaki. A gyümölcs egy mediterrán, szubtrópusi éghajlaton élő, Kelet-Ázsiában őshonos fafaj. Mára számtalan nemesítésnek esett áldozatul, végül Izraelben nemesítették ki legjobb tulajdonságaival rendelkező fajtáját. Nevét is innen kapta, Sharon egy izraeli síkság valójában. A satolyaszilva az ébenfafélék családjába tartozik, ősi kultúrnövény.


A Himalájától Koreán át a szubtrópusi, trópusi hegyvidékeken 1000 m feletti magasságokban világszerte termesztik. Fája legfeljebb 15 méter magasra nő, lombhullató, gömbölyű, laza koronájú fa. Bőrnemű levelei szórt állásúak. Ősszel levelei sárgára, narancsvörösre színeződnek. Több fajtája május végén virágzik, így a tavaszi fagyok nem ártanak már nekik.


Talajtípusra nem érzékeny, ezért házikertben is termeszthető datolyaszilva, viszont vegyük figyelembe, hogy mediterrán növény, és mindenképpen védett helyre tegyük! Télálló, -20 fokig, de fiatal korban fagyérzékeny.
 

Termése kb. 8 cm nagy bogyó. A megnagyobbodott csészelevelek megmaradnak a termés alapi részén. Éretten sárga, lágy húsú, míg éretlenül a csersavnak köszönhetően élvezhetetlen, keserű a gyümölcs.


Sok fajtája steril, tehát magnélküli, de a termékeny bogyókban 4-8 cm hosszú tojás alakú, egy oldalon lapított, 2 cm-es barna mag van. A gyümölcsök ősszel kezdenek beérni, és akár a fél kg-ot is elérhetik.


Magról, gyökérsarjakról és oltással szaporítják. Egy fán akár a 100 kg termés is előfordul (3-4 évente).


Jelentős A-, C-, és P-vitamin tartalma, de megtalálható benne a B1-B2-, és az E-vitamin is. A mikroelemek közül káliumot, magnéziumot, jódot, vasat, kalciumot, foszfort tartalmaz. Kisebb mennyiségben réz, mangán is jelen van termésében, illetve magas a rost és pektin tartalma. Ennek a számos elemnek köszönhetően a datolyaszilva jelentős gyógynövény.


A pajzsmirigyre, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre, fogínysorvadásra jótékony hatású.

 

Kapcsolódó cikk:

Mi a nasi?

Datolya, az ókor közkedvelt gyümölcse




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2016.február 09., kedd / 14:38

Hogy lehet megmenteni ???

2016.február 04., csütörtök / 20:04

Mért barnul a tuja levele ?

2016.január 31., vasárnap / 17:15

Nevelj otthon gyógynövénytárat!

2016.január 30., szombat / 14:56

Kedvencünk a sarjhagyma - Receptekkel

2016.január 23., szombat / 11:55

Így tárold jól a szárított gombát!

2016.január 20., szerda / 18:14

A méhészeti műhelymunkák titka


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia