szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Stílusos madáretetők a kertben

Topor Erika, 2016. jan. 16.


A téli madáretetésnél az egyik legjobb rész az előkészület, mert ilyenkor rengeteg ötletet találunk az interneten, hogyan is kellene trendi madáretetőket készíteni.

Stílusos madáretetők a kertben

Az egyik legkörnyezetbarátabb madáretető készítési mód az, ha nagy termésekből készítjük el. Kiváló erre a hatalmas sütőtök, mert a belsejét kikaparva megtölthetjük magokkal, és szalonnabőrrel.

A másik környezetbarát ötlet, hogy spárgára felfűzünk félbevágott almadarabokat, és más hasonló gyümölcsöket, terméseket, és szalonnadarabokat. A felfűzött csemegét a fákra olyan magasságba tegyük fel, hogy a cicák ne tudják a madarakat inzultálni evés közben.

Ami már több kreativitást igényel, az a régi pohárkészletből készíthető madáretető. Ha van olyan csészénk, amit már nem használunk, akkor az alját fúrjuk át, és rögzítsünk az aljához fémből vagy fából egy rudat, amivel leszúrjuk a kertben kedvünk szerint. A csészét megtölthetjük mindenféle finomsággal.

Ha az akasztós etetőt szeretjük jobban, akkor a csészét a karimájánál fúrjuk át óvatosan és készítsünk bele akasztót. Így a gyümölcsfüzér mellé is felakaszthatjuk a díszfákra.

Nálunk a madarak – elsősorban a cinkék kedvelt pihenő- és csemegézőhelye a karácsonyra felfűzött osszázsnarancs-girland, mert a nagy terméseken meg tudnak kapaszkodni, és abból most már a havazás óta csipegetnek is, hiszen a nagy termések még mindig zamatosak és tele vannak nedvességgel.

Mivel a madaraknak szükségük van tolluk ápolásához zsiradékra, így olajosmagokat, szalonnadarabot mindig tegyünk az etetőbe. A vajjal összegyúrt köles és lenmag, napraforgómag is finom csemege számukra.

A félbevágott narancsok belsejének kiszedése után a narancshéjba tehetünk vajjal összekevert magpépet, és a narancshéjat könnyen át tudjuk fúrni, hogy akasztót készítsünk rá. A narancshéj ráadásul kedves dísze is lesz a fáknak.

Ha a csészéket nem szeretnénk átfúrni, akkor a csésze füleire tegyünk szalagot és a szalagnál fogva is felakaszthatók, viszont így a csészét ezzel a vajas magkeverékkel töltsük meg, hiszen féloldalasan tudjuk csak rögzíteni a fákon.

Arra mindig figyeljünk, hogy az etetőnek kialakított helyen legyen a madaraknak kapaszkodási lehetőség, mert úgy sokkal nagyobb kedvvel fognak nálunk csipegetni!

Kapcsolódó cikk: Gyökeres karácsonyfát vettél? Akkor ezt tedd most vele!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.március 07., csütörtök / 13:04

Orchidea termesztése házilag

2019.február 12., kedd / 12:10

Levélsárgulás a friss hajtásokon

2019.február 12., kedd / 12:03

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 12., kedd / 11:55

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 10., vasárnap / 20:00

Babérmeggy leveleinek foltosodása

2019.január 28., hétfő / 19:11

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 11:13

Szeretném tudni mi a neve a növénynek


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia