szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sütizzünk!

Sulyok Józsefné, 2012. márc. 05.


Minden tészta esetében alaphelyzet, hogy megfelelő lisztet kell választani. Réteslisztet olyan süteményhez használjon, amelyeknek omlósoknak kell lenniük, pl. az omlós tészták, piskótafélék és különböző tortafélék. Finomlisztet élesztős vagy főtt tésztához, kevert lisztet pedig rétestésztához használjon.

Sütizzünk!

A süteménytésztát mindig egy irányban kell keverni. Az irányváltoztatás tönkreteheti a tésztát.

 

A piskóta alja gyakran elválik a tésztától, különösen, ha túl sokáig hagyja a sütőben. Megmentheti a tészta alját, ha a törésnél bekeni tojásfehérjével, és jó erővel összenyomja más süteménynél is kiváló a ragasztó a tojásfehérje vagy a víz.

 

A tésztaformát zsírozás után tegye egy kis időre a hűtőbe. Így nem fog összekeveredni a zsír a tésztával, és a sütemény is könnyebben kivehető a formából.

 

Sose tárolja, szervírozza a sós süteményt ezüsttálcán. A só befogja az ezüstöt, és a foltok megmaradnak.

 

A puding különösen laza lesz, ha egy jól felvert tojásfehérjét kever bele.

 

Elkerülheti, hogy a pudingon bőr keletkezzen, ha még forrón cukrot hint a tetejére.

 

A zselés vagy a pudingos ételek könnyebben kiboríthatók az edényből, ha azt mielőtt beleöntené az ételt, hideg vízzel kiöblíti. Még könnyebben kijön a puding, ha dermedése után edénnyel együtt rövid időre forró vízbe állítja.

 

Jól alakítható lesz a palacsinta, ha egy kis olajat tesz a tésztájába. Különösen finom, puha lesz a palacsinta, ha a tejet ásványvízzel keveri össze, kb. 1:1 arányban.

 

Ha a tortaforma szélét csak bezsírozza, csúszni fog a tészta, és mikor feljön, középen csúcs képződik. Száraz morzsával, illetve liszttel beszórt formából kellőképpen ki tud magasodni a tészta.

 

Egy kicsi locsolókanna megkönnyítheti a munkát: töltse meg liszttel, és ebből szórja be a sütőformát.

 

Készülőben van a süteménye, és nincs otthon sütőpora? Tegyen a tésztába 3-4 evőkanál rumot vagy konyakot. Az alkohol majdnem olyan jó, mint a sütőpor.

 

A sütőpor elveszíti hatóerejét, ha az első adag liszthez, a még folyós tésztához adja hozzá. Először a liszt első részét adja a tésztához, majd a maradék lisztet, és csak ezután a sütőport.

 

Mielőtt a gyümölcsöt rátenné a tortára, szórja be a tetejét zsemlemorzsával vagy aprított mogyoróval, mandulával. Ez megakadályozza a torta felázását.

 

A süteménye és a keksze hosszan friss marad, ha egy szelet almát tesz a dobozukba.

 

Levesesebb lesz az almás sütemény, ha lefedi egy bezsírozott papírral, és úgy teszi a sütőbe. A papírt röviddel a befejezés előtt vegye le.

 

Hogy a márványtészta csokoládés része ne legyen túl száraz, keverjen egy pici olajat a kakaómasszába.

 

Ha túl barna a sütemény, de belül még nem sült át, tegyen rá sütőpapírt. Ez megakadályozza a tovább barnulást.

 

Élesztővel készült süteménye szép és omlós lesz, ha sütés közben egy csésze vizet állít a sütőbe.

 

Tegye kb. egy órára a hűtőbe a sodrófát, így nem ragad rá a tészta.

 

Sütéshez mindig csak friss élesztőt használjon. A régi élesztő nem alkalmas sütésre, megtörténhet, hogy nem kel meg a tészta. Könnyen megkülönböztetheti a jó és a rossz élesztőt: a friss élesztő könnyen alakítható, barnás-rózsaszínű, rétegesen törik és kellemes illatú. A kiszáradt élesztő kemény, repedezett és zöldes, illetve sötét színű. Elvesztette a hatóerejét.

 

Egyszerű teszt, hogy megtudja friss-e az élesztő: tegyen egy kis darabot forró vízbe. Ha az élesztő rögtön feljön a felszínre, akkor még jó.

 

A sütéshez szükséges hozzávalóknak langyosaknak kel lenniük. Ha forró, megöli az észtőgombákat, ha pedig túl hideg, akkor nem kel meg az élesztő.

 

Az élesztős tésztát mindig takarja le és állítsa meleg, nyugodt helyre, ahol megkelhet. Így védett a tészta a légjárástól, és a konyharuha alatt a meleget is benn tudja tartani.

 

Nem esik szét a túrós sütemény, ha a sütés után a nyitott sütőben hagyja addig, amíg nem éri el a szobahőmérsékletet.

 

Hogy ne jöjjön ki a túrós rétes tölteléke, mielőtt felvágná, tegye hűtőszekrénybe.

 

Az omlós tészta még lazább lesz, ha a tojást egy kis citromlével keveri össze.

 

Frissen sült tortájának göröngyös a teteje? Formástól borítsa vissza egy deszkára, és kb. 10-15 percig hagyja rajta. Ezután a felület sima és kifogástalan lesz.

 

A tészta egyenletesen fog megkelni, ha a sütés kezdetétől kb. 10 percig résnyire nyitva hagyja a sütőt. (Tegyen egy fakanalat az ajtóhoz.)

 

A sütemény szilárdan ül a formában, és nem ömlik ki. Ha a forma alját egy nedves kendővel lehűti, így a hűvös levegő hatására, összehúzódik a fém, és a sütemény könnyen kivehető.

 

A száraz mazsolák újra levesesek lesznek, ha kb. 1/2 órára meleg citromos vízbe teszi őket. Utána jól töröljük meg, hagyja kicsit szikkadni.

 

Ha egy éjszakára ruhába áztatja a mazsolát, csodás ízt ad a süteménynek.

 

A mazsola és a mogyoró nem süllyed le a sütemény aljára, ha liszttel szórjuk be őket.

 

Kapcsolódó cikk:

Sütis-tortás trükkök

A mimóza süti

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia