szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szegfűszeg: szárított rügyek az esőerdőből

Orbán Krisztina, 2015. jan. 30.


A gyógy- és fűszernövényként egyaránt ismert, és világszerte nagy népszerűségnek örvendő szegfűszeg valójában egy esőerdőben élő fafajta virágának csíráit rejtő aromás bimbó.

Szegfűszeg: szárított rügyek az esőerdőből

A szegfűszeg a Fűszer-szigetekről indult világhódító útjára. Az Indonéziához tartozó Maluku-szigetek közkeletű elnevezése nem véletlen: több más, világszerte használatos fűszernek, többek között a szerecsendiónak is őshazája.

A mind fűszer-, mind gyógynövényként immár több ezer éve használatos szegfűszeg egy örökzöld esőerdei növényről, a mirtuszfélék családjába tartozó Syzygium aromaticumról származik, ám meglepő módon annak nem terméséről, hanem termőrügyéről van szó. A kizárólag az Indiai-óceán partvidékein termesztett fának több száz éves élettartama ellenére valójában igen ritkán van módja arra, hogy kibonthassa különleges vörös virágait, hiszen azok még bimbó korukban leszüretelésre kerülnek. Az ekkor mintegy két centiméter hosszú, éppen csak színesedésnek induló rügyek végén látható kis gömböcskét voltaképpen a virág sziromlevelei képezik. A bimbókat a szüretelést követően a tűző trópusi napon szárítják meg.

A napon száradó szegfűszeg

A szegfűszeg A-, B-, C-, E- és K-vitamin, béta-karotin, élelmi rost, valamint magas ásványi anyag – kálium, vas, cink, magnézium, mangán, foszfor, szelén, réz, kalcium, nátrium – tartalma révén hozzájárul többek között bizonyos szívbetegségek, a vérnyomás-ingadozás, illetve a szájüregi daganatképződés kialakulásának megakadályozásához, valamint segíti szervezetünket látásminőségünk megtartásában, és a bőrünket károsító hatások kivédésében is. Flavonoidjai és egyéb hatóanyagai antioxidáns, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antiszeptikus hatásuk révén segítenek minket egészségünk megőrzésében, javítják erőnlétünket és közérzetünket. A szegfűszeg egyik legfontosabb hatóanyaga, az illóolajának meghatározó részét kitevő eugenol kiemelkedő szerepet játszik az abnormális vérrögképződés megakadályozásában, így hatékonyan védi szív- és érrendszerünk egészségét.

A szegfűszeget – a fa levelével együtt – a népi orvoslásban széles körben alkalmazzák, s a növényben rejlő hatóanyagok gyógyerejét a hagyományos kínai, a tibeti, illetve az ajurvédikus gyógyászat mellett egyes esetekben a modern orvostudomány is felhasználja. Illóolaját fogfájás elmulasztására, illetve fogászati beavatkozás közbeni helyi érzéstelenítésként is alkalmazzák, s mivel antibakteriális hatásának köszönhetően a szájüregben megtelepedett, kellemetlen leheletet okozó baktériumokkal is képes leszámolni, fogrémek alapanyagát is gyakran képezi. A szegfűszeg emellett javítja a bélműködést, és hatékonyan bánik el bizonyos emésztési problémákkal: émelygés, puffadás, hányás, hasmenés kezelésére egyaránt sikerrel alkalmazzák. Egyes népi gyógymódokban köptetőként, torokgyulladás kezelésére, csuklás elmulasztására, vércukorszint csökkentésére, illetve féreghajtóként is használják. Főzete mellett leggyakrabban illóolaját alkalmazzák, amely a bőrön át kifejtett vérkeringés-serkentő, melegítő hatása révén enyhíti többek között az izomfájdalom, az izomgyengeség és köszvény tüneteit is.

A világszerte kedvelt fűszer átható aromáját elsősorban az illóolaja által tartalmazott eugenolnak köszönheti. Egyedülálló, édeskés íze révén a konyhaművészetben leggyakrabban bárány, vadhús és hal páclevének alapanyagaként, savanyítás során, valamint sonka, illetve vörösbort tartalmazó forró italok ízesítésére használják, levesekben, szószokban és édességekben pedig általában az alma, a körte, a sütőtök, a vanília, a fahéj, a citrom, az ánizs, a bors, vagy a gyömbér aromájával párosítják. Indonéziában cigarettát is készítenek belőle, amely kretek néven világszerte ismertté vált.

Bármilyen jótékony, ízletes és népszerű legyen is azonban a szegfűszeg, erős vegyületei miatt szülés, vagy műtét előtt állók, gyomor- és bélfekélyben szenvedők, illetve vérrögképződés elleni gyógyszereket szedő betegek lehetőleg kerüljék a fűszer fogyasztását.

Kapcsoódó cikk: Kapszaicin: gyógyerő paprikába csomagolva




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia