szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sütős-főzős tuti tippek

Sulyok Józsefné, 2014. dec. 31.


Néhány alapötlet pontokba szedve és profi édességkészítők leszünk!

Sütős-főzős tuti tippek
  • A kimagvazott cseresznyét, meggyet, mazsolaszőlőt, vagy más gyümölcsöt hempergessük meg lisztben vagy olvasztott vajban, mielőtt betennénk a tésztába, így nem süllyed le az aljára.
  • Ha süteményünk túl kemény lett, kiszáradt, még forrón burkoljuk egy tiszta ruhába, hogy a gőz kissé megpuhítsa.
  • A teasütemény hetekig friss marad, ha jól záródó dobozban vagy nejlonzacskóban tároljuk.
  • Az édes tésztákba is tegyünk összeállításkor egy csipet sót, mert különben ízetlenek lesznek.
  • Finomabb lesz a dióstöltelék, vagy a diós sütemény, ha a diót előbb a sütőben kissé megpirítjuk, de nem túl barnára, mert akkor megkeseredik.
  • A süteményekbe, pl. püspökkenyérbe, szánt cukrozott gyümölcsöt, vagy bármit, ami összeragad, vágjuk apró kockára, és forgassuk cukorba, így nem tapadnak össze az apró darabkák.
  • Könnyen elválik a tészta a tepsitől, ha azt sütés után a hideg kőpadlóra tesszük.
  • A süteményeket könnyebben felszeletelhetjük, meleg vízbe mártott késsel szeletelünk.
  • Olvasztott csokoládét, folyékony pirított cukrot a nyeles, csőrös kávékiöntőből önthetünk, csurgathatunk vékony sugárban a sütemény tetejére.
  • Ha a vaj nagyon kemény, a lisztet langyosítsuk meg, így könnyebb összedolgozni vele a vajat.
  • A vajat, pl. vajkrémekhez, kikeverés előtt nem szabad felolvasztani, csak gőz fölött meglágyítani.
  • Ha a hideg vajat cukorral akarjuk kikeverni, egy tálba fakanállal nyomkodjuk szét, majd úgy keverjük habosra, hogy a fakanalat egészen alul fogjuk, és a tálat merőlegesen tartva ellipszis alakban mozgatjuk. Azért nem szabad körbe keverni, mert így a vaj a tál széléhez tapad.
  • Ha géppel dolgozunk, akkor is nyomjuk szét előbb fakanállal a vajat, vagy a margarint.
  • A habosra kevert vajhoz kanalanként adjuk hozzá a cukrot. Ha egyszerre öntjük bele az egész mennyiséget, akkor galuskás lesz a krém.
  • Ha a süteményekhez vaj helyett margarint használunk, a megadott mennyiségnél kb. 20 százalékkal többet, zsírból pedig ugyanennyivel kevesebbet vegyünk.
  • Szebb színű lesz a tojássárgája, ha keveréskor egy csipetnyi sót teszünk bele.
  • A sütemények tetejét tojás helyett megkenhetjük sötétre pirított cukor felfőzött és kihűlt oldatával is, szép színt és fényt kap tőle. Ez a karamelloldat ledugaszolt üvegben sokáig eltartható, és karamellkrém ízesítésére is felhasználható.
  • Ha az olvasztott csokoládé, a csokoládémáz fakó, színtelen, annak nem csak az lehet az oka, hogy a csokoládé régi, állott volt, hanem az is, hogy olvasztás közben túlságosan megforrósodott. Ha fokozatosan olvasztjuk, akkor megtartja eredeti színét. Ha mégis fakó, egy kevés sűrű feketekávéval javíthatjuk a színt.
  • Ha a dió vagy a máktöltelék túl lágyra sikerült, keverjünk hozzá darál kekszmorzsát. Ha csak zsemlemorzsánk van, az is jó, de akkor tegyünk bele rumot vagy rumaromát, reszelt citromhéjat is, hogy a töltelék ne legyem zsemle ízű.
  • Gázsütőnk langyos lesz, ha 5 percig előmelegítjük teljes lánggal, meleg, ha 10 percig, forró, ha 15 percig melegítjük. Villanysütőhöz ennek az időnek kb. a kétszerese szükséges (ezt én magam is megtapasztaltam).
  • Ma egyre több olyan sütő kerül forgalomba, amelyen hőfokmérő van. Ha mi langyos sütőről beszélünk, az kb. 80 fokos hőmérsékletű, ha melegről, az 180-220 fokos, ha forróról, az 220-300 fokos.

Kapcsolódó cikk:

Készíts golyós dezodort házilag

 

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.február 17., hétfő / 20:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 14., péntek / 22:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 05., szerda / 21:52

Pettyeslevél virágzása

2020.január 29., szerda / 08:57

Miért filcesedik a fű?

2020.január 29., szerda / 08:54

Oszlopos gyertyán leveleinek betegsége mi lehet és mivel kezelhető?

2020.január 29., szerda / 08:51

Milyen gyümölcsfákat ültessek?

2020.január 29., szerda / 08:48

Mi történhetett a korall virágommal?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia