szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szerintem, eleget öntözök és mégis a nagy melegben elájult a gyep, mi az oka?

Szépzöld, 2015. júl. 16.


A fenti kérdéssel a kánikulai napokban egyre gyakrabban találkozunk. A helyzet tisztásásakor kiderül, hogy az öntözés gyakorisága az időjárástól és az évszaktól függetlenül napi vagy a szükségesnél jóval gyakoribb.

Szerintem, eleget öntözök és mégis a nagy melegben elájult a gyep, mi az oka?

Ha a fű gyökérzetét megvizsgáljuk, azt tapasztaljuk, hogy csenevész, fejletlen, esetleg a föld felső néhány centiméterét átszövő.                           

A lelkes és gondoskodó kerttulajdonos ez esetben a lehető legtöbbet kívánta adni a füvecskének, mindennap vizet. A gyep pedig gyökerét nem küldte a mélybe, hanem élvezve a helyzetet elkényelmesedett, és a vízfelvételt a felszín közeli közegből oldotta meg.

Miért baj ez?

Átlagos vízfelvétel mellett nem okoz azonnali problémát, de amikor a vízfelvételi igény megnövekszik, kánikula idején, a helyzet drámaira fordul. Víz van, a növény mégis szomjan hal. Hogyan lehetséges mindez? A gyökérzet fejletlen állapota, nem képes elegendő vizet továbbítani a növény többi részéhez. Az edénynyalábok keresztmetszete és kiterjedtsége nem elégséges. Ezt a szimptómát hívják gyökéraszálynak.

Mit tehetünk ez ellen?
 
A gyep gyökerét is edzeni kell, melyet az öntözés tudatos nagy mennyiségű 8mm körüli, de nem mindennapos, inkább ritkább öntözéssel tudunk elérni. Ennek a gyakorlatnak a következményeként a gyökérzet a mélybe hatol, ahol a kánikula idején is nedvesség található, így a növény a nehezebb időszakot is képes átvészelni károsodás nélkül.

Dúsabb gyökérzet kialakítását segíthetjük elő a Yeald Pus gyökeresedést elősegítő folyékony növénykondicionáló készítmény alkalmazásával.

Amennyiben fűnyírási munkálatokban segítségre volna szükséged, rendszeresen, vagy akár alkakomszerűen (pl.:nyaralás alkalmával), az alábbi gombra kattintva keresd a területi Pázsit Doktor Kertészekcsapatok vezetőit!

Cikket írta: Bárány László

Kapcsolódó cikk: Harmónia a kertünkben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 03., szerda / 08:58

Yucca pálma levele fonnyad

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia