szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sütőtök, a tél slágere

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 12.


Ismerkedjünk meg a sokáig szegények eledelének tartott és lenézett sütőtökkel, hiszen szerencsére újból divatba jött és egyre több konyhában fordul elő rendszeresen.

 

Sütőtök, a tél slágere

Nagy előnye, hogy könnyen hozzáférhető, akár városon is, falun meg szinte minden kertben megterem annyi, ami egész télire elég. Olcsó, sokféleképpen variálható, magas tápértékű élelmiszer, mindenképpen érdemes arra, hogy felkerüljön a konyhai alapanyagok listájára.


Sok cukrot, élelmi rostot, ásványi anyagokat, fehérjét és vitamint tartalmaz. Remek karotin-forrás, A, B és C-vitamintartalma jótékonyan hat bőrünk, körmünk, hajunk, idegrendszerünk és immunrendszerünk állapotára, gazdag kalciumban, foszforban és magnéziumban. A magjában található karotinok és C-vitamin antioxidánsként segítik a szabad gyökök megkötését, csökkentve ezzel a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét.

 

A tökmag béltisztítóként is hasznos, vértisztító hatása is van. Ennek köszönhetően reumatikus betegségek, köszvény ellen is hasznos. Csökkenti az érelmeszesedés veszélyét és a prosztatabetegségek kialakulásának megakadályozásában is fontos szerephez jut. A sütőtökben előforduló természetes gyümölcssavak és A-vitamin mindenféle bőrtípusra jótékony hatással van. Segítik az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr regenerálódását, kedvezően hatnak a pattanásos bőrre, ezért fiatal kamaszok, serdülők étrendjébe mindenképpen hasznos felvenni.


A sütőtök Közép és Dél-Amerikából származik, portugál és spanyol közvetítéssel kb. a 16. században indult hódító útjára Európában és Ázsiában.

 

Nálunk hagyományosan a szürkehéjú, nagyméretű nagydobosi és a sárgahéjú, hosszúkás kanadai tök terjedt el. Mindkettő ízletesen elkészíthető, nagyon finom ételek alapjai lehetnek. A kisbabák is szeretik, könnyen emészthető, ezért az egyik legkorábban adható zöldségfélénk. Variálható burgonyával, sárgarépával. A nyers sütőtök gyümölcscentrifugán is átnyomható, keverhetjük almával, körtével. Így még azok a gyerekek is megeszik, akik egyébként nehezen vehetők rá a tök fogyasztására. A frissen préselt sütőtök illata erősen emlékezett a sárgadinnyére. A tök levének fogyasztása segít leküzdeni a meghűléses betegségeket, de ugyanakkor allergiás tünetek enyhítésére is alkalmas.

 

Tippek!


Az arcbőr kezelésére pakolást készíthetünk belőle házilag: 1 kisméretű tök húsát puhára főzzük és áttörjük, elkeverjük 1 citrom levével, 2 dl joghurttal és 1-2 evőkanálnyi mandulaolajjal. Az arcbőrön hagyjuk 20-30 percig, majd alaposan mossuk le langyos vízzel és aztán hidratáljuk a bőrünket.

 

A sütőtököt többféle variációban, köretként is elkészíthetjük. Talán kissé szokatlanos, de nagyon finomak és egészségesek. A legegyszerűbb, amikor kockára darabolt tököt sóval, borssal, kakukkfűvel, néhány kocka vajjal betoljuk a sütőbe és megsütjük. Ha bonyolítani szeretnénk, akkor burgonya, zeller, répakockákat, esetleg almadarabokat is szórhatunk mellé. Bármilyen ételhez kiváló köretet kapunk.


Egyszerű burgonyapürét is feldobhatjuk, ha kész püréhez megsütött, felkockázott tököt keverünk.

 

Egyszerűen elkészíthető a csőben sült sütőtök. A felkarikázott vagy kockákra vágott tököt egy tűzálló tálba szórjuk, karikára vágott hagymát, előfőzött kelbimbót, vagy csíkokra vágott kelkáposztát adunk hozzá. Sűrű besamelmártást készítünk, szerecsendióval, borssal fűszerezzük és ráöntjük a zöldségekre. Bőven megszórjuk reszelt sajttal és megsütjük. Ez önmagában is megállja a helyét, kitűnő egytálétel.

 

Vezessük be az őszi szezont egy nagyon egyszerűen elkészíthető sütőtökös muffinnal.


A következő adagból 12 darab sütit kapunk: 25 dk sült tököt, 15 dk barnacukorral, 15 dk liszttel, kevés sütőporral, 8 ml olajjal, 2 tojással, ízlés szerint fahéjjal, esetleg reszelt narancshéjjal alaposan kikeverünk és a muffin sütő mélyedéseibe elosztva, kb. 25 perc alatt készre sütjük. A liszt egy részét helyettesíthetjük darált sióval vagy mandulával.

 

Különleges desszertet készíthetünk, ha kedvenc pitetésztánk töltelékét kicsit megvariáljuk: a reszelt nyers almához kevés barnacukrot, sütőtököt, őrölt szegfűszeget, darált diót, citromhéját adunk. A továbbiakban a szokásos módon járunk el, betöltjük és sütjük a tésztát, ha kihűlt, szeleteljük.
 

Láthatjuk, mennyire sokoldalúan használhatjuk ezt a remek zöldségfélét (de lehetne még tovább sorolni). Próbáljanak ki Önök is sokféle receptet, variáljanak, találjanak ki újabbnál újabb finomságokat. A sütőtök jól bírja a fűszerezést, különösen a szerecsendió, kakukkfű, szegfűszeg, fahéj, bors, reszelt citrom és narancshéj passzolna hozzá.
 

Kapcsolódó cikk:

Egészséges óriásbogyó

Diós sütőtöktorta

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 15., hétfő / 14:12

Mit tegyek a Habanero leveleinek torzulásával?

2019.július 15., hétfő / 14:05

A fokföldi ibolyám levelét rágcsálja valami

2019.július 15., hétfő / 13:56

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 14., vasárnap / 17:32

Kertészkedj japán módra!

2019.július 09., kedd / 23:27

A csodálatos teafa olaj

2019.július 09., kedd / 22:27

Selyem akác betegség

2019.június 27., csütörtök / 01:20

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia