szépzöld

Szereted a gombát? Így készítsd el!

Sulyok Józsefné, 2013. jún. 26.


A gombás ételek elkészítésének 9 aranyszabálya. Néhány ízfokozó tipp!

Szereted a gombát? Így készítsd el!

Csak egészséges gombát szabad felhasználni. Nyálkás, nyúlós, megpuhult vagy öreg gombát ne főzzük meg.

Csak fiatal gombát gyűjtsünk, mert csak ezek ízletesek és zamatosak. Az öreg példányok rendszerint rágósak, íztelenek, nehezen emészthetőek.

A gombát több vízben kell megmosni, de a mosásnak gyorsnak kell lennie, mert ha sokáig tartjuk a vízben, kiáznak belőle az értékes anyagok. A főzésre szánt gombát sohasem szabad forró vízben mosni, mert nemcsak az értékes tápanyagok áznak ki belőle, hanem lerontja a zamatát.

Ne főzzük meg a kukacos gombákat, mert ezek károsak, ártalmasak, baktériumhordozók is. Bármilyen jól mostuk is ki, néhány kukac csak főzés közben jön ki az étel felszínére.

Ha szárított gombából készítünk ételt, helyes, ha jól megmossuk. Főzés előtt langyos vízben áztassuk, mert így könnyebben megpuhul.

Ha különböző gombákból készítünk azonos ételt, ne keverjük össze a könnyen főzhető gombákat a nehezebben puhulókkal. Ilyen esetben az egyik szétesik, a másik kemény marad. Tegyük fel előre főni a nehezebben puhuló gombákat, és amikor már félig kész, akkor tegyük bele könnyebben főzhetőt.

A gombás ételt mindig akkor sózzuk meg, amikor a főzést elkezdjük. Ez azért ajánlatos, mert így a levét könnyebben kiengedi, és abban puhul meg.

A gombaételt ne főzzük túl. Az erős fűszerezés elnyomja az értékes aromát, melyet semmiféle más anyagban nem találunk meg, csak az erdei gombában.

A keményebb húsú gombát ajánlatos úgy elkészíteni, hogy ledarálása lehetséges legyen. Ez elősegíti a könnyebb megpuhulást, és nem idéz elő emésztési zavarokat.

Kapcsolódó cikk:

6 veszélyes ételes tévhit
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.november 20., hétfő / 19:28

Amarillisz virágoztatása

2017.november 04., szombat / 21:08

Profil módosítás - Visszajelzés

2017.október 31., kedd / 10:15

Orchidea magról szaporítása

2017.október 31., kedd / 10:11

Kétszer termő málnatöveket kaptam.Szeretném megkérdezni,hogy az őszi tarra vágás után a tavaszi hajtásokból tövenként mennyit hagyhatok meg az 1,2,3 -dik évben, illetve a további években? Újratelepítés Hány év után szükséges. Köszönöm!

2017.október 30., hétfő / 22:16

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 30., hétfő / 21:58

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 29., vasárnap / 07:43

4m -es fenyo attelepitese


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia