szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Színek, fények, tenger, hagyomány: a norvég szigetvilág múlhatatlan bája

Orbán Krisztina, 2014. nov. 03.


A Lofoten-szigetek partjainál elénk táruló megkapó látvány az észak-norvég halászvidék és az anyatermészet meghitt kapcsolatáról tanúskodik, amely ámulatba ejtő harmóniát varázsol e káprázatos fények által lenyűgöző színekkel megfestett különleges tájra.

Színek, fények, tenger, hagyomány: a norvég szigetvilág múlhatatlan bája

A Norvégia északi részéből a Norvég-tengerbe nyúló, számtalan aprócska sziget alkotta Lofoten-szigetlánc elzárt kis öblöcskéivel, vízesésekkel ékesített meredek hegyoldalaival, az érintetlen természet minden békéjével magával ragadó látványt nyújt. A csillogóan tiszta tengervízben tükröződő környezet vad szépsége önmagában is feltölti és magával ragadja az utazót, akinek számára azonban a kopár szirtek lábainál békésen meghúzódó, mesekönyvbe illő színes faházikókkal pöttyözött festői halászfalvak az aktív kikapcsolódásra is kiváló lehetőségeket nyújtanak.

A halak millióitól hemzsegő Norvég-tenger partvidéke a csónaktól a sétahajóig sokféle vízi alkalmatossággal felfedezhető. Kár volna azonban kihagynunk a lofoteni halászok által kínált kivételes lehetőséget, akik munkába indulva nagy örömmel veszik fel hajóikra az idegent, aki a tengeren velük töltött néhány óra alatt nemcsak páratlan élményekkel és tudással gazdagodhat, de egy számára szokatlan életformában is megmerítkezhet. A térség halászati hagyományai iránt érdeklődők egy 5500 éves kőkorszaki település maradványainak megtekintése során nyerhetnek bepillantást a régmúlt titkaiba, azoknak pedig, akiket az állatvilág szépségei ragadnak magukkal, mindenfelé módjuk nyílik belegyönyörödni a halászmadarak milliós kolóniáinak fenséges látványába. S aki kora tavasszal érkezik, kihagyhatatlan természeti jelenséget csodálhat meg: ilyenkor zajlik a Barents-tengerről ide vándorló tőkehalak ívása.

Az észak-norvég szigeteken a természet s a történelem ezernyi megcsodálni- és megélnivalót kínál. A fjordok által kicsipkézett tengerpartok védett kis öblei a kajakozás szerelmesei számára a Lofoten-szigeteket a világ egyik legvonzóbb úti céljává teszik, de a kopáran magasló szirtek, a gleccserek, a békés tengerpartok, illetve a világ legnagyobb mélytengeri korallzátonya a biciklizés, a szörfözés, a mélytengeri rafting, az úszópipás búvárkodás, a síelés és a hegymászás kedvelőit is csábító lehetőségekkel várják. Azok pedig, akiket az aktív sportolás kevésbé vonz, legkényelmesebben a bármikor igénybe vehető szervezett hajókirándulások során fedezhetik fel a szigetvilág minden különlegességét – köztük a háromezer éves barlangrajzokkal és ötven méter magas termekkel büszkélkedő Refsvikhula-barlangot.

A Lofoten-szigeteken vadkempingezésre mindenfelé lehetőség van, de szállodákat és kiadó szobákat is minden kategóriában bőséggel találunk. Aki pedig az észak-norvég életérzés maradéktalan magába szippantására törekszik, még a minden kényelemmel felszerelt, ám eredeti jellegzetességeinek gondos megőrzésével felújított ősrégi halászkunyhók közül is választhat szálláshelyet.

Az üdülés megtervezésekor az időjárástól nem kell megijednünk: az óceáni szubpoláris éghajlaton a hőmérséklet a nyár közepén akár a 30 fokot is elérheti, s a térség a Golf-áramlatnak köszönhetően télen is enyhe időjárással csábít a sarkkörön túlra. A téli utazást már csak az északi fények miatt is érdemes vállalni, hiszen ezzel a sarkkörön innen élők számára egyenesen valószerűtlennek tűnő, káprázatos természeti jelenséggel legnagyobb eséllyel az ősz derekától a tavasz beköszöntéig találkozhatunk.

Hagyomány és természet, rendszeres fesztiválok és állandó kiállítások, fehér éjszakák és sarki fények, különleges konyhaművészet és kiváló kiszolgálás, na és persze a fantasztikus fényekkel kápráztató táj vad szépsége – ezzel várja a felfedezésére indulókat a Lofoten-szigetlánc.

Kapcsolódó cikk: Álomszép partok a merülés szerelmeseinek: Perhentian-szigetek, Malajzia
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia