szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szirommal a Napnak?! 5 virágcsoport

Sulyok Józsefné, 2014. szept. 24.


Van olyan virág, ami az árnyákot, de van olyan is, amely csak a napsütést kedveli. Illatorgia, könnyen gondozható vagy ehető virág? Mindenki válassza ki a számára szimpatikusakat és jövőre ezt ültesse!

Szirommal a Napnak?! 5 virágcsoport

Irány az árnyék!

Van-e annál frissítőbb, mint forró nyári napokon a hűvös árnyékban pihenni? Árnyékos vagy északi fekvésű balkonokat e tulajdonságuk miatt érdemes kihasználni egy csendes kis fészek kialakítására. Függőcserepeket, edényeket begóniával, fuksziával és nebáncsvirággal is beültethetjük. A csüngő hajtású begóniának és a fuksziának hajtásai a cserepek szélén túlnyúlnak, és virágzó függönyt alkotnak.

Az évelők, mint az árnyékliliom és a tollbuga, nagyobb méretű dézsákban fejlődnek a legszebben.
Hosszú ideig ontják a virágokat és a szép leveleknek köszönhetően a virágzás után is díszítenek. Az árnyéktűrő növények egyik legszebbje a hortenzia tömött virágzataival, amelyek elnyílás után is díszítenek a bokron.

Szirommal a Napnak!

Ha a napfénykedvelő növények teljes virágpompájában szeretnénk gyönyörködni, napsütéses helyre ültessük őket. Ha viszont nem figyelünk kellőképpen a vízigényére, akkor a forró napokon a nedvességet gyorsan elpárologtatják. A mediterrán stílust kedvelők sokféle növény közül válogathatnak. A rozmarin, levendula, és a kakukkfű a forró napsütésben fűszeres illatot áraszt, vagy egy szép leander, aminek a hajtását netán olaszországi utunkról hoztunk, mindig emlékeztetni fog bennünket a kellemes nyaralásunkra.

A klasszikus balkonnövények közül a muskátlik és a petúniák déli tájolásban végigvirágozzák a vegetációs időszakot. A legkedveltebb dézsás növények közé tartozik a cserjés margaréta, melynek virágai bármilyen stílushoz illenek.
Az ágyásnövények is, mint a dália, szépen mutatnak dézsába ültetve.

Könnyen adják magukat!

Ebbe a csoportba kevésbé igényes növények tartoznak, és minden stílusirányzathoz illenek. Az edénybe ültethető növények közül ezek a növények a legváltozatosabbak.

A tömegnövények közül az illatos ternyét vagy a lobéliát nagyobb termetű növények alá vagy azok szegélyezésére használják, de cserépbe ültetve virágzó szőnyeget varázsolhatunk velük. A palástfű cserépben is megállja a helyét. Tagolt leveleket és krémsárga virágokat fejleszt, ami szinte minden más virágszínű növénnyel jól kombinálható. Ha a belátást szeretnénk meggátolni a növényekkel, akkor sűrű lombú, magas dézsás növényt válasszunk, mint például a bambuszok, vagy a virágzó kúszónövények, de nevelhetünk dézsában formára nyírt buxusokat is.

Tányérra valók

A fűszerek közül elsősorban a rozmaring, a bazsalikom, a kakukkfű és a metélőhagyma nevelhető könnyen edényekben is. Ha egyszer megkóstoljuk a saját kezünkkel gondozott zöldség és gyümölcstermő növényeket, a későbbiekben is szívesen foglakozunk majd vele. Az az elsődleges, hogy ezek a növények a napsütéses, meleg helyre kerüljenek, mint pl. a paradicsom is, amelyből speciális balkonfajták kaphatók.

Illatpompa

Milyen is lenne a rózsa illat nélkül? Ez az értékes tulajdonság elsősorban a futó és a bokorrózsánál fordul elő, a mini-rózsánál csak ritkán tapasztalható. Illatot árasztanak a pasztellszínű sétányrózsák, vagy a csillagjázmin. Ugyancsak összetéveszthetetlen a kékeslila színű vaníliavirány erős és alacsony termetű illatos ternye mézhez hasonlító illata.

Kapcsolódó cikk:

Újra divatban: tárkony és komló minden mennyiségben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!

2020.február 17., hétfő / 20:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 14., péntek / 22:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 05., szerda / 21:52

Pettyeslevél virágzása

2020.január 29., szerda / 08:57

Miért filcesedik a fű?

2020.január 29., szerda / 08:54

Oszlopos gyertyán leveleinek betegsége mi lehet és mivel kezelhető?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia