szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szirmok a konyhában

Sulyok Józsefné, 2011. máj. 26.


Színesek, szépek, illatosak, szemet-lelket gyönyörködtetőek. Az ókorban előszeretettel használtak virágokat az ételek díszítésére, ma már egyre több étteremben, cukrászdában találkozhatunk illatos szirmokkal díszített húsételekkel, salátákkal, süteményekkel.

Szirmok a konyhában

A dísznövények szirmainak fogyasztása sokak számára talán vad ötletnek tűnhet, de ha belegondolunk, hogy a gyógynövények közül milyen soknak a virágát, szirmait fogyasztjuk teaként, akkor már nem is olyan meglepő dolog. Már a római korból vannak írásos emlékek, receptek virágok elkészítéséről, az indiai, kínai és közel-keleti konyhaművészetben pedig mind a mai napig kedvelt csemege a virágszirom. Napjainkban leginkább az angol és a francia konyha alkalmazza előszeretettel a virágszirmokat.
Mielőtt azonban letépjük az első utunkba kerülő virágot és szervírozzuk, érdemes néhány alapvető szabállyal tisztában lennünk.
Csak azt a növényt használjuk, amelyről biztosan tudjuk, hogy nem mérgező. Felhasználás előtt szedjük ki a virágokból a porzókat, bibéket, mert ezek rossz ízűek lehetnek.

 

Ehető virágok

 

A medvehagyma kivételével valamennyi hagyma, bazsalikom, borsmenta, ánizsmenta, körömvirág, bodza, gyermekláncfű, kapor, tűzliliom, kardvirág, édeskömény, százszorszép, orgona, árvácska, hibiszkusz, levendula, jázmin, menta, hárs, majoránna, mustár, kankalin, oregáno, pünkösdi rózsa, borágó, rózsa, zsálya, rozmaring, retek, napraforgó, borsfű, tátika, muskátli, jukka, tulipán, citromfű, ibolya, kakukkfű, bársonyvirág, alma, begónia, büdöske, cukkini, tök, sásliliom.

 

Fontos tudni, hogy minél illatosabb egy virág, annál erőteljesebb az íze. Különösen igaz ez az állítás a rózsákra, ezért a legillatosabb változatok virágait érdemes szedni és akár fagyasztva, akár szárítva, vagy kandírozva eltenni. Aki nemcsak a virágzási időszakban szeretné fogyasztani a szirmokat, virágokat, az bátran raktározzon a rózsán kívül egyebet is. A szirmokat gondosan csomagolva fagyasztóban tárolhatjuk. Száraz, meleg helyen száríthatjuk is a növényeket. Ha megfelelően „csörgősre” száradtak, vászonzsákokban, jól záródó üvegben tárolhatjuk. Amellett, hogy hasznosak, díszei is lehetnek a konyhánknak. A kandírozott szirmokat jól zárható dobozban tároljuk. A levendula friss virágait például cukorban eltéve hasznosíthatjuk. A cukor átveszi a virágból az illóolajat, kellemes ízűvé válik. Az így kapott cukrot meleg tejben oldva, jó ízű, nyugtató, altató hatású esti italt kapunk. Hasonló módon járhatunk el az akác, bodza virágaival, az ily módon ízesített cukrot vagy mézet hűsítő italok, gyógyteák készítéséhez használjuk fel, például télen, a megfázásos időszakban.

 

Mézes virágok

 

Köhögés, torokfájás ellen készítsünk ibolyás mézet. A friss szirmokat mézben tároljuk, szükség esetén önmagában vagy tea ízesítőjeként fogyasszuk. Mézben eltehetünk még citromfüvet, mentát, zsályát, levendulát, kakukkfüvet, bodzát is. Szükség esetén arra használjuk fel az ily módon aromásított mézeket, amire magát a gyógynövényt is használnánk. A mentát gyomorproblémákra, a citromfüvet, levendulát nyugtatóként, kakukkfüvet és a zsályát köhögésre, a bodzát meghűléses állapotokban.

 

Süteményekhez készítsünk különleges ízű cukrot. Vegyünk tetszés szerinti virágot (bodzát, levendulát, rózsát, akácot, árvácskát, ibolyát), friss narancshéjat, citromhéjat, vanília-rudat és tegyük jól zárható üvegbe. Öntsük tele cukorral és érleljük kb. két hétig. Az így készített cukrot a sütemény jellegétől függően akár tésztába, akár csak a végén, a beszóráshoz is felhasználhatjuk.

Az arab, a zsidó, orosz és a török konyha leggyakrabban rózsalekvárt készít a szirmokból, amit sültek ízesítésére is felhasználnak. Nyáron hűsítő italt, télen teát készítenek belőle.

 

A rózsalekvár elkészítése

 

Vegyünk 1 kg szirmot és 1 kg almát (esetleg körtét). A gerezdekre vágott gyümölcsöt 7 dl vízzel pépesre főzzük, átszűrjük és a szirmok felét beleszórjuk, jól összekeverjük és legalább 2 órán át pihentetjük. Utána ízlés szerint cukorral vagy mézzel ízesítjük és felfőzzük. Belecsavarunk egy egész citrom levét és hozzáadjuk a másik adag szirmot. Dermedésig keverjük, majd üvegekbe töltve száraz dunsztba rakjuk.

 

A szárított rózsaszirmokból télen zamatos teát készíthetünk. Ízesíthetjük fahéjjal, narancshéjjel, adhatunk hozzá csipkebogyót, szagos mügét, citromfüvet, aszalt almát, körtét, bodzavirágot. Nyáron a friss, illatos szirmokat citrommal ízesítve ásványvízbe tehetjük és behűtve fogyaszthatjuk.
Virágos jégkockát is készíthetünk. A színes apró szirmokat tegyük a jégkocka-tartóba, öntsük fel vízzel és fagyasszuk le. Gyerekeknek színes szörppel és készíthetjük, amit fogyasztás előtt egyszerűen csak felöntünk ásványvízzel.

 

A fűszernövények virágai frissen is ehetők, és amellett, hogy zamatossá teszik az ételt, rendkívül dekoratív is. Húsételeket, salátákat, köreteket díszíthetünk vele. A bodzavirágot palacsintatésztába mártva kisüthetjük, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. Az almi virágot gyümölcsök ízesítéséhez, a sarkantyúvirágot saláták, sajtok mellé ajánlják. A büdöske helyettesítheti a sáfrányt, salátákba, levesben.

 

A nyár a friss saláták szezonja. A kertben sorra nyílnak az illatosabbnál illatosabb virágok. Legalább egyszer érdemes kipróbálni, elkészíteni egy adag salátát. Egyszerűen daraboljuk össze az otthon lévő zöldségeket. Paprikát, salátát, paradicsomot, uborkát, hagymát, cukkinit, káposztát, szedjünk hozzá zsályát, borsmustárt, kakukkfüvet, zsályát, készítsünk olivaolajos-citromos öntetet, hűtsük be egy rövid ideig, majd tálalhatjuk.
Mindenki ízlésvilága, lehetőségei szerint használhatja fel ezeket a természet adta kincseket
 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia