szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szobanövény vagy virágágyi egynyári növény?

Bényei Zoltánné, 2009. júl. 23.


A levéldísznövények népes táborába sorolható Hypoesetes phyllostachya egy nagyon kedves megjelenésű, újabban egyre elterjedtebb növény.

Régebben csak szobanövényként tartottuk, de mára ez a kedves, több színben kapható növény a kiültetésre szánt virágágyi egynyáriak között eléggé fontos szerepet kapott. Madagaszkár szigetén, ahol a hazája van, kb.150 fajta hipoesztesz él.

A cserjék közé tartozó faj idősebb korban fásodó szárakat nevel. Meleg, párás környezetben érzi a legjobban magát, apró, lila virágai nem feltűnőek, szinte alig észrevehetők. A különböző árnyalatú pöttyökkel díszített levelei miatt nagyon könnyen társítható a többi palántafélékkel, kiültetve alacsonyan elterülő szőnyeget képez vagy visszacsípve dús bokrot nevel.


Az erősebb színű változatokat ültethetjük alacsonyabb örökzöldek mellé is, nagyon jól kiemelik egymás díszértékét. A fehér pöttyökkel díszlőt tegyük erőteljes színű, pl. piros vagy lila virágok köreteként, míg a rózsaszíneket érdemes a fehérrel és a rózsaszín erős árnyalatával társítani.

A szobai tartás közben a hipoesztesz néha kissé felnyurgul. Ennek elkerülése érdekében ne sajnáljuk néha a hajtásvégeket visszacsípni, így bokrosodásra serkentjük növényünket. A levágott hajtásokat kigyökereztethetjük, ezzel mindig lesz új példányunk, ha már az "öreg" elveszíti a szépségét nyugodtan váljunk meg tőle, csak a fiatalt tartsuk meg.


Dugványszedéskor kb. 10 cm hosszú részt vágjunk le és tőzeges virágföldbe tegyük. Meleg, párás helyre állítva, és az üvegházhatás kialakítása érdekében fólia csákót fölé rakva a dugványok néhány hét alatt megindulnak hajtani. Ekkor a közepüket ki kell csípni, így szép tömör növény fejlődik belőlük.

Ha mindig ügyelünk az elegendő vízadagra, időnként tápanyag-utánpótlást végzünk, akkor ez a növény is sokáig örömet okoz nekünk akár a szobában, akár kint a kertben. Az egynyáriként ültetett növényről is szedhetünk dugványt augusztusban, így az ősztől-tavaszig tartó időszakban sem kell nélküle lennünk, addig a szobában tarthatjuk. Ha sikeresen végezzük a házi szaporítást, akkor ezek a tövek tavasszal mehetnek ki ismét a kertbe.

Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia