szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szép is, jó is a bazsalikom

Sulyok Józsefné, 2012. okt. 02.


Olyan fűszer és gyógynövényeket veszünk sorba, amelyek dísznövényként is megállják a helyüket. Kedvenc aromanövényeinket nevelhetjük a konyhaablak párkányán, dézsákban az erkélyen, vagy balkonládában is, de még jobb, ha a kertben is van számukra hely, lehetőleg közel a házhoz. Ha nem akarunk külön fűszerkertet létesíteni, akkor a virágoskertbe is jól beilleszthetjük a növényeket.

Szép is, jó is a bazsalikom

A kerti bazsalikom 20-80 cm magas, gyéren szőrös, lágyszárú növény. Az ajakos-virágúak családjába tartozik, ahová a kakukkfű, a rozmaring, a levendula, a menta és számos más aromás illatú fűszernövényünk. Szára négyszögletes, bokrosan elágazó. Laza álfüzér virágzatban, nyáron nyíló ajakos virágai sárgásfehérek, vagy lilás árnyalatúak. Eredeti élőhelye nem ismert pontosan, Ázsia szubtrópusi éghajlatú területeiről, valószínűleg Indiából, vagy Elő-Ázsiából származik, de ősidők óta sokfelé ültetik a melegebb vidékeken. Jó mézelő.


Erősen aromás, jellegzetes illatú növény, az egyik legkiválóbb zöldfűszer. Fogyasztása egészséges, mert jó A - és K-vitaminforrás, illóolajai antioxidáns vegyületeket is tartalmaznak. Hajtásait virágzás előtt szedik, és frissen használják. Szárított morzsalékát is árulják, de ilyen formában sokat veszít az aromájából. Olívaolajból, sóval rétegezve és ecetben is tartósítható.


A mediterrán ételek fontos fűszere, aromája jól illik a paradicsomos ételekhez, fokhagyma mellé, mártásokba, levesekbe, pástétomokba, kolbász és hurkatöltelékbe, valamint pizzára. Növényi ecetet, friss zöldsalátát, illóolajával pedig likőröket is ízesítenek. Csak a főzés végén adjuk az ételhez, hogy minél jobban megtartsa az aromáját. Fagyasztva tartósíthatjuk: a friss leveleket megmossuk, megszárítjuk, majd apróra vágva jégkocka-tartóba tesszük, és vízzel felengedve lefagyasztjuk.


Gyógynövényként is ismert. A hajtásaiból készült bor, élénkítő szer és afrodiziákum, mert serkenti a mellékvese hormontermelését. Levelei övsömör, pattanás, kígyómarás, rovarcsípés ellen jó, elűzi a szúnyogokat és a legyeket. Teáját gyomor és bélhurut, köhögés ellen használják, étvágyjavító, emésztést serkentő, idegnyugtató, vizelethajtó, szélhajtó és antibakteriális hatású is. Langyosra hűlt forrázatát szájöblítésre használják, frissíti a leheletet. Bedörzsölő-szerekben frissíti az elfáradt izmokat, illóolaját belélegezve élénkíti az agyműködést. Illatáról azt tartják, hogy helyreállítja a vírusbetegség miatt eltompult szaglást. Az illatszeripar, a szappan és a parfümgyártás is használja.


Az ókor óta termesztik Egyiptomtól Indiáig, később Görögországon át Rómába is eljutott. Már az egyiptomi sírokban is találtak bazsalikomkoszorút, és az ókori görög és itáliai irodalom is említi. A görögök a királyok növényének tartották, hiszen a fölszentelésre használt olaj fontos alkotórésze volt. Innen eredhet tudományos nevének második része (basalicum), melynek jelentése: király.


Sok hiedelem és szokás fűződik hozzá. Olaszországban az udvarlás egyik lejképe volt. A fiatal lányok párkereséskor bazsalikomcsokrot tűztek a mellükre. A görögkeleti egyházban helyenként a pap szenteltvízbe mártott bazsalikommal végzi a házszentelési ceremóniát, a románok keresztelőkön is használják. A magyar parasztkertek és temetők népszerű növénye volt, a veteményeskertben paradicsom, paprika, mellé ültették, hogy elűzze a kártevőket, de ablakban, cserépben is nevelték.


Sok fajtája ismert, kisebb és nagyobb, hullámos, fodros levelű, halványzöld és sötét-bordó, lilás színűek egyaránt. Ezek aromája különböző erősségű, más és más, a citrom, a szegfűszeg és a fahéjra emlékeztető az illatuk. Bár a meleg-égövi országokban rövid életű évelő, nálunk csak egynyáriként nevelhető. Tavasszal melegházba vessük, magvai fénnyel csíráznak. A palántákat rendszeresen öntözzük, de vigyázzunk, mert a túl sok víztől könnyen kirothad a gyökerük.


Melegigényes növény, csak a májusi fagyok elmúltával szabad kiültetni. Napos helyet, humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajt igényel. A bokrosodás érdekében csípjük vissza a növények hajtáscsúcsát. Ez könnyen megvalósítható, ha rendszeresen szedjük a zsenge hajtásvégeket. Ősszel a fagyok előtt szedjünk fel belőle cserépbe. Világos konyhaablakban még egy darabig tovább nevelhetjük. Kerti virágként tarka évelőágyások és egynyári kiültetések zöld keretét adja. Napsütötte konyhaablakban, balkonládában, a terasz naposabb szegletében, nagyobb cserépben, dézsában is nevelhetjük.


Tipp! A peszto, az olasz konyha elengedhetetlen mártása, amelynek elkészítését mi is megpróbálhatjuk.
Két maréknyi megmosott, megszárított és összeaprított bazsalikomlevelet törjünk össze 1 evőkanálnyi felvágott fenyőmaggal, 1 gerezd összezúzott fokhagymával. Sóval, borssal és reszelt parmezán-sajttal ízesítjük. Keverjük krémesre 4 evőkanál olívaolajjal. Ez a hagyományos olasz peszto kiválóan illik főtt tésztákhoz.

 

Kapcsolódó cikk:

Fűszer ABC

Amit a fűszerelókről tudni kell
 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia