szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szabadság vagy takargatás?

Sulyok Józsefné, 2014. dec. 02.


Mikor teszünk jót fáinknak, ha mulcstakaróval körbevesszük, így védve a hidegtől vagy ha ezzel mit sem törődve a maga természetességében hagyjuk a fánkat átvészelni a leghidegebb időszakot?

Szabadság vagy takargatás?

Fatörzskorongnak nevezik a törzs körüli földterületet. Fiatal gyümölcsfák esetében érvényes szabály: a törzskorong átmérőjének nagyjából egyezni kell a korona átmérőjével. Csak így tud ugyanis a fa elég levegőt, vizet és tápanyagot felvenni a gyökérszálakon keresztül. A fatörzsig benövő fű vagy gyom konkurenciát jelent a fának, és eső után megakadályozza a törzs gyors száradását. Következményként a gombák behatolhatnak a nemesítési hely szöveteibe.

Télen mulcsréteg védi a fa gyökerét a talaj menti fagytól. Legjobb erre a célra egy kb. 5 cm vastag réteg humuszban gazdag, érett komposzt. A szalmaréteg jobban szigetel ugyan, de a kockázat is nagyobb, mert az éhes pockok jól érzik magukat alatta, és a frissen ültetett fákat rövid idő alatt elpusztítják.

A száraz levél, különösen, ha gyümölcsfáról származik, nem alkalmas mulcsozásra, mivel a leveleken kitelelnek a kártevő gombák, melyek aztán tavasszal megtámadják a kihajtó leveleket, hajtásokat és virágokat.

A mulcstakarót tavasszal, legkésőbb a virágzás kezdetéig el kell távolítani, hogy a talaj felmelegedhessen.

Kapcsolódó cikk:

Mi mindenre jó az őszibarack?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia