szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sózzunk! De hogyan?

Sulyok Józsefné, 2013. jún. 28.


Az étel elsózása minden háziasszony rémálma. De a só nemcsak az étel ízesítésében segít! Nézzük, hogyan bánjunk vele.

Sózzunk! De hogyan?

Az ételeket általában ne sózzuk meg előre, csak a főzés befejezése előtt. Kivéve azokat, amelyeknek előkészítéskor vagy főzésekor már így kívánja meg a recept.

A hirtelensülteket borsozzuk és szórjuk meg egyéb fűszerekkel, a sütés megkezdése előtt, a sót csak a végén tegyük hozzá, különben rágós lesz a hús.

A főzelékeket kevés sós vízben főzzük, ha lehet, csak pároljuk, hogy értékes tápanyaga ne vesszen kárba.

A leveseket előre sózzuk, így a benn lévő anyagok nem lesznek íztelenek.

Cserépedényben való sütésnél vagy párolásnál mérsékletesen, de előre sózzunk.

A vesét mindig tálaláskor sózzuk meg, mert különben rágós lesz.

Burgonyát csak akkor sózzuk, amikor a vize már forr.

Újburgonyát könnyebben tisztíthatunk, ha hideg sós vízben áztatjuk, majd kés helyett műanyag szivaccsal dörzsöljük le a héját.

Étolajunk nem sűrűsödik be, ha az üvegbe egy kávéskanál finom sót keverünk.

A már megbontott üvegben a mustár kiszáradását megelőzhetjük, ha tetejét kicsit megsózzuk.

A nagyon erős csípős zöldpaprikát néhány percnyi sós vízben áztatással megszelídíthetjük.

Szebb színű a tojássárgája, ha keveréskor egy kevés sót teszünk bele.

A tojásfehérjét könnyebb felverni, ha egy csipetnyi sót teszünk bele.

Ha jóízű egybesültet akarunk, dörzsöljük be előre sóval, forgassuk át forró zsírban, hogy minden oldala szép színt kapjon, ezután rakjuk tepsibe, szórjuk meg különféle ízesítőkkel, fűszerekkel, öntsünk alá néhány kanál vizet, fólia alatt pároljuk, és csak ha a levét elfőtte, pirítsuk át.

Nem reped meg a tojás héja, ha a főzővízbe egy csipet sót teszünk.

A szalonna szeletek szépen megsülnek, sütés előtt hideg vízbe mártjuk.

Ha a szalonnát nem kockára vágjuk, hanem fél centis szeletekre, a zsír teljesen kiolvad belőle.

Fagyott szalonna szeleteket langyos sütőlapáttal válasszuk szét egymástól.

Nem kunkorodik fel sütés közben a szalonna, ha a sütésnél néhányszor megszurkáljuk villával.

Kapcsolódó cikk:

Szereted a gombát? Így készítsd el!

 

 

 

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.április 22., hétfő / 20:56

Fekete puha élősködők a friss hajtások on. Borosryán

2019.március 07., csütörtök / 13:04

Orchidea termesztése házilag

2019.február 12., kedd / 12:10

Levélsárgulás a friss hajtásokon

2019.február 12., kedd / 12:03

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 12., kedd / 11:55

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 10., vasárnap / 20:00

Babérmeggy leveleinek foltosodása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia