szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szarkaláb, de nem a szem alatt

Sulyok Józsefné, 2014. júl. 28.


A magas és kifejezetten markáns évelő növény minden hobbikertész büszkesége. Gondos helymegválasztás és ápolás mellett sok éven keresztül díszítheti az ágyást.

Szarkaláb, de nem a szem alatt

Növényvásárlás előtt érdemes egy pillantást vetni a különböző szarkalábcsoportokra: az évelőágyások és vegyes szegélyágyak igazi klasszikusainak számítanak a másfél-két méteresre növő magas szarkaláb, illetve a kb. fele olyan magas elágazó szarkaláb hosszú életű fajtáira. Amennyiben a hely megfelelő, 6-10 éven keresztül teljes szépségükben bontakoznak ki, anélkül, hogy tőosztást kellene náluk végezni.

Szép kiegészítést jelentenek a szarkalábkínálatban a Pacific és a Magic-Fountains sorozathoz tartozó fajták. Igaz, hogy mindkét csoport tagjai rövid életűek, viszont ezért a hiányosságért bőven kárpótol a rendkívül gazdag és részben dúsan telt virágokból álló virágpompa. Emellett a kompakt Magic-Fountains fajták erős szárúaknak is bizonyulnak, ezért szeles helyre is ültethetők.

Megfelelő kísérők a felálló növésű virágóriások mellé az olyan lecsüngő növények, mint például a sásliliom vagy sok díszfű. Maga a szarkaláb a klasszikus rózsakísérők közé tartozik, mivel a rózsáéhoz hasonlóak az igényeik, és jól harmonizál a rózsaszín vagy piros virágokkal. Ha elég hely áll rendelkezésre, a szarkaláb nagy csoportokba ültetve is szép látványt nyújt.

Ilyenkor különböző fajtákat elrendezhetjük magasság szerint csoportosítva, illetve a kék árnyalatokból kialakíthatunk egymásba folyó színátmeneteket is. Azonban arra is gondolnunk kell, hogy miután júliusban levágtuk az elhervadt virágokat, az őszi másodvirágzásig a növény néhány héten keresztül nem nyújt valami szép látványt. Az olyan középmagas évelők, mint a gólyaorr vagy a ligeti zsálya, a szarkaláb előterébe ültetve ügyesen elrejthetik a kellemetlen réseket. Folyt. köv.

Kapcsolódó cikk:

Variációk szélfogókra

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?

2020.január 07., kedd / 11:22

ültetési szertartás esküvőn

2020.január 07., kedd / 11:10

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2020.január 03., péntek / 19:47

Yucca pálma levelek száradása

2020.január 02., csütörtök / 15:16

Yucca pálma levelek száradása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia